Bemutatkozás

A vízilabda Magyarország legeredményesebb csapatsportja. Férfiválogatottunk kilenc olimpiai aranyérme mellett négy világbajnoki és tizenhárom Európa-bajnoki címet nyert – ezzel az összes nagy viadal éremtábláján rangelső. Női csapatunk két alkalommal nyert világbajnokságot és három alkalommal Európa-bajnokságot – nem véletlen, hogy a vízilabdára idestova száz éve nemzeti sportként tekintenek a sportrajongók.

A Magyar Vízilabda Szövetség több mint 170 egyesületet tömörítve a sportág hazai fejlődését céljául kitűző, kiemelkedően közhasznú szervezet, országos sportági szakszövetség. Az MVLSZ 1989 előtt a Magyar Úszó Szövetség részeként, azóta önálló szervezetként segíti a hazai vízilabdázás népszerűsítését.
 

NEMZETKÖZI PERSPEKTÍVA 

Az MVLSZ a Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics, korábban: FINA) és az Európai Úszószövetség (European Aquatics, korábban: LEN) társult tagjaként jeleníti meg sportágunk érdekeit a nemzetközi pólós társadalom előtt, kiemelt szerepet vállalva a sportág globális és hazai fejlődésében, népszerűsítésében. Szövetségünk stratégiai célja, hogy Magyarország rendszeresen a sportág legjelentősebb nemzetközi eseményeinek házigazdája lehessen, így felnőtt és utánpótlás Európa- és világbajnokságok rendezésével kívánja bizonyítani, hogy itthon a póló is otthon van. A hőskori kontinensviadalok (1926, 1958) megrendezése után az új évezredben először felnőtt Európa-bajnokságot rendeztünk Budapesten 2001-ben, majd 2014-ben és 2020-ban is, férfi Bajnokok Ligája négyes döntőt 2002-ben és 2004-ben, később hatos döntőt 2016-ban és 2017-ben, illetve – hazánk történetének legnagyobb sporteseményeként – a főváros volt a házigazdája a FINA világbajnokságnak 2017-ben, majd 2022-ben is. Az utánpótlás legjobbjait is szívesen látjuk: 2013-ben Szombathelyen rendeztük meg a junior vb-t, ezt megismételtük 2018-ban, míg a lányok első ízben kiírt U15-ös Eb-je Szentesre látogatott 2021-ben.

HAZAI VERSENYRENDSZER

Idehaza az MVLSZ szervezi a sportág nyílt versenyrendszerét, női és férfi-, utánpótlás- és felnőtt bajnokságokat. A nagy hagyományokkal bíró Országos Bajnokság és Magyar Kupa küzdelmeinek lebonyolításában csaknem 200 játékvezető, versenybíró és közreműködő vesz részt, munkájuk összehangolásával válik lehetővé az évről évre növekvő létszámú egyesületek és sportolók játéklehetőségének biztosítása.

VÁLOGATOTTAK

Az MVLSZ egyik legfontosabb feladata – amely a szervezet éves költségvetésének átlagosan csaknem felét köti le – a nemzeti csapatok felkészítése, versenyeztetése. Szövetségünk nem kevesebb mint egy tucat férfi és női, felnőtt és utánpótláscsapat sikeres nemzetközi szereplésének érdekében biztosítja a lehető legszínvonalasabb feltételeket, legjobb szakembereket a munkához és a versenyeken való részvételhez. Válogatottjaink ezt párját ritkító sikerekkel hálálják meg, 2023 nyarán például a sportág történetének – eddigi – legnagyobb sikerszériáját produkálták korosztályos csapataink, hiszen egyaránt világbajnok lett az U20-as férfi és női válogatott, Európa-bajnoki címet szerzett a fiúk U15-ös és a lányok U17-es válogatottja, bronzérmesek lettek az U15-ös lányok, és szintén a négy között végeztek az U17-es fiúk – mindez a férfiválogatott feledhetetlen, fukuokai világbajnoki győzelmének “társaságában”.

SZAKMAI MUNKA

A Magyar Vízilabda Szövetség feladata és kötelessége, hogy a sportág eredményességét és szakmai színvonalát fenntartsa. Ennek érdekében a szakszövetség szakmai fórumok folyamatos működtetésével, saját edzőképzésével, játékvezetői képzéssel, szakbizottságok munkájával és a hivatásos MVLSZ-apparátus foglalkoztatásával látja el sokszínű feladatát.