cover image
Férfi
Női
Felnőtt Válogatott

Nem lesz Eb Izraelben 2024 januárjában

2023. november 2. 22:05

Este érkezett a European Aquatics közleménye, ami sajnos nem tartalmazott meglepetést: a kialakult háborús helyzetben januárban lehetetlen megrendezni a vízilabda Európa-bajnokságot Izraelben.

Az október 7-ei Hamász-terrortámadás és arra adott izraeli válasz – az azóta is tartó hadműveletek – egyértelmű következménnyel járt az izraeli sportesemények kapcsán: vagy átvitték őket másik helyszínre (mint például a december elején esedékes nyíltvízi Világkupa-futamot a portugáliai Madeirára), vagy lefújták a viadalt.

Ez utóbbi sorsra jutott a január 3. és 16. közé tervezett vízilabda Európa-bajnokság: Netanya adott volna otthont az első ízben 32 csapatot felvonultató tornának, ám a European Aquatics (leánykori nevén: LEN) és az izraeli szövetség képviselői végül arra jutottak, nincs esélye annak, hogy az Eb-t nyugodt körülmények között meg lehessen rendezni.

A kommüniké ezután úgy fogalmaz: “több opciót vizsgálnak a dohai világbajnokságra történő kvalifikációt illetően, erről a lehető leghamarabb igyekszünk a megfelelő információval szolgálni.”

Amennyire homályos a kívülállóknak, bennfentesek számára legalább annyira egyértelműnek tűnik: azt a lehetőséget épp elengedik, hogy más helyszíne(ke)n megrendezzék az Eb-t az eredeti időpontban – most már csak azt kívánják eldönteni, hogy a még szabad európai vb-helyekre pályázók hol mérkőzzenek meg egy-egy selejtezőtorna keretében. Mivel a fennmaradó olimpiai kvótákat Dohában osztják ki (nem lesz külön olimpiai selejtezőtorna, mint korábban), a még nem vb-résztvevő európaiak számára komoly téttel bírnak majd ezek a viadalok.

Ez a magyar csapatokat nem érinti: a férfiválogatottat nagyjából semmi sem érinti, hiszen a fukuokai döntőbejutással biztossá vált az olimpiai részvétel – női együttesünknek viszont még harcolnia kell Párizsért, viszont a vb-kvótát megszerezték a lányok azzal, hogy négy közé kerültek Los Angelesben a Világkupán. Hivatalos bejelentés ugyanakkor még nincs arról, hogy az Európa-bajnoknak (vagy a legjobb nem kvalifikáltnak) járó párizsi hellyel mi lesz – gyanítható, ezt átcsoportosítják a vébére, ami első hallásra jó hírnek tűnik a lányok szempontjából, mivel a görögökkel és az olaszokkal hárman maradtunk az igazán erős együttesek közül, akik az egy európai és a Dohában elérhető két maradék kvótára pályáznak.

Persze, amíg nincs végleges döntés, addig  ott lebeg a levegőben, hogy mégis lesz Eb – a hírek szerint a németek a férfitornát, a hollandok pedig a nőit rendeznék meg, külön-külön, csak éppen nem akarnak fizetni jogdíjat, holott az EA üzleti modellje azon alapul, hogy a mindenkori házigazdák szabad szemmel is jól látható összegért kapják meg a rendezést. (Egyébként a netanyai Eb kapcsán sem hangzott el, hogy törölték - cancelled -, csak azt írták: nem lehet megrendezni januárban; azaz egyáltalán nem kizárt, hogy mondjuk 2025-re csúsztatják át.)

Abban mindenesetre reménykedjünk, hogy hamar megszületik a döntés, mert nagyon nem mindegy, hogy a világ legjobbjainak számító európai együtteseknek egy vagy két tornára kell felkészülniük – és mindezt az olimpia évében.