cover image
Női
Felnőtt Válogatott

Huszonkettő plusz egy 2024-re: itt a női válogatott Eb-kerete

2023. november 20. 13:06

Huszonkét játékossal kezdi a meg az Európa-bajnoki (és voltaképpen világbajnoki) felkészülést a magyar női válogatott – a kerettagok névsorát az ősszel tartott tucatnyi foglalkozás, illetve a múlt heti felmérők eredményei alapján állította össze Cseh Sándor és Mihók Attila.

Tizennyolc (plusz egy) mezőnyjátékos és négy kapus szerepel a női válogatott most kihirdetett felkészülési keretében. Harmincötnél is több pólóst tesztelt a két új kapitány, Cseh Sándor és Mihók Attila szeptember óta, múlt hétfőn mindegyiküket egy komoly fizikai felmérőn is, mindezek alapján állt össze az a huszonkétfős csapat, amely november 28-tól nekivág az Eb-felkészülésnek. 

„Alapvetően a tesztek adtak választ a kérdéseinkre, azaz a keretet leginkább a fizikai felkészültségi paraméterek alapján állítottuk össze, de természetesen a posztokat is figyeltük, akit lehetett, több szerepkörben is kipróbáltunk – adott rövid betekintést a kerethirdetés rejtelmeibe Mihók Attila. – Mindezek alapján Sanyival elég hosszan beszéltük át, hogy kiket hívjunk meg, és végül a most kihirdetett névsor mellett döntöttünk. Sebesség-alapú játékot képzelünk el, ahol a csapatérdek mindent felülír, azaz nem egyéniségekben gondolkodtunk, hanem abban, hogy kik azok, akik magukat a csapat játékrendszerének maximálisan alávetve képesek lehetnek a legjobbat nyújtani.”

Mihók Attila hozzátette: ez most az Eb-keret, nincs kőbe vésve ez a névsor, bár természetesen arra nincsenek hatással, hogy a most kimaradó játékosok a következő hetekben mennyire kívánják formában tartani magukat, hogy esetleg január második felében esetleg csatlakozzanak a vb-felkészüléshez, ha erre igény támadna. „Az eindhoveni eredmény sok mindent meghatároz, az is egy helyzet, ha sikerül megszerezni a kvalifikációt, és az is, ha ezt a világbajnokságon kell elérnünk – nyilván más és más következik a világbajnoki felkészülés és csapathirdetés szempontjából az Eb-n történtek függvényében.”

A kapitány elárulta, hogy Rybanska Natasa a keret huszonharmadik tagjának számít, ugyanakkor sérülése miatt jelenleg nincs olyan állapotban, hogy bevethető legyen – ha december közepére sikerül utolérnie önmagát és társait, akkor lehet esélye az Eb-szereplésre.

Eindhovenre és Dohára egyaránt 15-15 játékos nevezhető – válogatottunk jelen állás szerint december közepén vív két mérkőzést Kína ellen hazai medencében, majd a két ünnep között szeretnének egy külföldi edzőtábort is megszervezni, jó eséllyel Spanyolországban.

 

A női válogatott felkészülési kerete

Mezőnyjátékosok:

Baksa Vanda    UVSE

Dobi Dorina     Dunaújváros

Faragó Kamilla  UVSE

Garda Krisztina    Dunaújváros

Geraldine Mahieu  Dunaújváros

Horváth Brigitta   Dunaújváros

Keszthelyi Rita  CN Mataro

Kuna Szonja   FTC

Kurucz-Gurisatti Gréta   FTC

Leimeter Dóra   FTC

Mészáros-Farkas Kata  BVSC

Peresztegi Nagy Kinga  UVSE

Rebecca Parkes   Eger

Szabó Nikolett    Dunaújváros

Szilágyi Dorottya    Eger

Tiba Panna   UVSE

Vályi Vanda    FTC

Varró Eszter   UVSE

(Rybanska Natasa UVSE)

Kapusok:

Maczkó Lilla  Dunaújváros

Magyari Alda   UVSE

Neszmély Boglárka  FTC

Torma Luca  Eger