cover image
Egyéb

Ami késik, az eljön: vízilabda Újbudán

2013. június 8. 17:06

A Nyéki Imre Uszodában 27 év elteltével bedobták a vízbe a labdát. Eddig ugyanis nem lehetett a Kondorosi úton vízilabdázni.

Családi sportnapot rendeztek a fővárosi XI. kerületében, a Nyéki Imre Uszodában, a fő esemény a Ferencváros és az OSC gálamérkőzése volt.

Az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. által rendezett szombati gála – melyen részt vett Simicskó István sportért felelős államtitkár is - a magyar vízilabda szempontjából jelzésértékű és jelentős esemény volt. Hogy miért, arra dr. Kemény Dénes, a szövetség elnöke adja meg a választ:

130416-166-SZJ_resize.JPGEzt az uszodát 27 éve adták át, és eddig nem tűrték meg benne a vízilabdát, nem lehetett erre a sportra használni. Ez alighanem negatív világrekord. Remélem, hogy akik ezt a helyzetet fenntartották az elmúlt időszakban, és azok, akik nem tettek semmit, hogy változás történjen, most egy kicsit rotyognak a zsírjukban. Egy 16-18 órás nyitva tartással dolgozó uszoda mindennapjaiba igenis belefért volna 2-3 óra vízilabda, de nem fért bele.
Épp ezért fordulhatott elő az, hogy a Dél-Budán vagy a szomszédos kistelepülésen élőknek a Komjádi-uszodába kellett elvinni a gyereket edzésre, ez nonszensz, egyeseknek 4-5 órás program volt. Óriási lépés, hogy ez a helyzet most megváltozik, köszönöm azoknak, akik ezt lehetővé tették, legfőképpen dr. Hoffmann Tamás polgármesternek
” – mondta Kemény Dénes, aki hozzátette, kiváló volt a hangulat a Fradi és az OSC meccsén, persze a játékosok azért kímélték egymást.

A jövőben az OSC csapatának székhelye lesz a nemrég megújult Nyéki Imre Uszoda, a csapat az utolsó három bajnokiját már ebben a létesítményben játszotta. A szombati, Fradi elleni gálameccs üzenet volt a közönség számára is:

hoffmann2.jpgMár hónapok óta együttműködünk az OSC együttesével, a kicsik képzése már el is kezdődött az uszodában, ami esetükben az alapozó úszóedzéseket jelenti. A szombati volt a negyedik felnőtt meccs az uszodában, a korábbiaknál teszteltük, hogy technikailag és egyéb szempontok alapján működőképes-e a dolog” – mondta dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.
Olyannyira az, hogy szeretnénk egy komoly vízilabdás bázist kialakítani a kerületben. 140 ezren laknak Újbudán, az agglomerációval együtt negyedmillió ember számára ez az egyetlen uszoda a környéken. Az, hogy egy OB I.-es csapat működik majd itt, tökéletes alap a sportág népszerűsítésére” – tette hozzá a polgármester, aki elmondta, hogy a Grosics Gyula Általános Iskola szeptemberben már mindezek szellemében indult el egy „vizes osztály”.

Ürögi Zsolt, az OSC szakosztályvezetője is nagyon örül a lehetőségnek (az ifi-junior és felnőtt csapat még a Margitszigeten tartja edzéseit):
Ahogy a polgármester úr is mondani szokta, Újbuda az ország ötödik legnagyobb városa, ahol egy közös igény fogalmazódott meg az elmúlt időszakban. A kerület vezetése és a közönség is szorgalmazta, hogy a vízilabda legyen jelen a mindennapokban. Azzal, hogy az OSC és a szakmai munka megjelent az uszodában, egy ötletet is szeretnénk adni a vízi sportok iránt érdeklődőknek. Terveink között szerepel, hogy a közönséget behívjuk az uszodába, szeretnénk, ha az itt folyó vízilabdaélet részesei lennének” – mondta az OB I.-ben rekordnak számító, 616 bajnoki meccset játszó sportvezető.

A közös tervek között szerepel egy 33 méteres nyitott medence felépítése, amely télen sátorral lenne fedve, így folyamatosan megmaradhat a vízfelület az úszók számára is. Ez egy, másfél év múlva épülhet meg. Az OSC sajátos utat jár be, az ár-érték arányt tekintve a miénk a legjobb költségvetés, és így is döntetlent játszottunk a Debrecennel, a Honvéddal és megszorítottuk a Vasast. Az infrastrukturális, szervezeti és a XI. kerületi önkormányzati hátterünk visszaadhatja az OSC régi fényét. A kerület ráadásul támogatja a fiatalok továbbtanulási szándékait is” – tette hozzá Ürögi Zsolt, aki büszkén tette hozzá, hogy a szombati gálameccset 10-7-re az OSC nyerte a Ferencváros ellen.
Vízilabda hírek