cover image
Egyéb

Női Euro Kupa: parádés hajrával az UVSE szerezte meg a trófeát!

2023. március 29. 21:18

A finálé második meccsén sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, majd az utolsó negyedben Benczur Márton csapata parádézott, 5-1-es szakaszt produkált, így 13-9-re legyőzte az FTC-t, és összesítésben három góllal jobbnak bizonyult.

A felek hatodik szezonbeli összecsapása előtt nagy volt az izgalom mindkét oldalon, hiszen a Hajós-uszodában aratott 9-8-as FTC-győzelem után nyitott volt minden. Lehet, hogy a legtöbben a zöld-fehéreket tarották esélyesebbnek (főleg, hogy a szezonban eddigi ötből ötször nyert ellenfelével szemben), de mindenki leszögezte: az UVSE erős, a fiatal társaság egyre jobb, és közel komplett felállással bárkinek komoly vetélytársa.
 
„Próbáltam megtalálni az UVSE gyenge pontjait - nem volt könnyű. Egyúttal igyekeztem megtalálni a mi gyenge pontjainkat, mi tagadás, könnyebb volt... Nyilván az a cél, hogy az ő gyenge pontjaikat kihasználjuk, mi pedig javítsunk. Az elmúlt nyolc-tíz évben nem volt olyan csapat a világon, amely azt mondhatta, hogy sorozatban ötször győzte le az UVSE-t, úgyhogy már az is nagy dolog, hogy mi megtettük, hiszen ellenfelünk egy tradicionális, rendkívül jó csapat. A lényeg, hogy nyugodtabban, de minél elszántabban játszunk, akkor meglehet a fontos hatodik" - fogalmazott a kezdés előtt Gerendás György.
 
Kollégája, Benczur Márton nem tűnt idegesnek, igyekezett levenni a terhet játékosai válláról: „Többször hangsúlyoztam, csapatunk életében ez egy folyamat, nem élethalál kérdés, hogy nyerünk-e - persze fontos csata, döntő, kupát lehet nyerni. Ne feledjük, a Fradi esélyesebb, így azt mondtam a lányoknak, hogy maximális bátorsággal, felszabadultan játszanak, hiszen akkor jön ki igazán, ami bennük van."
 
ekkettőke.JPG A teltházas népligeti katlanban Leimeter Dóra villanásával kezdődött a parti, átellenben azonban Baksa Vanda remek meglátása után Rybanska Natasa egyenlített három-négy emberrel a nyakán. Rögvest ebből a megmozdulásból egyértelmű volt, mennyire sok múlhat majd azon, mennyit bír a csatából a nemrég visszatért válogatott klasszis.
 
Asz eleinte sok hibával tarkított küzdelemben a rutinos Tóth-Csabai Dóra szerzett ismét vezetést a Fradinak, de Hajdú Kata akciózott össze egy büntetőt, amelyet Mácsai Eszter értékesített. Vezethetett is volna az UVSE (hiszen a hazaiak többször, előnyben is csak a kapufáig jutottak), de előnyben nem sikerült kapura sem lőni. Nem úgy Farkas Tamarának, aki fórban ragasztott nagy gólt a bal felsőbe.
 
A második etapban sokadik vendég kísérlet után Hajdú bepattintotta a fórt, majd jó védekezés után Faragó Kamilla is megvillant, így első ízben vezetett a meccsen az UVSE (3-4). A vendégek elkapták a ritmust: újra hátrányt védekeztek ki (Dömsödi Dalmát nem igen tudták megtartani), elöl pedig Szücs Gabriella vette elő az extrát - 3-5 állt a táblán. Lehetett volna 3-6 is, de kontrát fújtak Rybanska ellen.
 
ekegyke.JPG Az egyik oldalon Farkas Tamara, a másikon Szücs Gabriella állt hamar két személyi hibával. Amíg az UVSE ismét kiblokkolt egy hátrányt, addig odaát Neszmély Boglárka tudott védeni első alkalommal. Ezt Kuna Szonja koronázta meg nagy góllal - sőt, ha egy üzlet beindul, vágott gyorsan még egyet, így egyenlített.
 
De Faragó sem tétlenkedett, és Magyari Alda is védett, a plusz kettő azonban ezúttal nem jött össze az UVSE-nek. Gurisatti Gréta ezúttal pontosan célzott, de átellenben Hajdú tett ugyanígy fórban, ezzel a nagyszünetben 7-6-ra a vendégek álltak jobban, összesítésben pedig egált rögzíthettünk. 
 
Fordulás után négy perc telt el úgy, hogy a két kapus egyre többször találkozott a labdával. Egyre feszültebb lett a csata, amit jól jelzett Gerendás György sárga lapja is. Faragó pazar ejtése írta a forgatókönyvet (6-8), miközben idegesnek, kapkodónak tűnt a Fradi játéka.
 
ekharomka.JPG A nagy őrületben végül a fiatal Petik Panna szerzett nagy gólt emberelőnyben, majd a kétcenteres játékra Mácsai tehette volna fel a koronát, de fölé lőtt nagy helyzetben. Sőt miután kiállították, Gerendás időt kért. A megjátszás végül sikerült: előbb ugyan védett Magyari, de a sarokdobás után Kuna a kapuban álló UVSE-játékosok között valahogy betalált a kapuba. Az UVSE a negyed végén hibázott sokat, így tudott egyenlíteni az FTC - a záró, a párharc nyolcadik negyede előtt azonban minden nyitott volt.
 
A „Mindent bele!" rigmus mindkét oldalon elhangzott, a felek tényleg mindent beleadtak. Az első másfél percet végigtámadta két fórral az UVSE, de a Fradi-pólósok áttörhetetlen falat húztak a kapujuk elé. Magyari, majd Neszmély is védett egyet, előbbi aztán Pőcze Panna bombájával nem tudott mit kezdeni. A hazaiak újra vezettek, összesítésben kettővel álltak jobban!
 
A remeklő Faragó Kamilla hamar egyenlített hátulról, makacsul ment előre az UVSE is - jó kis parázs meccset vívtak a csapatok. Rybanska büntetőt brusztolt ki, Máté Zsuzsanna kipontozódott, Tiba Panna pedig belőtte az ötöst. Magyari bravúrral védte Pőcze lövését, minden mozzanatnak egyre nagyobb jelentősége volt. Főleg úgy, hogy Baksa Vanda balosa is villant, és 11-9-re már az UVSE vezetett. Az edzők is mindent megpróbáltak, közöttük is hatalmas taktikai csata zajlott.
 
Higgadtabbnak tűnt az UVSE, fórba került, időt kért, fontos pillanatnak tűnt mindez alig két perccel a vége előtt. Baksa kilőtte a jobb felsőt, 12-9 állt a táblán. Gerendás György is időt kért, nyilvánvalóan harci tüzet igyekezett játékosaiba csiholni.
 
De a vendégek már minden szempontból extrán teljesítettek, blokkoltak, védtek, újabb gólt jegyeztek. Megérdemelten nyertek 13-9-re, és összesítésben 21-18-as összesítéssel megnyerték az Euro Kupát!
 
eknegyke.JPG Női Euro Kupa, döntő, 2. mérkőzés
FTC-Telekom - UVSE 9-13 (3-2, 3-5, 2-1, 1-5)
Gólszerzők: Kuna 3, Leimeter, Tóth-Csabai, Farkas T., Gurisatti, Petik, Pőcze, ill. Faragó 4, Hajdú 2, Baksa 2, Rybanska, Mácsai E., Szücs, Tiba, Szegedi

Vízilabda hírek
női euro kupa