Világliga Szuperdöntő: gólzáporos győztes nyitány Japán ellen

2021. június 14. 16:42

Női válogatottunk egy majdani olimpiai rivális ellen kezdte meg szereplését a Világliga athéni szuperdöntőjében.

Fotó: MVLSZ

„Ez valamelyik felnőtt magyar válogatott?" - kérdezte egy fiatalember vasárnap hajnalban a Liszt Ferenc Repülőtéren, és a válaszunk igen volt: a lányok fél 5-kor találkoztak a reptéren, és vasárnap délután már edzeni is tudtak a Világliga Szuperdöntőjének helyt adó olimpiai központban.

Némileg meglepő, hogy fedett uszodában rendezik a nyolcas döntőt, de ennek Bíró Attila örült, merthogy Tokióban is így lesz: tető alatt játsszák majd le a vízilabdatornát.
Meghatározó kérdésekre adhat választ a majdani olimpiai keretösszeállítás ügyében ez a görög hét, így máris a nyitónapon nagy kérdés volt, hogy a kellemetlen stílusú japán válogatott ellen mire megy a csapat. A rivális játékstílusa miatt nem volt most ott a csapatunkban Garda Krisztina és Gyöngyössy Anikó, ahogyan Rybanska Natasa sem volt a keretben.

Jól kezdtünk, Keszthelyi- Nagy Rita két góljával 2-0-ra vezettünk, majd egy hektikus játékszakasz után Parkes Rebecca lőtt klasszikus centergólt, hogy aztán Leimeter Dóra percei következzenek: a negyed zárópercében már 6-1-re vezetett Bíró Attila válogatottja. Végül még Keszthelyi-Nagy Ritának is jutott egy gól - s bár a második negyedben négy gólt is kaptunk, a magyar csapat dominált.

Nem kellett izgulunk, inkább figyelni, kié lesz a legszebb gól, valamint azt, hogyan véd a második félidőre beálló Kasó Orsolya. 17-6 után jöhetett a zárónegyed, amely nem hozott nagy változást (hacsak nem annyit, hogy a védelmek kicsit szellősebbek voltak a korábbiaknál), a mieink biztosan hozták első mérkőzésüket - a kapitány alighanem a kapott gólok számával lesz csupán elégedetlen. Gurisatti Gréta 5 góllal tért vissza, a legeredményesebb Parkes Rebecca volt 7 góllal.

Holnap Oroszország ellen már jobban kell figyelni!
 
"Elégedett vagyok a csapattal, szerintem ez egy jó meccs volt, első meccsnek mindenképpen. És ahhoz is, hogy felkészüljünk a holnapi, oroszok elleni feladatra. Minden játékosom kapott elég időt ahhoz, hogy jól teljesítsen" - fogalmazott Bíró Attila közvetlenül a mérkőzés után.
 
A csoport másik mérkőzésén meglepetésre Kanada legyőzte Oroszországot, míg a másik csoportban a spanyolok és az amerikaiak győztek az első játéknapon.

Női Világliga Szuperdöntő, 1. játéknap:

Magyarország-Japán 26-10 (7-1, 5-4, 5-1, 9-4)
Athén, Olimpiai Központ, vezette
: Teixido (spanyol), Salnichenko (kazah)

Magyarország: Magyari - Szücs, Illés, Vályi 2, Keszthelyi 5, Gurisatti 5, Parkes 7. Csere: Kasó (kapus), Leimeter 2, Antal 3, Máté 1, Szilágyi 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

A japán gólszerzők: Niizawa 2, Inaba 2, Kawaguchi 2, Arima, Koide, Hashida, Kudo

Világliga Szuperdöntő, Athén

2021. június 14-20.

Csoportbeosztás

A-csoport: Magyarország, Japán, Kanada, Oroszország
B-csoport: Spanyolország, Kazahsztán, Egyesült Államok, Görögország

A program

Június 14., hétfő (kezdési időpont: magyar idő szerint)

Csoportmérkőzések, 1. forduló
Spanyolország-Kazahsztán 20-11 (5-5, 7-1, 2-0, 6-5)
Kanada-Oroszország, 12-10 (5-1, 2-3, 2-4, 3-2)
Egyesült Államok-Görögország 16-9 (4-3, 4-2, 4-2, 4-2)

Június 15., kedd
Csoportmérkőzések, 2. forduló
Kanada-Japán, 14:00
Magyarország-Oroszország, 15:45
Egyesült Államok-Kazahsztán, 17:30
Spanyolország-Görögország, 19:15

Június 16., szerda

Csoportmérkőzések, 3. forduló
Spanyolország-Egyesült Államok 14:00
Magyarország-Kanada, 15:45
Japán-Oroszország, 17:30
Kazahsztán-Görögország, 19:15

Június 17., csütörtök

Negyeddöntők
15:00, 16:45, 18:30, 20:15
(A1-B4, A2-B3, A3-B2 A4-B1 - pontos időbeosztás később)
Június 18., péntek
Helyosztók

Június 19., szombat
Helyosztók

A magyar női válogatott kerete

Kapusok: Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)Tokió 2020: Magyarország-Olaszország 5-5 (Fotó: Derencsényi István)
Tokió 2020: Magyarország-Kína 9-11 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok