Átadták az új városi uszodát Nyíregyházán

2021. június 02. 17:44

„A sportlétesítmény páratlan lehetőséget ad a nyíregyházi fiatalok számára, akik az uszodában tudnak mozogni, sportolni és felkészülni a versenyekre" - mondta az eseményen Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Fotók: MVLSZ

 Átadták a hárommilliárd forintból felépített új városi uszodát szerdán Nyíregyházán. Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, ma Magyarországon a valaha volt legnagyobb sportfejlesztést zajlik, ami a nyírségi megyeszékhelyen is látható.
 
„Az úszószövetség által elindított Minden gyermek tanuljon meg úszni, illetve az Úszó Nemzet programokat egészíti ki és erősíti a kabinet uszodafejlesztési programja, amely ténylegesen kiszolgálja a vizes sportágakat, többek között a vízilabdát, a szinkronúszást és az úszást" - fogalmazott az MTI helyszíni tudósítása szerint tárcavezető.
 

Az államtitkár arról beszélt, az uszodában kisgyermekek tanulhatnak meg úszni, az utánpótláskorosztály készülhet a versenyekre, valamint a versenysportolók egyaránt használhatják a felkészülésükhöz a szükséges modern infrastruktúrával felszerelt épületet.
 
„A sportlétesítmény páratlan lehetőséget ad a nyíregyházi fiatalok számára, akik az uszodában tudnak mozogni, sportolni és felkészülni a versenyekre" - mondta az eseményen Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.
 

A sportvezető hozzátette, Nyíregyháza sportszerető város, ez abból látszik, hogy az uszoda nemcsak a vízilabdázóknak készült, hanem mindenkinek, aki úgy gondolja, a jövőbe fekteti a munkáját.
 Kovács Ferenc polgármester arról beszélt, a helyiek számára az uszoda önmagán túlmutató jelentőséggel bír, a kormányzati, önkormányzati, sportági és egyesületi összefogással megvalósult fejlesztést régóta ígérgették, de így is harminc éve vártak rá a nyíregyháziak.
 
„A már korábban elkészült, de a koronavírus-járvány miatt eddig csak az úszók és az edzők által használt új uszodát mostantól mindenki használhatja, belvárosi fekvése miatt könnyen elérhető lesz bárki számára" - tette hozzá a városvezető.
 

Az uszoda rendelkezik egy ötven méteres, tíz pályás és 220 centiméter mély nagymedencével és egy huszonöt méteres medencével, utóbbi a rövidpályás felkészülést és az úszásoktatást teszi lehetővé, de versenyeket egyaránt rendezhetnek benne. A több mint 4300 négyzetméter nettó alapterületű sportlétesítményben helyet kaptak a bírói, edzői, sportolói és közönségöltözők, a hozzájuk tartozó vizesblokkok és a versenyiroda, valamint egy 250 férőhelyes lelátó. A koronavírus-járvány ideje alatt az épületet napelemekkel szerelték fel.
 

A nagyközönség számára csütörtöktől látogatható, Eissmann Városi Uszoda névén üzemelő létesítmény kormányzati támogatással és taós források felhasználásával épült meg az önkormányzat által ingyen biztosított területen. A sportlétesítmény építésére az Aqua SE pályázott, a beruházáshoz szükséges, mintegy 750 millió forintos önrészt a magyar kormány biztosította.
 
 Tokió 2020: Japán-Magyarország 13-17 (Fotó: Szalmás Péter/Magyarock)
Tokió 2020: Magyarország-Dél-Afrikai Köztársaság 23-1 (Fotók: Szalmás Péter/Magyarock)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok