A női válogatott olimpiai kerete! Felkészülés az USA-val az ESPN kamerái előtt!

2021. május 03. 10:52

Bíró Attila 18 fős olimpiai keretet hirdetett, ebből jelöli majd ki a Tokióba utazó csapatát. A felkészülés május 10-én kezdődik a Margitszigeten, majd Kaliforniában a világ legjobbjával készül együtt a válogatott, és vív hivatalos mérkőzéseket, amelyeket az ESPN élőben közvetít. Lesz még athéni Világliga Szuperdöntő, hazai SEAT Kupa és japán edzőtábor a programban.

Fotók: Kovács Anikó/MVLSZ

Bíró Attila árgus szemekkel, egyúttal természetesen szurkolva figyelte a Tüskeuszodában a pénteki és szombati mérkőzéseket, az Euroliga négyes döntőjét. A csapatok öldöklő küzdelméből végül a görög Olympiakosz Pireusz jött ki a legjobban, megnyerte a trófeát - a Dunaújváros ezüst-, az UVSE bronzérmet szerzett. A szövetségi kapitány az olimpiai keretkijelölés előtt a szezon utolsó akkordját értékelte, már csak azért is, mert sok játékosa volt érintett benne.
 
„Van némi hiányérzetem, legfőképpen azért, mert az elmúlt tíz esztendőben nem volt, és elképzelhető, hogy sokáig nem is lesz ekkora sansza magyar női csapatnak a legrangosabb európai kupában a csúcsra jutni - fogalmazott őszintén Bíró Attila. - Azért is fájó, hogy a Dunaújvárosnak és az UVSE nem sikerült legyőznie a korábbi évekhez képest gyengébb kerettel felálló Olympiakoszt, mert mindkét magyar csapatban akadtak gondok, és így is komoly esély volt a győzelemre. Tudják, érzik ők is, hogy mekkora lehetőséget szalasztottak el, ugyanakkor annak mindenképpen lehet örülni, hogy a magyar bajnokság adja Európa második és harmadik legjobb csapatát. Ez bárhogy nézzük, mindenképpen fejlődést mutat. A rendezés tökéletes volt, eredményben vártam kicsit többet."
 
A kapitány kifejtette még, nagyon bízik abban, hogy a sérültek rendbejönnek, avagy Parkes Rebecca bordatörése és Gurisatti Gréta ujjtörése után a válogatottban teljes értékű játékosként küzdhet az olimpiai csapatba kerülésért, már csak azért is mert határozottan kijelentette: „A csapatkijelölés szempontjából kiemelt amerikai edzőtáborba csak azok utazhatnak, akik tudnak játszani, hiszen kint mindenkinek bizonyítania kell, a kapu mögött lábtempózó játékos nem lesz, a sérült itthon gyógyulhat. Bízom benne, mindenki rendben lesz." A bajnoki döntő második és harmadik mérkőzését kihagyó UVSE-center mindenesetre már az Euroliga négyes döntőjében bizonyított, összeszorított fogakkal harcolt, és kapitányi szavakkal értékelve „Nem is játszott rosszul."
 
Bíró Attila aztán névsorolvasásba kezdett, ugyanis honlapunkon kijelölte az olimpiai keretét: 18 játékost sorolt fel, közülük kerül majd ki a tokiói csapat. Ismeretes, 13 játékost lehet majd nevezni a játékokra, közülük 12-t lehet beírni egy-egy mérkőzésre.
 
A női válogatott olimpiai kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)  
 

A névsor állandóságot utat, avagy az elmúlt időszak kerete megegyezik a mostanival, egy plusz név található benne: az UVSE-ben jó teljesítményt nyújtó Faragó Kamilla érdemelte ki a kapitánytól a meghívót: „Kamilla kétségkívül jól játszott az UVSE-ben, megérdemli az esélyt."
 
Ami pedig a felkészülést illeti, íme, a válogatott programja:
 
Május 10-20. - edzések, Margitsziget
Május 21-Június 5. - edzőtábor, Egyesült Államok
Június 7-13. - edzések Margitsziget
Június 13-21. - Világágliga Szuperdöntő, Athén
Június 22-július 8. - edzések Margitsziget
Július 9-11. - SEAT Kupa, Margitsziget
Július 14. - indulás a japán edzőtáborba
Július 26. - rajt az olimpián Oroszország ellen
 
Bíró Attila ekképpen foglalta össze a csapatára váró heteket, feladatokat: „Rövid pihenő után 10-én kezdjük a munkát a Margitszigeten. Minden idők leghosszabb, zsúfolt klubszezonja volt ez, de a játékosok profik, tudják, hosszabb szünetet nem szabad beiktatni. A keret és a stáb minden tagja be van már oltva, így a másfél hetes hazai turnus után az Egyesült Államomba, Kaliforniába utazunk, ugyanis a riói olimpia előtti időszakhoz hasonlóan lehetőségünk van a világ legjobbjával együtt készülni. Ez hatalmas elismerés számunkra, hiszen a többi európai rivális szívesen lenne a helyünkben, de az amerikaiak ezúttal is bennünket látnak vendégül. Ez köszönhető egyrészt a jó kapcsolatnak, másrészt a csapat erejének. A rangot tovább emeli, egyúttal a felkészülésünket segíti, hogy három vagy négy hivatalos mérkőzést vívunk majd a házigazdával, amelyeket a felettébb rangos amerikai ESPN televíziós csatorna élőben közvetíti majd. Hasznos lesz a Világliga athéni Szuperdöntője is, amelyen hat nap alatt hat mérkőzéssel extrém terhelést kapnak a játékosok. Az ezt követő, még szervezés alatt álló SEAT Kupán már az olimpiai csapat játszik, azaz addig lesz lehetőségük bizonyítani a játékosoknak, hogy helyük van a tokiói csapatban. A japán edzőtáborban lesz majd a tervek szerint a finomhangolás."
 
 
 19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok