cover image
Egyéb

Női Világliga Szuperdöntő, 1. nap: minden egy helyen – élő hírfolyam!

2019. június 4. 14:00

Az olimpiai kvalifikációs Női Világliga Szuperdöntő küzdelmeinek első napján történtek egy helyen – így semmiről sem maradhatnak le.

2019. június 4., kedd
14:00 
... és elérkezett az idő: fél óra múlva az Oroszország-Kanada mérkőzéssel elkezdődik a Szuperdöntő!
20 nappal a rajt előtt kezdtük a napi felvezetést - íme, itt lehet visszaolvasni őket!
20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 és a mai!

Íme, a teljes heti program
Női Világliga Szuperdöntő, 2019. június 4-9., Budapest, Duna Aréna - Az eseményre az eventim.hu oldalon, ezen a felületen zajlik a jegyértékesítés!
A csoportbeosztás 
A-csoport 
Hollandia 
Ausztrália 
Olaszország 
Kína 

B-csoport 
Egyesült Államok 
Oroszország 
Magyarország 
Kanada 

A program 
Csoportmérkőzések 
1. forduló, június 4., kedd 
Oroszország-Kanada, 14:30 
Hollandia-Kína, 16:15 
Egyesült Államok-Magyarország, 18:30 
Ausztrália-Olaszország, 20:15 
2. forduló - június 5., szerda 
Ausztrália-Kína, 15:00 
Egyesült Államok-Kanada, 16:45 
Hollandia-Olaszország, 18:30 
Oroszország-Magyarország, 20:15 
3. forduló - június 6., csütörtök 
Oroszország-Egyesült Államok, 15:00 
Hollandia-Ausztrália, 16:45 
Kanada-Magyarország, 18:30 
Kína-Olaszország, 20:15 
Június 7., péntek, negyeddöntő (a meccsbeosztás a televízió-közvetítés függvényében változhat) 
A2-B3, 15:00 
A3-B2, 16:45 
A1-B4, 18:30 
A4-B1, 20:15 
Helyosztók - június 8., szombat 
Az 5-8. helyért, 15:00 és 16:45 
Elődöntő, 18:30 és 20:15 
Helyosztók - június 9., vasárnap 
A 7. helyért, 15:00 
Az 5. helyért, 16:45 
A 3. helyért, 18:30 
Döntő, 20:15

14:15
MVLSZ_SOTE_megallapodas_20190604_MaD_010.jpgA Duna Arénában történt: Hosszútávra szóló együttműködési keretmegállapodást kötött a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) és a Semmelweis Egyetem (SE), amelynek célja az idehaza nagy hagyományokkal rendelkező sportág jövőbeni eredményességének biztosítása. Részletek: itt

15:44
russia_vs_canada-4.jpg
A mi csoportunk, azaz a B nyitott a Szuperdöntő: Kanada a harmadik negyedben „robbantott”, ezt a periódust 5-1-re nyerte meg, 11-8-ra vezetett a záró etap előtt, mégis 6,6 másodperccel a vége előtt Monika Eggens gólja az egyenlítést eredményezte. Merthogy Oroszország előtte fordított. Sőt Gajdukov mester csapata 15-15 után az ötméteres párbajt is megnyerte (4-2), így két ponthoz jutott. A mérkőzés jegyzőkönyve: itt

15:49
A mérkőzés legjobbjának (MVP) Jekatyerina Prokofjevát választották, akinek dr. Molnár Tamás, a FINA és a LEN vízilabda-bizottságának magyar tagja adta át a FINA díját. „Az első meccsünk volt itt a Világliga Szuperdöntőn, éppen ezért nehezen tudtuk összeszedni magunkat. A legfontosabb, hogy végül sikerült megszereznünk a győzelmet. A győzelem kulcsa talán az volt, hogy nem figyeltük az eredményjelzőt és nem rohantunk, nem az eredmény érdekelt bennünket, mindig csak a következő feladatra koncentráltunk” – nyilatkozta az oroszok klasszisa.

15:53
„Pontosan egy ilyen kemény és gyors játékra számítottunk. Az oroszok nagyon gyorsan tudtak támadásból indítani, általában egyébként ezek a gyors támadások jellemzők a játékukra. A harmadik negyedben el tudtunk menni pár góllal, volt több lehetőségünk, és a végén csak kevéssel vesztettünk. Sok időt töltöttünk azzal, hogy a védekezésünket rendbe szedjük, szerintem nem is ezen ment el a mérkőzés. Egyszerűen csak nagyon jó csapat ez az orosz válogatott. Hozzá kell még szoknunk az új szabályokhoz, de hogy őszinte legyek, nekem ez a tempó és a sok gól sokkal jobban tetszik. Szerintem a közönségnek is szórakoztatóbb és érdekesebb egy ilyen gyors mérkőzést nézni, rengeteg lehetőség van a kreatív megoldásokra és arra is, hogy a játék állását megfordítsuk” – fogalmazott Cora Campbell, a kanadaiak edzője.

russia_vs_canada-2.jpg15:55
„A nézők számára változatos meccs volt, belülről egy kicsit másképp látszott. Az első két negyedben tudtuk tartani magunkat, a harmadik negyedben azonban nagyon feljöttek a kanadaiak, 4:1-re nyerték. Innen nehéz volt visszajönni, de a lányok összeszedték magukat és fordulatos játékkal döntetlenre hozták a meccset. Az ötméteres párbajban nyertünk, ehhez mindig kell egy kis szerencse. Nagyon akartuk ezt a meccset, jó volt kezdésnek. Komoly ellenféllel játszottunk, de a neheze még hátra van. A létesítmény gyönyörű, nagyon kényelmes. Jó, hogy a bemelegítő medence közvetlenül a küzdőtér mellett van. Örülök, hogy Prokofjeva lett a meccs játékosa, ő a csapat kapitánya, nagyot küzdött a meccsen” – értékelt Andrej Belorasztov, az orosz csapat edzője.

17:17
nedchn1.jpg
A Szuperdöntő második mérkőzésén érvényesült a papírforma: Hollandia (amelynek a kapuját jó ideig a Dunaújváros légiósa, Laura Aarts védte) már a nagyszünetre 8-4-es előnyt szerzett, s végül 15-7-re győzött. A mérkőzés jegyzőkönyve: itt

17:20
Bajnok szemmel a női vízilabda

A női vízilabda fejlődéséről, a magyar válogatott esélyeiről, illetve az amerikai szövetségi kapitányáról is megosztotta gondolatait Fodor Rajmund. Kétszeres olimpiai bajnokunk, aki többek között FINA nemzetközi játékvezetőként is tevékenykedik, a medence szélén mondta el véleményét a női vízilabdáról.
„Mindig is kicsit másnak éreztem, mint a férfi vízilabdát. Fejlődése egyértelmű, és annak örülök, hogy míg nálunk az európai csapatok dominálnak, addig itt a tengerentúli együttesek az erősek, mindenki más kapaszkodik az USA és Kanada után. Fodor Rajmund nagyon szoros mérkőzesre számít a magyarok első mérkőzésén az Egyesült Államok csapata ellen, viszont egyértelművé tette, hogy a vendégek esélyesebbek lesznek a találkozón.  „Az amerikai csapat az egyik legjobb a világon, ha nem a legjobb. Regnálóan a világeseményeken ott tudnak lenni a döntőben és rendszerint nyernek is. Kiélezett, éles meccsre számítok. Bízom benne, hogy a magyar csapat nyer, de az biztos, hogy nagyon nehéz dolguk lesz.” Egy régi ismerős is a helyszínen lesz, hiszen a világbajnok balszélső az ellenfél szövetségi kapitányával korábban találkozott már a medencében. Hozzátette, Adam Krikorian nem csak remek játékos volt, de a pálya szélén is kitűnő munkát végez.

17:37
„Nem volt egy egyszerű mérkőzés, de erre is számítottunk. A nagyobb probléma az volt, hogy a lányaink rengeteg hibával játszottak, főleg támadásban, nem vagyok teljesen elégedett a mutatott játékkal. Alapvetően ezt az eseményt a világbajnokság főpróbájának tekintjük, így próbáljuk megtalálni azokat a dolgokat, amikből fejlődni tudunk a felkészülés későbbi szakaszában” – értékelt a hollandok elleni vereség után Lei Ming, Kína edzője.

17:39
nedchn3.jpg
„A lányoknak ez egy óriási dolog, hogy egy ilyen gyönyörű arénában játszhatnak. Az egyik legszebb helyszín, ahol valaha jártunk és egy nagyon nehéz torna, ahol csak a legjobb csapatok vesznek részt. Jó érzéssel tölt el, hogy kijutottunk ide. Ez egyáltalán nem volt egy könnyű mérkőzés a kínaiak ellen. Sokkal keményebben kellett dolgoznunk, hogy nyerni tudjunk ellenük, mint ahogy az a lelátókról tűnt. Holnap pedig Olaszország ellen játszunk, az egy teljesen más mérkőzés lesz. Európai csapat, ahol a játékosoknak az ázsiaiaktól egészen eltérő a játékstílusuk. Elég jól ismerjük egymást, legutóbb márciusban játszottunk egymás ellen, ahol győzni tudtunk. De ez most egy új szituáció és rengeteget kell készülnünk holnapra” – fogalmazott Arno Havenga, Hollandia szövetségi kapitánya.

nedchn2.jpg17:41
„Örülök, hogy jól tudtuk kezdeni a hetet. Nagyon ügyeltünk, hogy a védekezésünk rendben legyen, és kevés gólt kapjunk, és ezt sikerült is végrehajtanunk. Mostantól fókuszálhatunk a holnapi meccsre Olaszország ellen. Elég sokszor játszottunk velük az elmúlt időszakban, tudjuk egymás erősségeit és gyengeségeit, de szerintem, ha úgy játszunk, mint ma, akkor legyőzhetjük őket. Fontos lenne, hogy minden nap egyre jobban menjen a játék, mert az vezethet a lehető legjobb eredményhez” – mondta a meccs MVP-je, Maude Megens.

17:42
aarts.jpg
„Az egész család eljött Hollandiából, hogy szurkoljunk Laurának. Általában, ha valahol játszik a nővérem a válogatottal, akkor közösen szervezünk családi utat és megyünk együtt a helyszínekre. Most 7 napot töltünk Budapesten, és mikor épp nem a meccseket nézzük, akkor bejárjuk az egész várost. Ma megnéztük a Parlamentet és a Citadellát, délutánonként pedig jövünk ki ide a Duna Arénába. Ez a helyszín csodálatos, nagyon profin néz ki és remélem, hogy a döntőkhöz közeledve egyre jobb hangulat lesz itt” – nyilatkozott Laura Aarts.

17:44
MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_2019_0604_MaD_016.jpg
A lelátón legendás olimpiai bajnokunk, Gerendás György is nézte a meccseket.
„A két éve alakult Fradi női szakosztályának vezetőjeként látogattam ki, kíváncsi vagyok arra, hogy az új vízilabdaszabályok hogyan működnek a gyakorlatban. Papíron már olvastam őket, de élőben egészen más. A lányok másként reagálnak az új szabályokra, amit én még nem érzek. Természetesen a magyar csapatnak szurkolok, azt várom, hogy nyerje meg a tornát, és kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. Csodálatos a Duna Aréna, nemzetközi szinten is dicséri minden edző. A vízilabda hagyományos szentélye eddig a Margitsziget volt, most két szentélye van – egy a nyári szentély, ez a Margitsziget, egy pedig a téli (fedett) szentély, a Duna Aréna.”

17:50
Kezdetét vette a keddtől vasárnapig tartó világesemény ünnepélyes megnyitója. Elsőként Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke köszöntötte házigazdaként a Női Világliga Szuperdöntő résztvevőit. A szövetség első embere először visszaemlékezett a 2017-es világbajnokságra, amely világszerte mindenkit lenyűgözött, majd elmondta, reméli, nem lesz ez másképpen ezúttal sem, a Világliga Szuperdöntőjének esetében. „Méltán büszkék vagyunk arra, hogy mi rendezhetjük a hölgyek fináléját, amelynek győztese ráadásul elsőként szerez kvótát a 2020-as, tokiói ötkarikás játékokra. Ennek a nem mindennapi eseménynek Budapest, Európa sportfővárosa adhat otthont, egy ilyen csodálatos helyszínen, mint a Duna Aréna. Mindannyiunknak emlékezetes pillanatokat kívánok!"

MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_2019_0604_MaD_002.jpg„Ünnep számunkra minden perc, amit itt tölthetünk, ebben a fantasztikus sportkomplexumban. A 2017-es világbajnokság és a magyar szurkolók nyújtotta nagyszerű hangulat lenyűgözte a világot - ez azonban úgy gondolom, hogy nem az utolsó ilyen alkalom volt. A fiatalok testközelből figyelhetik a vízilabda legnagyobb csillagait - a példaképekkel való közvetlen kapcsolat pedig rendkívül pozitív hatással lehet a jövő feltörekvő nemzedékére, a jövő reménységeire. Büszkék vagyunk a hagyományainkra, különösen igaz ez a vízilabda sportágra, mely a magyar sporttörténelem legeredményesebb csapatsportága. Ezekből a sikerekből a hölgyek is kivették a részüket, akik eddig két világbajnoki aranyéremmel és három Európa-bajnoki sikerrel jelezték, méltóképpen képviselik a nemzeti színeket. Őszintén remélem, hogy kiváló válogatottunk méltó vetélytársa lesz a sok remek riválisnak" - vette át a szót Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár. 

MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_2019_0604_MaD_003.jpg„A FINA elnökének nevében köszöntök mindenkit itt. a gyönyörű Duna Arénában. Minden alkalommal ha a FINA Budapestre látogat, egy nagyon sikeres eseményt jelent" - mondta Lolo Ibern, a FINA képviseletében.
MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_2019_0604_MaD_004.jpg  
18:25
„Majd rólad szólnak a hírek, veled lesz tele a sajtó!” – a Tankcsapda slágerére érkezett a bemutatáshoz női válogatottunk, amely 15-ös keretéből Szücs Gabriella és Faragó Kamilla ült a lelátóra.

19:33
MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_2019_0604_MaD_011.jpg
A Bíró Attila irányította válogatottunk 3-1-gyel kezdett a címvédő Egyesült Államok ellen, ám Adam Krikorian csapata a folytatásban jobb volt, és 12-9-re győzött. Tudósításunkat a meccsről ezen a linken olvashatják.

20:20
MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_2019_0604_MaD_010.jpg
„Sokal több volt a pozitívum, mint a negatívum” – értékelt Bíró Attila. Az Egyesült Államok-Magyarország (12-9) összecsapás nyilatkozatait ezen a felületen olvashatják!

21:16
A nap záró meccsén, az A-csoportban fordulatos, nagy csatában Olaszország 11-9-re legyőzte Ausztráliát. A mérkőzés jegyzőkönyve: itt
 
21:30
„A mérkőzés elején kicsit több időbe telt nekünk, hogy bemelegedjünk, de ez az én csapatomnál normális. Általában alacsonyabb hőfokon kezdjük a meccseket. Aztán ahogy kezdtünk belerázódni, átvettük a vezetést. Az ausztrálok nagyon jó úszók és fizikálisan is nagyon erősek, de szerencsére úgy ment a védekezésünk, ahogy azt edzésen is begyakoroltuk. Igaz, hogy az új szabályok bevezetésével elég sok faultunk volt, sokkal több kiállításunk volt ezen a meccsen, mint korábban. De szerintem csak időre van szükségünk, hogy ezeket megszokjuk” - értékelt Fabio Conti, Olaszország szövetségi kapitánya. 
 
21:35
„Az első negyedben egészen jól játszottunk. Később csökkent a játékunk intenzitása. A második és a harmadik negyedben az olaszok sokkal jobbak voltak nálunk. Minden elismerést megérdemelnek" - vélekedett Predrag Mihailovics, az ausztrál kapitány.
 
21:40
„Fizikálisan nagyon megterhelő volt a mérkőzés, az ausztrálok nagy harcra késztettek minket. Az új szabályoknak is köszönhető, hogy végül a nagyobb tempóból mi jöttünk ki jobban, és megnyertük a találkozót. Ez a meccs volt az első lépcső a végső cél felé, ami természetesen nem lehet más, mint megnyerni a tornát, illetve felkészülni a következő világversenyekre" - összegzett a találkozó MVP-je, az olasz Arianna Garibotti.

22:30
Az első nap küzdelmei véget értek, a Duna Aréna bezárt.
 
A holnapi program
2. forduló - június 5., szerda 
Ausztrália-Kína, 15:00 
Egyesült Államok-Kanada, 16:45 
Hollandia-Olaszország, 18:30 
Oroszország-Magyarország, 20:15 
 
További program
3. forduló - június 6., csütörtök 
Oroszország-Egyesült Államok, 15:00 
Hollandia-Ausztrália, 16:45 
Kanada-Magyarország, 18:30 
Kína-Olaszország, 20:15 
Június 7., péntek, negyeddöntő (a meccsbeosztás a televízió-közvetítés függvényében változhat) 
A2-B3, 15:00 
A3-B2, 16:45 
A1-B4, 18:30 
A4-B1, 20:15 
Helyosztók - június 8., szombat 
Az 5-8. helyért, 15:00 és 16:45 
Elődöntő, 18:30 és 20:15 
Helyosztók - június 9., vasárnap 
A 7. helyért, 15:00 
Az 5. helyért, 16:45 
A 3. helyért, 18:30 
Döntő, 20:15
Vízilabda hírek
Bíró Attila
Női válogatott
világliga