cover image
Női
Felnőtt Válogatott

Női vb-csapat: két változás az Eb-hez képest

2024. január 26. 13:12

Két rutinos játékos, Máté Zsuzsanna és Horváth Brigitta került be a dohai világbajnokságra utazó együttesbe az Eb-n szerepelt Szabó Nikolett és Tiba Panna helyére. Mint Mihók Attila mondta, a kitűzött cél, az olimpiai kvóta megszerzése most mindent felülír.

Mihók Attila és Cseh Sándor kijelölte a dohai vb-re utazó 15 fős csapatot, amely két helyen változott az Eb-n szerepelt együtteshez képest. Ennek kapcsán Mihók Attila előrebocsátotta: „Ami biztos, hogy a csoport első helyéről az ausztrálok elleni mérkőzés dönt, majd az amerikaiakkal vagy a hollandokkal találkozunk, és aki jártas a női szakágban, az tudja: mindhárom ellenfél rettentően fizikális játékot játszik. Remélem, senki nem érti félre, de ezeken a meccseken úgymond valakinek ’el kell vinnie a balhét’, azaz a rendkívül erős centerekkel nem feltétlenül a legfiatalabb vagy a más szempontból kulcsszereplő játékosainknak kellene felvenniük a harcot, ez indokolta többek között a változtatást. Elég egyértelmű a feladat, azaz most a pillanatra kell koncentrálni, és ennek kell mindent alárendelni.”

Eindhovenben akadtak másfajta gondok is, például Gurisatti Gréta szemsérülése – ennek kapcsán a szakvezető jelezte: a most benevezett tizenöt játékos nagyjából harcra kész, bár az Eb előtt sem volt rózsás a helyzet. „Ahhoz képest, ahogy nekiindultunk az Eb-felkészülésnek, én aláírtam volna azt, amilyen állapotban nekiindultunk végül Eindhovennek, hiszen Rybanska Natasa november végén kezdte meg egyáltalán a víziedzéseket, és még most is érzékeny a válla, Rebecca Parkes-nál is felvetődött, hogy a biztos gyógyuláshoz még kellene neki két hét kihagyás, Szilágyi Dorkánál gerincsérv-problémák jelentkeztek, és ehhez jött még Gréta szemsérülése Eindhovenben – ezek után a legutóbbi, KSI-fiúk elleni edzőmeccsen Vályi Vandának ellőtték a könyökét... Viszont ez a sport, ezzel együtt kell élnünk, és én nagyon bízom benne, hogy amikor a nagyon fontos mérkőzések kezdődnek, mindenki játékra kész lesz, és legalább olyan állapotban, mint amilyenben a héten végezték az edzéseket.”

Mihók Attila elmondta, hogy az Eb és a vb közötti heteken az erőnlét és lendület szinten tartása mellett a taktikai részek csiszolgatására is sok időt szántak. „Akár tetszik, akár nem, tényszerűen az Eb-n láttuk először élesben, mennyire működik mindaz, amit elgondoltunk és begyakoroltunk, az ott tapasztaltak alapján finomítottunk és pontosítottunk azóta. Nyilván, ez hetven-nyolcvan százalékban a védekező részt takarja, mert úgy okoskodtunk, hogy az erősebb csapatoknak lőtt 10-11 gól továbbra is elég lehet, a kapott gólok száma viszont nem vállalható.”

Újdonság, hogy a világbajnokságra állandó sapkaszámmal kell nevezni a játékosokat, azaz lesz 14-es és 15-ös is, az viszont változatlan, hogy egy mérkőzésen tizenhárman szerepelhetnek.

Együttesünk február 4-én Új-Zéland ellen kezd, 6-án Szingapúr, majd 8-án Ausztrália következik.

 

Női vb-csapat (sapkaszám szerint)

1. Magyari Alda

2. Szilágyi Dorottya

3. Vályi Vanda

4. Gurisatti Gréta

5. Geraldine Mahieu

6. Rebecca Parkes

7. Máté Zsuzsanna

8. Keszthelyi Rita

9. Leimeter Dóra

10. Rybanska Natasa

11. Faragó Kamilla

12. Garda Krisztina

13. Neszmély Boglárka

14. Horváth Brigitta

15. Kuna Szonja