cover image
Férfi
Felnőtt Válogatott

Férfi Eb: ahogy vártuk, a szerbekkel negyeddöntőzünk

2024. január 10. 21:06

Végül is nem volt kérdés, hogy a szerbek visszavágnak a franciáknak a spliti Eb-n elszenvedett zavarbaejtő vereségért, így ők következnek a negyeddöntőben a zágrábi Európa-bajnokságon, pénteken 15 órától.

„Egy biztos, mostantól már komolyan vesznek minket” – mosolygott Varga Zsolt, miközben a keddi, teljes pihenőnap után szerdán délelőtt természetesen már komolyabb edzést vezényelt a csapatnak.

Ezt este megerősítette Dusan Mandic is, a szerbek Fradiban játszó világklasszisa, aki a franciák elleni, összességében simán megnyert mérkőzést követően beszélt arról, hogy mennyire komolyan vesznek majd minket. „Mintha a legeslegjobb csapatukkal találkoznánk. Másként nem is lehet. Láttuk, mennyire motiváltak és tehetségesek. Öttel megverték az olaszokat, valami egészen lenyűgöző teljesítménnyel – nyilvánvaló, hogy egy pillanatra sem engedhetjük le a fegyvereinket.”

A szerbek egyébként jó kezdés után komoly szenvedéseken mentek keresztül, mielőtt sikerült bedarálni a gallokat. A franciák visszajöttek 1-3-ról, belövöldözték a fórjaikat szép sorban, és végül csupán Mandic bombája miatt nem vonultak vezetéssel a nagyszünetre (6-6). Aztán a második elején a szerbek gyorsan lőttek kettőt, ellenfelüknek egy időkérés után sikerült szépítenie, hogy aztán egy kőkemény, csaknem ötperces úszó- és birkózóverseny induljon.

A Savasodó Show-ból végül a szerbek jöttek ki jobban, egy teljesen erejét vesztett lövésből eljöttek kettő az egyben, ötöst csináltak belőle, és a 9-7-es vezetés érezhető pszichés előnyt generált náluk. Így amikor az utolsó részben gyorsan hozzádobtak még két gólt, 7-11-nél érezhető volt, eldőlt a meccs – így is történt, még esegettek gólok, ám a különbség már nem ment be négy alá.

A meccs végét már a második napi edzést követően válogatottunk tagjai is megnézték – de túlzottan nem ütötte szíven őket az eredmény. „Nem félünk senkitől” – közölte balkezesünk, Burián Gergő, aki arról beszélt, hogy semmi másra nem lesz szükség, mint ugyanarra a fegyelmezettségre és eltökéltségre, mint eddig. „Bebizonyítottuk, hogy hiába van több fiatal és relatíve rutintalan játékosunk, ha betartjuk a Zsolt által kért taktikát és így küzdünk egymásért, akkor eltüntethetjük az esetleges fizikális, erőbeli különbségeket, de még a taktikaiakat is. Akarattal, szívvel és erős mentalitással mindent tudunk kompenzálni.”

Nohát így kell rákanyarodni a szerbek elleni negyeddöntőre, ami pénteken 15 órakor kezdődik Zágrábban.

 

Keresztbejátszás, 1. nap

Franciaország–Szerbia 10-14, Montenegró–Németország később