cover image
Férfi
Klub

E.ON OB I: A Vasas és a BVSC is bejutott az elődöntőbe

2024. április 6. 20:34

Április első hétvégéjén sok mindenre választ kaptunk az E.ON Férfi OB I-ben, de még így is akad nyitott kérdés. Az egyik elődöntő párosítása már szinte teljesen biztos, a másiknál viszont megtippelni sem lehet, ki lesz a továbbra is hibátlan FTC-Telekom ellenfele.

Felsőház

Húsvétvasárnap este a Vasas rendkívül fontos rangadót nyert meg a Komjádiban a BVSC ellen, ezúttal papíron könnyebb ellenfél jutott neki hazai medencében. Ehhez képest a Szeged rendkívül masszívan tartotta magát, hiszen az első negyed után 1–1-re állt a két csapat, és bár a második negyedben el tudott lépni Slobodan Nikic csapata, a vendégek a harmadik negyed elejéig látótávolságon belül maradtak (6–4). Akkor azonban működésbe lépett a Vasas hengere és a következő nyolc perc alatt 8–0-val demoralizálta a csongrádiakat, a bődületes roham végére kialakult tízgólos különbségből a végére egyet tudott csak lecsípni a Szeged. Az angyalföldiek a középső két negyedet kilenc góllal nyerték meg, és tartják a második helyüket a Fradi mögött, valamint matematikailag is biztosították a helyüket az elődöntőben.

Ősszel a Szolnok egy hajszálra volt attól, hogy megtörje az FTC-Telekom félelmetes sorozatát (ami a Barceloneta szerdai, történelmi legyőzésével azóta is tart), hiszen négy góllal is vezetett, végül egy kaotikus, utolsó másodperces Jansik Szilárd-góllal maradt alul otthon. 
A „visszavágó” sem alakult simábban, még akkor sem, amikor úgy tűnt, hogy a Fradi az első negyed utolsó másodperceiben le tudja szakítani az addig nagyon szívósan dolgozó Dózsát. Sőt, Vigvári Vendel bombájával már 6–3-ra vezetett a címvédő a második etap elején és ezt a különbséget meg is tudta őrizni a nagyszünetig, ami után viszont elkezdett kapaszkodni a Szolnok. Sőt, 8–7-nél és 9–8-nál már az egálért támadhattak a vendégek, és amikor már úgy tűnt, hogy nem koronázza siker az erőfeszítéseieket, akkor Kovács Gergő a harmadik negyed utolsó másodpercében félpályáról bombázott Szakonyi Dániel kapujába. Az utolsó periódusra Dusan Mandic lépett elő vezérré, aki két remekbeszabott bombával lendített egy nagyot a Fradi szekerén, ráadásul a védekezés is összeállt és nem is kapott gólt a folytatásban Nyéki Balázs csapata, amely a 12–9-es győzelemnek köszönhetően 31/31-re módosította a 2023/2024-es mérlegét.

Szintén fontos derbinek számított az OSC–BVSC csörte, hiszen továbbra is túljelentkezés van a 2-3-4. helyekre, többek között ennek a két együttesnek a részvételével. Kezdetben úgy festett, az OSC heverte ki hamarabb a múlt heti fiaskót (5–20 a Fradi elleni) és 2–0-s előnyre tett szert, de az első negyed felénél felébredtek a zuglóiak és egymás után négy gólt dobva érkeztek meg a mérkőzésbe. A 3–5-ös első felvonást követően kicsit visszaesett a góltermelés, és bár az OSC feljött mínusz egyre, félidőben is kettővel mentek a vendégek. A második félidő első percében ezt négyre hizlalta Kemény Kristóf jelenlegi, Varga Dániel jövőbeni együttese, akinek a mostani csapata még innen is visszaküzdötte magát egy találatra. Ebből aztán megint plusz három lett, utána megint egy, sőt az egyenlítésért is mehetett az utolsóelőtti percben az OSC, ám nem tudott ezzel élni, a végén pedig az ötgólos Csacsovszky Erik megadta a kegyelemdöfést a hazaiaknak. Ezzel a BVSC leszakította magáról ellenfeleit, és már biztosan elődöntős, hiszen két fordulóval a vége előtt hét pont az előnye az 5. Szolnokkal szemben, míg az OSC már csak a hatodik.

Kaposvár a vezetés megszerzésével kezdett a Honvéd otthonában, és ez kellett ahhoz, hogy beröffenjen a hazai gépezet, ugyanis erre négy perc alatt egy 5–0-s válasz érkezett. A hullámzás ezt követően is folytatódott, a vendégek 6–5-re feljöttek a második negyed közepén, viszont erre (a félidei szüneten átnyúlva) ezúttal egy 4–0 jött Szivós Márton társaságától. Ez nagyjából meg is pecsételte a meccs sorsát, a negyedik negyedben már 7-tel is vezettek a fővárosiak, végül öttel győztek, amivel feljöttek az ötödik pozícióba és csak egy egységnyire vannak az elődöntőt érő negyedik helytől.

Alsóház

Az alsóház éllovasa, az UVSE a nyitott egri fellegvárba, a Bárány uszodába látogatott, ahol az első félidő nem hozott túl sok gólt: a második negyed derekán 3–1-re vezetett az Eger, de még a nagyszünet előtt egalizált az újpesti együttes. A térfélcsere után már jóval pontosabban játszott mindkét gárda, a harmadik játékrészben több találat született, mint az első kettőben együttvéve, a felek 6–7-es állással fordultak az utolsó nyolc percre. Annak a második percében 8–7-re vezettek a vendégek, ekkor viszont teljesen elfogyott az erejük, az Eger pedig egy 4–0-s sorozattal (amiből Szalai Gábor egymaga hármat vállalt) megfordította és lezárta a mérkőzést, egyúttal véget vetett az UVSE hárommeccses győzelmi sorozatának.

A játéknap másik alsóházi összecsapását nagyon hamar dűlőre vitte a házigazda Pécs a vendég KSI-vel szemben, ugyanis az első negyedben 5–2-re, a másodikban 5–0-ra dominált. A második félidőben sem változtak sokat a dolgok, ugyanis a harmadik és a negyedik negyedet is megnyerték a mecsekiek, akik összességében 11 góllal, 16–5-re győztek, megszerezték második sikerüket, sőt maguk mögé is utasították a sportiskolásokat a tabellán.

Eredmények, E.ON Férfi OB I, középszakasz
Felsőház, 5. forduló

VasasPlaket–Zue.hu Szegedi VE 17–8 (1–1, 5–2, 7–1, 4–4)
FTC-Telekom–Szolnoki Dózsa Praktiker 12–9 (5–3, 2–1, 2–5, 3–0)
Genesys-OSC-Újbuda–BVSC-Zugló 10–12 (3–5, 2–2, 3–2, 2–3)
Endo Plus Service-Honvéd–Kaposvári VK 14–9 (5–2, 2–3, 4–1, 3–3)

Alsóház, 4. forduló

DIGI-Eger–UVSE 11–8 (2–1, 1–2, 3–4, 5–1)
PVSK-Mecsek Füszért–KSI 16–5 (5–2, 5–0, 3–1, 3–2)

Korábban:

PannErgy-MVLC-Miskolc–Metalcom Szentes 12–13 (2–4, 4–2, 4–3, 2–4)

(az eredményekre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)