cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: „Öt éve erre a meccsre vártunk. Megléptük!”

2021. augusztus 4. 19:00

Fogadhatták a gratulációt a srácok a tokiói olimpiai uszoda vegyes zónájában a Horvátország elleni (15-11) negyeddöntőt követően.

Nem is szaporítjuk a szót, jöjjenek a főszereplők a győztes negyeddöntő megvívása után!

Vámos Márton, aki végre olyan lövésekkel jelentkezett, ami után rendre csettintünk: ő a Marci!

„A védekezést akarom kiemelni elsősorban a mai meccsről, mert azzal lehet komoly tornákat és mérkőzéseket nyerni, főleg ilyen kiélezett szituációkban. Viktor nagyon jól védett, de rengeteg blokkunk volt, meg lehet nézni a statisztikát. Emberhátrányban és hat a hat ellen is rengeteget blokkoltunk, úgyhogy ezzel az attitűddel lehet majd nekimenni a görögök elleni meccsnek is. Ha így játszunk, és így védekezünk, akkor nagy sanszunk van arra, hogy döntőt játsszunk, de még nem szaladnék ennyire előre."

Így terveztük a forgatókönyvet? - kérdeztük a végül kétgólos Vámos Mártont.

„Dumi azt emelte ki a csapatmegbeszélésen, hogy valószínű az utolsó pillanatokban dől el a meccs, nem bánom, hogy nem akkor dőlt el. Már a negyedik negyed közepén kinyitottuk az ollót annyira, hogy magabiztosan játsszuk azt a játékot, amit tudunk. Remélem, a nézőknek sem ment fel annyira a vérnyomása otthon az első két negyedet leszámítva, kicsit nyugisabb lett a vége. Fizikálisan nagyon jól bírtam én magam is, a többiekkel viszont azt beszéltük, hogy ők viszont a végére elfogytak. Fizikálisan rendben vagyunk tehát, és erre lehet alapozni a görögök ellen is. Várjuk azt a mérkőzést is."

Erdélyi Balázs, aki roppant fontos pillanatban szerzett gólt, és aki az egész tornán bődületes becsvággyal dolgozik:

„Mindenkiben óriási tűz van, mindenki nagyon örült minden gólnak, blokknak vagy Viktor-védésnek hétul. Eléggé emocionális játékos tudok lenni, belelovallom magam a meccsbe, ez tény. Ez néha jó, de néha kicsit hidegfejűnek kéne maradnom, ugyanakkor egy ilyen mérkőzés el tudja vinni az embert egy bizonyos irányba. De ez kell is, kell ahhoz, hogy az ellenfél határait át tudjuk törni."
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Vajon Balázs ilyen forgatókönyvre számított?

„Az elején 5-1 volt a kiállítási arány oda, szóval nem így terveztük, semmi esetre sem, ráadásul az elején vezettek is, nyilván nem ez volt a terv. Viszont elképesztően jó csapatmunkát tettünk össze, miközben Manhercz Krisztián elképesztő napot fogott ki. Én is láttam már rengeteg vízilabdamérkőzést, őt is láttam már nagyon jól játszani, de ma támadásban elképesztő volt, és még hátul is voltak fontos blokkjai. Védekezésben Viktor adott tartást nekünk, a végén még háromgólos előnynél is egy az egyes ziccert fogott. Kicsit talán jobbak voltak a blokkok is előtte, de elképesztő ziccereket is fogott, nehéz erre bármit is mondani. Csodálatos, tartsuk meg ezt a formát!"

Manhercz Krisztián, aki tehát hét, azaz 7 gólt szerzett ezen a negyeddöntőn.

„Remélem, hogy hátravan még életem meccse, mert még van négy-öt napunk itt, Tokióban. És hát bent vagyunk az olimpiai elődöntőben, ami ennek a csapatnak és sok játékosnak az álma volt. Öt éve vártunk erre a mérkőzésre, hiszen Rióban Montenegró ellen nem tudtunk nyerni a negyeddöntőben. Az egész öt évet úgy építettük fel, hogy lesz a végén egy vízválasztó negyeddöntő. Most ezt meg tudtuk lépni. Voltak nagyszerű teljesítmények, Viktort, de igazából az egész csapatot ki kell emelni, hiszen olyan blokkjaink voltak, olyan védelmünk, amivel idővel végérvényesen el tudtuk bizonytalanítani a horvátok támadójátékát. Szóval most öröm van."

„Ebből a meccsből tudunk meríteni, hiszen mégiscsak egy olyan csapatot győztünk le négy góllal, amelyik megverte a szerbeket, és amelyik a halálcsoportban lett a második. Ez mindenképp egy olyan teljesítmény volt, egyénileg és csapatszinten is, amire a görögök ellen tudunk építeni."

Ami a lövőkedvet illeti:

„Nyilván volt egy olyan pont, amikor úgy voltam vele, hogy oké, akkor lövök. Volt olyan meccs itt Tokióban, amin hétszer lőttem kapura és nem jött össze egy gól sem, most nyolcszor próbálkoztam és 7 gól lett belőle. De mindent csapatszinten kell figyelni, és lesz olyan meccs, amikor másnak kell előrelépnie. Dehát ezért vagyunk itt, mert sok olyan játékos van, aki erre képes."

Mezei Tamás, aki szintén hozzátette a magáét a sikerhez:

„Nem találom a szavakat, mert nagyon jó horvát csapatot sikerült megverni. Látszik, hogy ezeken a meccseken nem a jó játék szükséges, hanem nagyobb szív. Úgy érzem, hatalmas szívünk volt.

Nem volt jó a játékunk? - kérdeztük meglepetten.

„Tudunk mi ennél még jobban is játszani egyébként, de főleg arra gondoltam, hogy az ilyen meccseknél nem az a fontos, hogyan, hanem az, hogy mindenképp legyőzzük az ellenfelet. Nagy szívvel játszottunk, ennyi blokkot, ennyi védést egy meccs alatt én még nem láttam. Ennek tulajdonítanám, hogy meg tudtuk nyerni négy góllal ezt a mérkőzést, ami így elsőre soknak tűnik, miközben belül ez egy nagyon komoly mérkőzés volt."

„Egy magyar vízilabdázónak mindig van teher a vállán, de nagyon sokat tettek a játékosok, az előző két olimpián résztvevő játékosok is azért, hogy most sikerüljön nyernünk. A sportisten mindig ikszre játszik, valamit most visszaadott abból, amit az előző két olimpián elvett. Van még dolgunk itt. Nyilván én szűz voltam, nekem ez az első olimpiám, egy picit talán máshogy is fogtam fel a meccset. Ki tudja, az embernek egy életben hány lehetősége van egy olimpián, egy negyeddöntő, egy bizonyos pillanatban helyt állni. Most csapatként megragadtuk ezt az elsőt, de megyünk tovább."
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Nagy Viktor, aki egyszerűen parádézott a meccsen:

„Az egész olimpia arról szól, hogy folyamatosan fejlődjünk, épüljünk, és egyre jobban játsszunk. Az olimpia első szakaszában voltak kétségek, jó néhány játékosnál, éppen ezért nagyon-nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy így összeraktuk a fejeket, a játékunkat. Ez már egy nagyon szép, alázatos, fegyelmezett vízilabda volt. Enélkül nem lehet bekerülni a négybe, ezt megtapasztaltam magam is az elmúlt években. Köszönöm mindenkinek ezt a győzelmet, például Vogel Somának is, aki óriási segítség nekem, és aki ugyanúgy ott van velünk a vízben, a parton. Büszke vagyok a csapatra.

Jansik Szilárd, aki ezen a napon is hatalmas szívvel játszott, mellesleg csodapasszt adott Angyal Dánielnek:

„Abszolút csapatmunka volt a mai. Az első félidőben nem állt össze annyira a védekezésünk, hátrányban is sok gólt kaptunk, de a másodikban nagyon megjöttünk. Lehet mondani, hogy feljavultunk védekezésben, de brutálisan feljavultunk támadásban is. Lőttünk 15 gólt ennek a bivalyerős horvát csapatnak. Az elejétől fogva, az 1-estől a 13-as sapkáig mindenki hozzátette a magáét, még Soma jelenléte is kellett a mai győzelemhez. Nagyon büszke vagyok a csapatra, nagyon jó érzés a négy közé jutni, ez volt a cél, megyünk tovább. Az volt a célunk, hogy folyamatosan javuljunk az olimpián, és ez sikerült is mindenképp, hiszen egy zakóval nyitottunk. A nyáron úgy indultunk el a felkészülésben, hogy az első igazi csúcsformát augusztus 4-ére időzítsük. Ezt állítottuk be a fejekben, és ki is jött ennek az eredménye többé kevésbé ma. Nagyon boldog vagyok."
 
Märcz Tamás bő nyilatkozatát itt lehet visszaolvasni.
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Augusztus 4., szerda
Negyeddöntő

Magyarország-Horvátország 15-11 (2-3, 5-2, 4-3, 4-3)
Tatsumi Water Polo Center, vezette:
Dervieux (francia), Ohme (német)

Magyarország: Nagy V. - Manhercz 7, Vámos 2, Jansik Sz. 1, Erdélyi 1, Varga D. 2, Mezei. Csere: Angyal 1, Zalánki 1, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Horvátország: Bijac - Macan, Jokovic 1, Bukic 4, Vukicevic 1, Milos 1, Vrlic. Csere: Fatovic 1, Loncar 1, Buslje, Obradovic 2, Garcia. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

További negyeddöntős eredmények

Egyesült Államok-Spanyolország 8-12 (3-3, 3-3, 0-1, 2-5)
Gólszerzők:
Daube 3, Obert 2, Cupido 1, Hallock 1, Bowen 1, ill. Munarriz 2, Granados 2, Sanahuja 2, Fernandez 2, de Toro 1, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach 1

Görögország-Montenegró 10-4 (1-0, 2-1, 3-1, 4-2)
Gólszerzők:
Genidounias 5, Kapotsis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou 1, Argyropoulos 1, Gkiouvetsis 1, ill. Ivovics 2, Brguljan 1, Csucskovics 1,

Olaszország-Szerbia 6-10 (2-5, 1-4, 1-0, 2-1)
Gólszerzők:
N. Presciutti 2, di Fulvio 1, Luongo 1, Figari 1, Bodegas 1, ill. Filipovics 3, Mandics 2, Sz. Rasovics 2, Prleinovics 2, Dedovics 1

2021. augusztus 6., péntek - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
Elődöntő

8.30: Görögország-Magyarország
12:50: Szerbia-Spanyolország
Az 5-8. helyért
7.00: Montenegró-Horvátország
11.20: Olaszország-Egyesült Államok
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott