cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: Manhercz Krisztián 7 - elődöntőben a csapat!

2021. augusztus 4. 15:10

Férfiválogatottunk az OSC 24 esztendős játékosának világraszóló teljesítményére, Nagy Viktor védéseire, illetve a remek csapatjátékra építve 15-11-re legyőzte Horvátországot! Märcz Tamás együttesére a pénteki elődöntőben Görögország ellen magyar idő szerint 8:30-tól játszik.

Amikor arról értekeztünk, hogy az amerikaiak ellen 7/0 volt Manhercz Krisztián lőlapja, emiatt cseppet sem aggódtunk. Nem csak azért, mert az előző mérkőzéseken berámolt már tízet, hanem azért, mert nem az a típus, akit mindez mélységekbe taposna. Sőt ellenkezőleg, inkább felspannolja.
 
S lőn!
 
A 24 esztendős fiatalember olyant produkált a horvátok elleni negyeddöntőn, amire nehéz jelzőket találni. Hét, hét gólt jegyzett, hét nem akármilyen találatot, voltaképpen kilyukasztotta a világ egyik legjobb kapusának tartott Bijacot.
 
„Életem meccse, remélem, még hátra van, mert van még négy napunk itt, Tokióban" - jegyezte meg sokatmondóan a vegyes zónában a parti után.
 
Hasonlóképpen már előre nézett az amúgy a büszkeséget kiemelő Nagy Viktor is, aki ragyogóan építette fel a meccsét. Az elején bekapott gólok után védett egyet, majd védett még egyet, majd egészen addig jutott, hogy a horvát nehéztüzérek szinte bármit próbáltak, nem jutottak eredményre. Tartást, hatalmas tartást adott a társaságnak a világbajnok, aki természetesen a 11 kapott gólt soknak tartotta - hiába, no, maximalista. Persze azért azt megjegyezte, a lényeg mindig az, hogy Magyarország neve mellett egy góllal több álljon a táblán. Most néggyel is több áll! De visszatérve a 15 labdát védő, bravúrókat bemutató Nagy Viktorra: nyugodtan kijelenthetjük, Manhercz Krisztián világraszóló teljesítménye mellett a két kapus közötti különbség is markáns szerepet játszott a végeredményben!
 
20210804_HUN-CRO47.jpg A második negyed közepéig, 5-5-ig felváltva vezettek amúgy a felek, Manhercz betett három fórt zsinórban, és ő volt az, aki egy ritkán látott kavarodás után az elején kvázi touchdawn akcióból egyenlített. Az első rohamunkat ekkor, 5-5 után indítottuk el - két álomszép találatot jegyeztünk. A védőjétől ellépő Jansik Szilárd mindenkit meglepve varázsolta oda a labdát a még jobb helyzetben lévő Angyal Dánielnek, aki nem hibázott, majd Varga Dénes távolija akadta be a kézerdő között. Csapatkapitányunk másodszor lepte meg Bijacot, igazság szerint már ekkor érezhető volt a horvát kapuson, hogy nem az ő meccse lesz.
 
Horvátország erejét persze bizonyítja, hogy a nagyszünet után lehetőségeivel élve 8-nál utolérte csapatunkat (ehhez kellett egy meglehetősen érdekes, VAR-által megadott gól, amin elpolemizálhatnánk egy keveset, de felesleges), ugyanakkor újabb rohamra voltunk képesek. Manhercz, majd az egész tornán óriási hévvel, tűzzel játszó Erdélyi Balázs talált be fórból, aztán Vámos Márton is „megérkezett" a meccsbe. Vagy a tornába, nézőpont kérdése. A fontos az, hogy a jobbszárnyunk, a két balkezes, ő és Zalánki Gergő balja amikor kell, nagyot szóljon - na már most, a Tatsumi-uszodában, itt Tokióban 2021. augusztus 4-én mindkettőjüknek nagyot szólt. Most kellett először igazán - tessék!
 
A záró menet talán mondható, már örömjáték volt, mert ugyan mindent bevetettek a horvátok, de Nagy Viktor brutálisan nagyokat fogott, a centereink, Mezei Tamás és Hárai Balázs is jól bírták végig a gyűrődést, Manhercz meg nem tudott, és természetesen nem is akart megállni.
 
Profin, végtelenül profin hozta le az olimpiai vízválasztóját, a negyeddöntőt a csapat!
 
20210804_HUN-CRO41.jpg Mindez azt jelenti, hogy a montenegróiakat magabiztosan legyőző görögökkel csatázik majd a pénteki elődöntőben - magyar idő szerint 8.30-kor. A másik ágon spanyol-szerb ütközet következik, miután Spanyolország az Egyesült Államok ellen nyert sokáig küszködve (az egyik játékvezető Kun György volt), majd Szerbia parádés teljesítménnyel, erődemonstrációt tartva ütötte ki Olaszországot.
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Augusztus 4., szerda
Negyeddöntő
 
Magyarország-Horvátország 15-11 (2-3, 5-2, 4-3, 4-3)
Tatsumi Water Polo Center, vezette: Dervieux (francia), Ohme (német)
 
Magyarország: Nagy V. - Manhercz 7, Vámos 2, Jansik Sz. 1, Erdélyi 1, Varga D. 2, Mezei. Csere: Angyal 1, Zalánki 1, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
Horvátország: Bijac - Macan, Jokovic 1, Bukic 4, Vukicevic 1, Milos 1, Vrlic. Csere: Fatovic 1, Loncar 1, Buslje, Obradovic 2, Garcia. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
 
További negyeddöntős eredmények
 
Egyesült Államok-Spanyolország 8-12 (3-3, 3-3, 0-1, 2-5)
Gólszerzők: Daube 3, Obert 2, Cupido 1, Hallock 1, Bowen 1, ill. Munarriz 2, Granados 2, Sanahuja 2, Fernandez 2, de Toro 1, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach 1
 
Görögország-Montenegró 10-4 (1-0, 2-1, 3-1, 4-2)
Gólszerzők: Genidounias 5, Kapotsis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou 1, Argyropoulos 1, Gkiouvetsis 1, ill. Ivovics 2, Brguljan 1, Csucskovics 1,
 
Olaszország-Szerbia 6-10 (2-5, 1-4, 1-0, 2-1)
Gólszerzők: N. Presciutti 2, di Fulvio 1, Luongo 1, Figari 1, Bodegas 1, ill. Filipovics 3, Mandics 2, Sz. Rasovics 2, Prleinovics 2, Dedovics 1
 
2021. augusztus 6., péntek - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
Elődöntő
8.30: Görögország-Magyarország
12:50: Szerbia-Spanyolország
Az 5-8. helyért
7.00: Montenegró-Horvátország
11.20: Olaszország-Egyesült Államok
 
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokio2020