VB 2017, 9. NAP: MINDEN EGY HELYEN - ÉLŐ HÍRFOLYAM!

2017. július 24. 08:55

A 17. FINA Világbajnokság vízilabda küzdelmeinek kilencedik napján történtek egy helyen - így semmiről sem maradhatnak le. Ma többek között a hölgyek negyeddöntőit rendezték, köztük a Magyarország–Kanada meccset, amelyet a rivális 6–4-re nyert meg. Mellette a spanyolok, az amerikaiak és az oroszok elődöntősök.

Fotók: Madar Dávid, MVLSZ, FINA 2017

2017. július 24, hétfő

8:55
A világbajnokság teljes eredménysorát itt találja: http://waterpolo.hu/hir/7410/vb-2017--az-eredmenyek---elo/hun
 
09:00
Íme, a hétfői női program:
A 15. helyért:
9:30: Dél-Afrika-Kazahsztán
A 13. helyért:
10:50: Brazília-Japán
A 9-12. helyért:
12:10: Új-Zéland-Hollandia
13:30: Kína-Franciaország
Negyeddöntő:
14:50: Olaszország-Oroszország
16:10: Egyesült Államok-Ausztrália
20:30: Magyarország-Kanada
22:00: Görögország-Spanyolország

9:33

Tegnap ő köszöntötte Molnár Endrét, a kapuslegendánkat, ma őt köszöntik. Isten éltesse a ma 33 esztendős világbajnok kapusunkat, Nagy Viktort!

10:36
Dél-Afrika
végzett a női pólótorna utolsó, 16. helyén, miután a helyosztót Kazahsztán 6–4-re nyerte. Bár még három esztendő van a tokiói olimpiáig, aligha tud annyit fejlődni, hogy ezúttal vállalja az ötkarikás szereplést, noha alanyi jogon járhatna az afrikai kontinensnek egy hely…

10:54
A dél-afrikai Lauren Nixon nyilatkozata sok mindent elárul: „A végeredmény miatt picit szomorú vagyok, de jól játszottunk. Tanulnunk és fejlődnünk kell, mert még nem vagyunk profi csapat. Minden csapattársam dolgozik vagy tanul a póló mellett. Budapesten egyébként remekül érzem magam, mert imádnivaló a város és az ország.”

10:58

Főszerep várhat ma este Kanada ellen Gangl Edinára. Hogy miért olyan nagy a kiemelkedése? Íme, Ágó Renátának, a válogatott erőnléti edzőjének a posztja, amiből sok minden kiderül…

11:40
„Bármennyire veszélyes ellenfél Kanada, ha a magyar válogatott jól játszik, nem lehet kérdés, ki nyeri a találkozót. Olyan pozitív töltet érződik a lányokon, ami szó szerint repíti őket a medencében” – fogalmazott Petrovics Mátyás, akit az M4 közvetítések alatt szakkomentátorként is hallhatunk. Őt kérdeztük, mire számít.

12:02
Japán végzett a 13. helyen, miután 11–9-re legyőzte Brazíliát.

13:14
A csalódott Hollandia a 9. helyért játszhat majd, miután az alsóházi helyosztó első meccsén 19–4-re győzte le Új-Zélandot.

13:38
Arno Havenga,
Hollandia szövetségi kapitánya így értékelt: „Az oroszok elleni vesztes mérkőzést és az óvásunk elutasítását követően elsősorban mentálisan volt nehéz felkészülnünk a helyosztókra, de a lányok jó munkát végeztek és ismét a saját szintünknek megfelelően vízilabdáztunk. A női mezőny igen erős, a világbajnokságokon egy-két kiemelkedő együttes mindig kimarad a legjobb nyolc mezőnyéből, sajnos ezúttal mi voltunk azok. Feltehetőleg Kína ellen ugrunk medencébe az utolsó meccsükön, az ázsiaiak erősebbek, mint Új-Zéland, de a kilencedik helyet célozzuk meg.”

13:39

Férfiválogatottunk gőzerővel készül a negyeddöntőre. Délelőtt az Oxygen Wellness Naphegyben Zala György irányításával zajlott a munka. Madar Dávid képei itt tekinthetőek meg.

14:33
Kína játszhat majd Hollandia ellen a 9. helyért, miután 13–5-re legyőzte Franciaországot.

15:18
Érdekes alakul az első negyeddöntő! Az oroszok 4–0-ra vezettek, de az olaszok a nagyszünetre egyenlítettek! Így két negyed után 4–4 az állás.

15:37
A olasz-orosz negyeddöntő három negyed után 7–7-re áll. Esik az eső, fúj a szél, az előrejelzések szerint vihar közeleg. „A szabály szerint a mérkőzésen közreműködő két delegátus dönt arról, az időjárás miatt félbeszakítanak vagy sem egy mérkőzést” – ad tájékoztatás Kőnig Kiss Judit, az MVLSZ versenyiroda vezetője, aki hozzátette, minden bizonnyal villámlás esetén félbeszakad az aktuális összecsapás.
 
15:44

Délelőtt az Oxygen Wellensben készült a férfiválogatott, amelyre délután vár majd vizes edzés. A legfontosabb hír, hogy mindkét centerünk jobban van. A hallásuk még nem az igazi, de játszani tudnak és ez a legfontosabb.

15:43

Oroszország a négy között! Az olimpiai bronzérmes elképesztően hullámzó, ideges, a nagyszünet után eső áztatta meccsen 9–8-ra legyőzte az olimpiai ezüstérmes Olaszországot. A hollandokat kiejtő oroszok 4–0-ra vezettek, ám innen fordítottak az olaszok. A negyedik negyednek aztán 7–7-tel mentek a felek, amelyben Ivanova két akciógólja mattolta Gorleo kapust. Bianconi ugyan szépített, ám több nem futotta Conti csapatától, amely a végén két emberelőnyt is parlagon hagyott! A végén a falból Aiello húzta a labdát a kapura, de a 60%-kal teljesítő Karnaukh védett, ezzel Oroszország jutott az elődöntőbe!

15:55
Fabio Conti,
az olaszok szövetségi kapitánya csalódottan értékelt a 9–8-as vereséget követően a vb hivatalos oldalán: „Borzalmasan kezdtünk és ennek drágán megfizettük az árát. Ugyanakkor szerencsénk sem volt, hiányoztak az igazán jó lehetőségek és ettől idegesek lettünk. Az eredmény miatt csalódott vagyok ugyan, de a játékosaim teljesítményével elégedett vagyok. Ez az olimpia utáni első nemzetközi megméretés, néhány fontos poszton játékost cseréltünk, ezért még ha nem is nyertünk érmet, azért ez egy jó csapat. Biztos vagyok benne, hogy sok munkával és idővel ezt bizonyítani is tudjuk majd.”

15:56

Alexander Gaidukov, Oroszország szövetségi kapitánya érthetően a fellegekben járt: „Boldogok vagyunk, ez egy fontos meccs volt, hiszen az olimpiai ezüstérmes csapat ellen játszottunk. Nagyon jól kezdtünk, sok gólt szereztünk. Annak különösen örülök, hogy a csapat nagyon jól játszott, de persze az eredménnyel is elégedettek vagyunk. A döntőig szeretnénk jutni és megmutatni milyen jól játszunk.”

16:39
A 13. percben az amerikai Raney jegyezte a második negyeddöntő első találatát, aki aztán rögvest megduplázta csapata és önmaga góljainak számát. Később Musselmann is betalált, így nagyszünetben 3–0-ra vezet az Egyesült Államok Ausztrália ellen. Az időjárásról: szakadatlanul esik.

17:12

A címvédő a négy között! Ausztrália a meccs 18. percében szerezte Gofers révén az eső gólját, így hiába védekezett jól, nem lehetett esélye az amerikaiak ellen. Az Egyesült Államok így végig vezetve 7–5-re nyert, s Oroszországgal elődöntőzhet majd szerdán.

17:30

A negyeddöntő orosz-olasz, illetve az amerikai-ausztrál meccseit is esőben rendezték, avagy az égi áldás nem akadálya annak, hogy 20:30-kor elkezdődjék a Magyarország-Kanada negyeddöntő! Részletek itt!

17:33

Adam Krikorian, az amerikaiak szövetségi kapitányának értékelése: „Nagy meccs volt. Ausztrália egy taktikailag jól felkészített csapat, miközben van jó néhány fizikálisan erős játékosuk is. Sokan alulértékelik őket, de mi ezt nem így gondoltuk. Azt hiszem, ez volt az egyik legnehezebb meccsünk. Az eső igazából csak minket, edzőket zavar, a lányok megszokták a vizet. Két napja láttuk, ahogy az oroszok megverték a hollandokat. Nagyon gyorsan és keményen játszottak, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy nehéz meccsünk lesz ellenük.”

17:40
Keesja Gofers
, az ausztrálok legjobbja csalódottan nyilatkozott: „Nagyon csalódottak vagyunk. Bár esélytelen csapatként érkeztünk, harcoltunk a minél jobb eredményért. Az amerikaiak jobbak voltak, sok szerencsét kívánok nekik az elődöntőben. Rossz volt az idő, de egy vízilabda játékosnak mindig számítania kell arra, hogy különleges időjárási körülmények között kell játszania. Négy gólt lőttem, de jobb lett volna kettővel többet szerezni.”

18:02

„Olyan ez a vb, mint egy olimpia. A magyarok a döntőbe juthatnak” – mondta többek között Francesco Postiglione a vb hivatalos oldalának adott interjújában. A 409-szeres olasz válogatott a sanghaji világbajnokság óta a RAI Sport szakértője.
 
18:17

Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország igazgatója és a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke úgy véli, egyben van a női válogatott, és bármire képesek a lányok.

19:01

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 17. FINA Világbajnokság első magyar aranya! Hosszú Katinka világbajnok 200 méter vegyesen! A pólótársadalom nevében szívből gratulálunk!

19:14
Megtartotta szokásos edzését az olasz férfi vízilabda-válogatott. A horvátok elleni negyeddöntőre készülő taljánok rengeteget gyakorolták a fórmegjátszásokat és a lövéseket. Mégsem erről marad azonban emlékezetes az edzés, hanem az olaszok első számú centeréről, Michael Bodegasról, aki valami oknál fogva nem jelent meg a tréningen. Próbáltunk utána járni a dolognak, de még a rutinos hálóőr Stefano Tempesti se tudta Bodegas távollétének okát, viszont néhány szóban beszélt a holnapi negyeddöntőről: „Nagyon nehéz mérkőzésre számítok a horvátok ellen. Két nagyon erős és rendkívül jó formában lévő csapat játszik majd egymás ellen, így nehéz megmondani, hogy ki fog nyerni. Bodegas? Fogalmam sincs, hol volt…” Olaszok, na.

20:20
… és akkor vonulnak be a csapatok. Az eső elállt, a lelátók szépen megteltek, a női válogatott Kanada ellen játszik a négy közé jutásért!

20:44

Nem kezdtünk jól: az első negyed után Kanada 1–0-ra vezet Eggens góljával.

21:00
Monika Eggens a vezérük, a kanadaiak ötöse már négynél jár… Szerencse, hogy Szilágyi Dorottya, Czigány Dóra, Illés Anna és Takács Orsolya is betalált, így nagyszünetben 4–4 az állás.

21:17
Három negyed után 5–4 oda, a góljukat ki más, Eggens lőtte…

21:33

Nem sikerült… Kanada 6–4-re legyőzte válogatottunkat, így a mieink az 5–8. helyért játszhatnak tovább… Tudósításunkat itt olvashatják.
 
22:34

A pontatlanság okozta a magyar válogatott vesztét – értékelt Bíró Attila a mérkőzés után.
 
23:02

„Szeretném megköszönni mindenkinek a biztatást, és kérem, jöjjenek a folytatásban is, mert nekünk ez sokat jelent" – mondta Tóth Ildikó a válogatott centere a mérkőzés után, amikor társaival együtt beszélt a fájó vereségről.

23:06

Görögország és Spanyolország 10–10-re végzett egymással, így ötméteresek döntenek, melyikük jut az elődöntőbe.

23:12

A drámai csatát végül Spanyolország nyerte, hiszen ötméteresekkel 4–2-re bizonyult jobbnak.

23:15
Eldőlt, hogy a mieink a görögökkel mérkőznek majd szerdán. Az 5–8. helyért:
13:30: Olaszország-Ausztrália
15:00: Magyaroszág-Görögország
Elődöntő:
20:30: Oroszország-Egyesült Államok
22:00: Kanada-Spanyolország

23:23
Az uszoda kiürült, véget ért a vb-n az 9. nap a pólótornán. A hölgyeknek kedden szünnap lesz, és színre lépnek újra a férfiak, benne a mieink. Íme, a program:
A 15. helyért:
9:30: Kanada-Dél-Afrika
A 13. helyért:
10:50: Franciaország-Egyesült Államok
A 9-12. helyért
12:10: Brazília-Japán
13:30: Kazahsztán-Spanyolország
Negyeddöntő:
14:50: Montenegró-Görögország
16:10: Szerbia-Ausztrália
20:30: Magyarország-Oroszország
22:00: Horvátország-OlaszországOMV-kupa nemzetközi juniortorna, 2017.07.21-23. - Fotók: Vamosphoto/Doma-Vámos Éva
VB 2017, 2017.07.21., FRA-HUN 7-13 - Fotók: Madar Dávid
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok