cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

„Nagyon nagy büszkeség így zárni egy Eb-selejtezőt"

2019. április 2. 16:01

A Varga Tamás irányította 2004-es válogatott az oroszok, a törökök és a moldovaiak legyőzése után, a házigazda montenegrói válogatott felett aratott magabiztos, kilencgólos sikerével veretlenül, csoportelsőként kvalifikálta magát a júliusi, bulgáriai Európa-bajnokságra.

Március 28. és 31. között négy európai nagyvárosban (Nizza, Koper, Podgorica, Tbiliszi) huszonkét nemzet korosztályos válogatottja csapott össze a nyári, bulgáriai kontinensbajnokságon való részvételért. Varga Tamás és Nádor Zsombor tanítványai a C-jelű kvintettben harcoltak a továbbjutást jelentő első négy pozíció egyikéért, a házigazda Montenegróval, Moldáviával, Oroszországgal és Törökországgal egyetemben. A magyar kiválóságok valamennyi akadályt sikerrel vették, az oroszokat nagy csatában, 12-10-re, a törököket 17-3-ra, a moldovaiakat 20-4-re, a vendéglátó montenegróiakat pedig kilenc találattal, 15-6 arányban győzték le. A mieink tehát csoportjukat megnyerve, veretlenül kvalifikálták magukat a 2004-es korosztály történetének első Európa-bajnokságára. A háromnapos viadal után a fiatalok mestere, Varga Tamás érhetően boldogan és büszkén értékelt.

„Kedden érkeztünk, szerdán még edzettünk egyet, majd csütörtökön este az oroszok ellen kezdetét vette a selejtező. Kicsit álmosan rajtoltunk, időnként bele-belealudtunk a meccsbe, de akárcsak az óbecsei tornán, a horvátok ellen, sikerült most is 8-6-ról megfordítanunk a meccset, ami a csapat erejét dicséri. Az, hogy fel tudtunk állni, köszönhető a társaság kiváló tartásának, a csapategységnek, és annak, hogy nagyon szeretik egymást a gyerekek, egymásért is küzdöttek. Mint minden csapatban, nálunk is vannak vezéregyéniségek, de ennek az együttesnek ez a csodálatos kohézió lehet majd az egyik erőssége" - kezdte élménybeszámolóját a 2004-es válogatott edzője.

55769979_2213156285437476_2568450293377269760_n.jpg„Az oroszokat a házigazdák dolgát igencsak megnehezítő törökök követték, akikből igyekeztünk alaposan felkészülni. Késő estig videóztunk, ennek pedig meg is lett az eredménye, nagyon jól sikerült a mérkőzés, magabiztosan győztünk 17-3-ra. Majd jött Moldova, aki ellen mindenki lehetőséget kapott, és mindenki be is talált legalább egyszer az ellenfél kapujába. Szerettem volna, hogy valamennyien megízleljék, milyen egy Eb-selejtező miliője, amikor szól a Himnusz és több százan foglalnak helyet a közönség soraiban. Lehetett volna nagyobb is a különbség, de több játékosomat is pihentettem, hiszen másnap Montenegró várt ránk, a tét pedig a csoportelsőség volt. Két és fél negyeden keresztül nagyon nehéz volt a mérkőzés, de sikerült megtörnünk őket, a negyedik negyedre teljesen feladták, melyből lett egy nagyarányú győzelem. A találkozó után még a delegátus is gratulált és megdicsért minket, óriási büszkeséggel töltött el, hogy így zártuk a selejtezőt – nagyon jó érzés volt ennek a válogatottnak az edzőjének lenni Podgoricában! A srácok végig érezték a mérkőzések súlyát, azt, hogy milyen nagy a tét, a törökök, a moldovaiak és a montenegróiak ellen pedig szinte hibátlanul játszottak. Köszönjük a szülőknek, hogy több száz kilométert utaztak azért, hogy a helyszínen szurkoljanak a gyerekeknek, és azt, hogy akkor is buzdították a csapatot, amikor nem ment a játék az oroszok ellen. Jó volt látni a magyar zászlókat, és hallani, ahogy zúg a "Hajrá, Magyarok" - fogalmazott elégedetten a kétszeres olimpiai bajnok. 

„Köszönöm Vincze Balázsnak valamint videósunknak, Földes Balázsnak a segítségét, és Nádor Zsombornak, hogy végig mellettem volt. De hálával tartozom Szivós Pista bácsinak is, amiért másfél évvel ezelőtt lehetőséget kaptam arra, hogy a Mikulás Kupa után összeválogathassak egy ilyen csapatot a saját elképeléseim szerint, Kemény Dénesnek pedig, hogy megbízott a gárda irányításával. S nem szabad megfeledkezni az országos gyermekcsapatok edzőiről sem, akiktől kiváló állapotban kaptam meg a fiatalokat. Maximálisan elégedett vagyok az elért eredményeinkkel, és a fiatalokkal egyaránt, akik rengeteget fejlődtek az elmúlt másfél esztendőben. Ígéretes korosztály..." - zárta a beszélgetést Csuvi.
 
Fotó: wpolo.me

Fotó: wpolo.me

A csapat óbecsei felkészülését és a kontinensbajnokság selejtezőjét végig kísérte a korosztályért felelős szövetségi kapitány, Vincze Balázs is: „A kvalifikációt az óbecsei Húsvét Kupa vezette fel, ahol a gyerekek 32 óra alatt négy bombaerős ellenféllel találták magukat szemben. Az a torna egy kiváló erőpróba volt, sikerült nekem is felmérnem, hogy az élcsapatok mellett milyen szintet képviselünk. Akárcsak a csapat, én is pozitív élményekkel zártam a szerbiai tornát, örültem annak, amit láttam – azokon a mérkőzéseken is, melyeket elveszítettünk, mindössze nüanszok döntöttek. Van hat-nyolc olyan csapat, amelyik kimagaslik a mezőnyből, úgy gondolom, hogy velük mindenféleképpen számolni kell, de gyerekekről lévén szó, itt még legtöbbször a pillanatnyi forma dönt. Ami a mieinket illeti, már a kvalifikáció első mérkőzésén, az oroszok ellen kiharcolt győzelem során is éreztem a csapat erejét, rengeteg jobbnál jobb helyzetet dolgoztak ki a fiúk, ám ezeknek a nagy része kimaradt, és a védekezésünk sem volt még elég határozott. A folytatásra azonban megérkezett a várva várt koncentráció és lehengerlő teljesítményt nyújtottak a srácok, amiért dicséret illeti a csapatot! Ahogy sikerült a csoportselejtező első helyét megszerezni, úgy legalább ilyen jó esélyt látok a kontinensbajnokságon a négy közé jutásra is, ahol nem elérhetetlen akár az első három dobogós helyezés egyikének megszerzése sem."
 
Az Európa-bajnoki selejtezőn résztvevő magyar válogatott
Kapusok: Csite Lóránd (Honvéd), Gyapjas Viktor (FTC)
Mezőnyjátékosok: Barics Bence (UVSE), Biros Samu (Eger), Deák Máté (KSI), Fekete Paolo (UVSE), Gaszt Roland (Pécs), Kis Ferenc (Debrecen), Mészáros Bálint (BVSC), Nagy Ákos (KSI), Országh Mihály (KSI), Pető Ádám (KSI), Szalai Péter (OSC), Tymcyna Máté (Eger), Szabó Gergő (FTC)
 
Fiú U15-ös Európa-bajnokság, kvalifikáció
2019. március 28-31.
 
1. játéknap 
A-csoport (Franciaország, Nizza)

Fehéroroszország-Hollandia 5-15
Franciaország-Horvátország 7-19

B-csoport (Szlovénia, Koper) 
Ukrajna-Görögország 4-31
Románia-Olaszország 10-7
Szlovénia-Málta 12-8

C-csoport (Montenegró, Podgorica)
Oroszország-Magyarország 10-12
Montenegró-Törökország 14-11

D-csoport (Grúzia, Tbiliszi)
Szerbia-Azerbajdzsán 30-1
Litvánia-Szlovákia 6-9
Grúzia-Bulgária 18-4

2. játéknap
A-csoport

Hollandia-Horvátország 13-20
Fehéroroszország-Spanyolország 9-19
Spanyolország-Hollandia 13-8
Franciaország-Fehéroroszország 12-13

B-csoport
Olaszország-Ukrajna 26-3
Szlovénia-Görögország 3-24
Málta-Románia 4-19
Olaszország-Görögország 12-9
Málta-Ukrajna 13-9
Szlovénia-Románia 6-5

C-csoport
Törökország-Magyarország 3-17
Moldova-Oroszország 6-21
Magyarország-Moldova 20-4
Montenegró-Oroszország 11-9

D-csoport
Azerbajdzsán-Szlovákia 2-21
Bulgária-Szerbia 0-24
Grúzia-Litvánia 13-5

3. játéknap
A-csoport

Fehéroroszország-Horvátország 8-20
Franciaország-Spanyolország 5-13

B-csoport
Málta-Görögország 7-31
Románia-Ukrajna 12-4
Szlovénia-Olaszország 5-15

C-csoport
Törökország-Moldova 10-4
Montenegró-Magyarország 6-15

D-csoport
Litvánia-Bulgária 12-13
Grúzia-Azerbajdzsán 31-2
Szlovákia-Szerbia 5-20
Bulgária-Azerbajdzsán 24-2
Szerbia-Litvánia 24-5
Grúzia-Szlovákia 11-7

4. játéknap
A-csoport

Spanyolország-Horvátország 10-9
Franciaország-Hollandia 9-14
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 12, 2. Horvátország 9, 3. Hollandia 6, 4. Fehéroroszország 3, 5. Franciaország 0

B-csoport
Olaszország-Málta 16-8
Görögország-Románia 12-7
Szlovénia-Ukrajna 14-10
A csoport végeredménye: 1. Olaszország 12, 2. Görögország 12, 3. Szlovénia 9, 4. Románia 9, 5. Málta 3, 6. Ukrajna 0

C-csoport
Oroszország-Törökország 6-7
Montenegró-Moldova 21-3
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 12, 2. Montenegró 9, 3. Törökország 6, 4. Oroszország 3, 5. Moldova 0

D-csoport
Azerbajdzsán-Litvánia 1-22
Szlovákia-Bulgária 8-1
Grúzia-Szerbia 6-13
A csoport végeredménye: 1. Szerbia 15, 2. Grúzia 12, 3. Szlovákia 9, 4. Bulgária 6, 5. Litvánia 3, 6. Azerbajdzsán 0
 
Részletek, teljes eredménysor:
http://www.microplustiming.com/LENU15wpc2019/index_web.php?cal=1
Vízilabda hírek
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2004