cover image
Egyéb

Tartás, hozzáállás, akarat – szolnoki és egri szavak Genovából

2018. június 8. 20:31

A Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének alsó ágán mindkét magyar csapat győzött, így szombaton 17:30-tól egymás ellen csatáznak az 5. helyért. Íme, a meccs utáni nyilatkozatok.

Annak ellenére, hogy szimplán eredményben 180 fokos a fordulat csütörtökhöz képest, hiszen akkor mind az Eger, mind a Szolnok vereséget szenvedett, míg ma mindkét együttes győzött, hangulatban mégsem beszélhettünk ugyanakkora fordulatról. No, igen, a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének alsó, 5-8. helyért zajló ága nem ezekre a csapatokra van „méretezve”, itt is, ott is reménykedtek, joggal bíztak minimum az elődöntős szerpelésben.

Az Eger – miként beszámoltunk róla – a Barceloneta elleni 4–9 után a német Spanda ellen javított, de Dabrowski Norbert vezetőedző így sem repdesett az örömtől. Mint fogalmazott: „Azt gondolom, ez a minimum volt. Nem akarom ezt túlreagálni, mint egyesek, akik reakciójából látható, csak a győzelmet értik. Én azt mondom, a tegnapi meccs után az volt tényleg a minimum, hogy mindenki beletegyen mindent ebbe a találkozóba. És beletette.”

Tekintettel arra, hogy a parti nem indult jól, hiszen a német bajnok 3–1-re vezetett, adta magát a felvetés: ekkor sem aggódott a szakember?

„Nem! Nem, mert jó dolgokat láttam támadásban. Látszott, hogy bennük van még az ütés, de ennek ellenére egy teljesen másik csapat volt a vízben. 1-3-nál, amikor emberelőnyben játszott a Spandau, bennem volt, hogy ezt nem érdemeljük meg, mert sokat teszünk hátul, hogy jobbak legyünk – nos, annak rendje és módja szerint kiblokkoltuk a lövést, Báne ettől magabiztos lett, jól érezte, több van előtte, mint tegnap.”

nyilhoz2.JPGA vízilabda és az edzői szakma szépségét jelzi, Dabrowski Norbert a Barceloneta ellen döntetlen állásnál is érezte, baj van, míg ezúttal kétgólos hátrányban sem aggódott – a felvetésre így reagált: „Valóban érdekes a mi sportágunk. Amúgy nem lehetnék ennek az Egernek az edzője, ha nem láttam volna a negyeddöntőben már az elején, hogy egy-két góllal jobb a Barceloneta. Ismerjük a nemzetközi trendet, sajnos ezen a meccsen nem volt esélyünk. A Spandau elleni győzelemhez hozzátarozik, hogy mi összementünk tegnap, úgy ők tették ugyanezt, sokat kivett belőlük az ötmeccses bajnoki döntő. Amúgy beszélgettem Cseh Sanyival, és azt latolgattuk, hogy amíg a riválisok többségének van két-három éles meccse a bajnoki szezonban, amíg van idejük felkészülni, addig nálunk ugye… De ez nem panaszkodás, csak tény, különben is én örülök a sok jó meccsnek, ha ügyesek vagyunk, ebből lehet profitálni, erről szól a sport. Szívfájdalmam, hogy egy BL-negyeddöntőre nem az számít, hogy negyven vagy hatvan meccs van a hátunk mögött, hiszen ez a hozzáállás kérdése. Ahogy a Spandau megoldotta tegnap, nekünk is meg kellett volna oldani, maximum ma mi is térden jártunk volna, mint ők tették…”

A csapat kapitánya, Braniszlav Mitrovics is a hozzáállásról beszélt: „Minden ezen áll vagy bukik. Ha a hozzáállás jó, akkor nem kell az eredménnyel foglalkozni, az magától jön. Most bizonyítottuk mindenkinek, és elsősorban magunknak, hogy a 9–4 az nem volt az igazi, az nem az Eger. Hogy mi történt, nem tudom, a szakmai stáb dolga megfejteni, viszont az biztos, olyan hozzáállással, mint amit ma produkáltunk, a Barceloneta ellen is lett volna keresnivalónk – sőt. Lehet, hogy furcsa, amit mondok, de egy torna első meccse mindig nagyon nehéz, lehet itt kell keresni az okokat, nem tudom… Az biztos, ma ugyan fáradtabbak voltunk, de mentálisan erősebbek, agresszívebbek, ezért tudtuk bedarálni a Spandaut. Sokáig fájni fog a negyeddöntős vereség, de az élet már csak ilyen, menni kell tovább. Holnap játszunk egy jó meccset a Szolnokkal, aztán meglátjuk.”

A Szolnok úgy nyert 8–7-re a Brescia ellen, hogy végig kézben tartotta a találkozót, így kíváncsiak voltunk Cseh Sándor véleményére, vajon egygólos meccsnek látta?

„Nem, ezt nem, két-három góllal meg kellett volna nyernünk, de nem számít. A sport ilyen, mindig másnak örül az ember” – érkezett a válasz.

De vajon milyen öröm a korábbi sikerek után? „Nem tudom. Érdekes dolog ez. Amikor Bajnokok Ligáját nyerünk, akkor az normális, amikor nem kerülünk négy közé, akkor több helyről hallom, nem tudnak vízilabdázni. Pedig évek óta láthatjuk, az ilyen malőr mindenkivel előfordul, banánhéjon csúsznak el csapatok, Olympiakosz, Barceloneta, Recco, amely majdnem ezúttal is megtette, és csak ötméteresekkel győzte le ezt a Bresciát. Mindent megtettünk, Prlainovics nélkül is hatalmasat küzdöttünk, de elcsúsztunk. De legalább ma győztünk, ennek kell örülni. Nyilván nem annyira, mint ha tegnap lett volna ugyanez… A csapat hajtott, a megbeszéltek szerint okosan játszott, direkt lassítottuk a tempót, a biztonságos védekezésre figyeltünk, rá tudtuk erőltetni az akaratunkat a Breciára. Bár hozzá kell tennem, ők sem akartak ennél gyorsabban játszani…”

maiszolnok1.JPGA mérkőzés kiemelkedő produkciója Kis Gáboré volt, akit nem tudtak tartani az olasz bajnoki ezüstérmes bekkjei. A center egy ilyen meccsen is megfeszült a vízben: „Mindig agyonveretem magam, olyan vagyok, mint egy vágódeszka” – mondta stílszerűen.

Olimpiai bajnokunk a meccsről így fogalmazott: „Az első másodpercig senkinek sem volt kedve a csapatból ehhez a meccshez… Csalódottak voltunk, nehezen léptünk túl nem is a Jug elleni vereségen, sokkal inkább azon, hogy nem kerültünk a négy közé. Láttam mindenkin, ha lenne kívánsága, nem azt kívánná, hogy most itt legyen még Genovában. De tudtuk azt is, hogy amikor az első sípszó megszólal, onnantól újra csapat lesz a csapat, újra belehalunk egymásért a vízbe. Akkor vagyunk sportemberek, ha nem adjuk fel ilyen helyzetekben sem. Ahogy kikaptunk a Jug ellen, ahogy kikaptunk a Fradi ellen, úgy ki lehet kapni, még ha kegyetlenül fájó is.”

Férfi Bajnokok Ligája, Nyolcas döntő, Genova
Az 5-8. helyért
Spandau 04 Berlin (német)-ZF-Eger 6-10 (3-2, 0-2, 0-1, 3-5)
Gólszerzők:
Gielen, Negrean, Juengling, Dedovics, Restovics,Saudadier, ill. Hárai 2, Kovács G. 2, Vlachopoulos 2, Angyal, Rasovics, Hosnyánszky, Bedő
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

AN Brescia (olasz)-Szolnoki Dózsa 7-8 (1-1, 1-2, 2-2, 3-3)
Gólszerzők:
Rizzo 3, Muslim 2, N. Presciutti, Bertoli, ill. Zalánki 2, Younger 2, Csuk 2, Bátori, Fülöp
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények – elődöntő – erről itt olvashat
Olympiakosz Pireusz (görög)–CN Barceloneta (spanyol) 6–4 (1–1, 2–2, 1–1, 2–0)
Gólszerzők:
Buslje 2, Genidounias, Fountoulis, Gounas, Obradovic, ill. Granados, Vrlic, Perrone, Mallarach
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Pro Recco (olasz)–Jug Dubrovnik (horvát) 9–8 (3–2, 1–1, 2–2, 3–3)
Gólszerzők:
Filipovics 3, di Fulvio 2, Molina, Bodegas, Echenique, Figari, ill. Fatovic 2, Jokovics, Garcia, Ivankovic, V. Rasovics, Renzuto, Benic
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További program
Június 9., szombat

A 7. helyért: Spandau 04 Berlin–AN Brescia, 16:00
Az 5. helyért: ZF-Eger–Szolnoki Dósza, 17:30
A 3. helyért: CN Barcekloneta–Jug Dubrovnik, 19:00
Döntő: Olympiakosz Pireusz–Pro Recco, 20:30
Vízilabda hírek
szolnok
bl
genova
f8
eger