cover image
Egyéb

E.ON Férfibajnokság, A-csoport: két kiemelkedő, erős középmezőny

2017. október 4. 9:12

Indul a bajnokság – íme az A-csoport mezőnye! A szakemberek szerint a Szolnok és a Ferencváros felsőházba jutása nem lehet kérdés, ám a mögöttük kiadó két helyre többen pályáznak, így a BVSC, Vasas, Kaposvár, Debrecen négyes.

SZOLNOKI DÓZSA (1)
A keret: itt

Az előző szezonban a csúcsok csúcsára került Cseh Sándor együttese: megnyerte a bajnokságot és a kupát is, a hazai Szuperkupa-trófea is a birtokában, és a nemzetközi porondon is maradandót alkotott, hiszen felejthetetlen pillanatokat varázsolt a Duna Arénába, amikor is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Az ünneplés megvolt, a jogos különdíjak, kitüntetések megvoltak – kezdődhet elölről minden? Egy biztos, erős, nagyon erős a keret, annak ellenére, hogy kulcsemberek távoztak. Ráadásul a Varga Dénes, Vámos Márton kettős a rivális Ferencvároshoz igazolt… Rajuk kívül távozott a másik balkezes, a francia Ugo Crousillat, továbbá Pécsre adták kölcsön Szatmári Kristófot. Az érkezők listáján is neves játékosok szerepelnek: az OSC-ből igazolt Bátori Bencét, Zalánki Gergőt kettős, valamint az Egerből érkező szerb olimpiai bajnokot, Milos Csukot sem kell senkinek bemutatni. „A csapattársaim többségét már korábbról ismertem, mindenki nagyon pozitívan fogadott, valamennyien jó arcok. A szerbeket eddig még annyira nem ismertem, de ők is nagyon segítőkészek. Elmondják, hogy mik azok a dolgok, amikre figyelnem kell. Úgyhogy a csapat tökéletes. Az edzések is, ahogy Sanyi vezeti azokat. Egyszóval teljesen profi az egész. Jól felépített tényleg. Nagyon tetszik, hogy a konditerem ott van az uszodában, nem kell a város egyik pontjáról a másikba mászkálni erőnléti edzésre. nagyon tetszik minden, amit eddig láttam. A város Budapest után nyugisabb, de teljesen jó. Tényleg öt perc alatt el lehet érni bárhová, nincs távolság. Edzések után beülünk közösen valahova ebédelni, meginni egy kávét. Ebből a szempontból Szolnok teljesen olyan, mint Eger. Én meg ugye ott nőttem fel, szóval a város is rendben van” – fogalmazott Zalánki Gergő a szolnokiak honlapján. A vezetőedző más stílusú csapatot ígér, az újak mellett a „régi” klasszisokkal, Nagy Viktorral. Kis Gáborral, Aaron Youngerrel, a szerb különítménnyel, vagy a nagy harcos, immáron vb-ezüstérmes Mezei Tamással, azaz továbbra is rendkívüli csapatról beszélhetünk.

Fotó: fradi.hu/Békefi András

Fotó: fradi.hu/Békefi András

PQS-FERENCVÁROS WATERPOLO (4)
A keret: itt

Az évről évre építkezés egyik leglátványosabb szakaszához érkezett az elmúlt idényben a dobogóról lemaradó, de az Euro Kupát megnyerő csapat: az eddigi klasszisok mellé újakat igazolt. Nyéki Balázs abbahagyta (a másodedző lett!), távozott Katonás Gergő, Tóth Márton, Dőry Farkas, Marko Csuk, Marko Avramovics és Vogel Simon is, a helyükre érkeztek „nagyvadak” és a többiek. Varga Dénes, Vámos Márton, Manhercz Krisztián, Szlobodan Nikics, Nikola Jaksics felettébb ütős ötös, mondhatni brutális közös igazolás. De két a válogatottnál már megforduló tehetség, Német Toni és Sedlamyer Tamás érkezése is említést érdemel, avagy roppant erős keret állt össze a Népligetben. „Elindultunk egy úton, de úgy érzem, még az út elején járunk. Nagyon sok munka kell még, hogy mindenki tudja a helyét és minden úgy működjön, ahogy egy ilyen csapatban működni kell” – a mondta a klub honlapján szezonfelvezetésül Varga Zsolt vezetőedző, akinek szavaihoz csatlakozva Madaras Norbert csapatkapitány megjegyezte: „Idén picivel több lesz a feladatom, ezt nem gondnak élem meg, hanem tényleg motivál is, hogy ezt is jól csináljam. A nagyobb motiváció az egyébként, hogy ilyen jó csapatunk van és képesek lehetünk – mindenhol, ahol indulunk – döntőket játszani, sőt ez a reális cél.”

Fotó: BVSC-Zugló/Dömök Noel

Fotó: BVSC-Zugló/Dömök Noel

MKB EUROLEASING-BVSC-ZUGLÓ (6)
A keret: itt

Az előző szezonban rengeteg minden történt a csapattal. Kilépett a nemzetközi porondra, becsületesen helyt állt az Euro Kupában, hiszen egészen a negyeddöntőig jutott, majd „elveszítette” vezetőedzőjét, amire persze büszkék voltak a Szőnyi úton, ugyanis Märcz Tamás a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett. Az új tréner az addigi másodedző, Szűcs Levente lett, akivel szintén nagy meccseket játszva végül bekerült a felsőházba a csapat, ahol végül a hatodik pozíciót sikerült elérnie. A zuglóiak legnagyobb erősítése, hogy a keret egyben maradt, azaz a világbajnokságon ezüstérmet szerző, a sikerben tevékeny részt vállaló Török Béla is tovább erősíti az együttest.

Fotó: VasasPlaket

Fotó: VasasPlaket

VASASPLAKET (8)
A keret: itt

„Nagyon nehéz szezon elé nézünk, hiszen talán a tavalyinál is kiegyenlítettebb a mezőny. Minden mérkőzés élet-halál harc lesz, a hibák kijavítására alig van lehetőség. Ugyanakkor úgy érzem, ez egy egységes csapat, ezt bizonyítottuk Szolnokon is, és ha elkerülnek minket a sérülések, betegségek, akkor képes lehet a csapat elérni a céljait” – fogalmazott Földi László vezetőedző a klub honlapján. S hogy a cél? Az építkezés mellett a felsőházba jutás, amelyet ezúttal külföldi játékosok nélkül szeretne elérni az együttes. Sélley Rauscher és Miklós levente, két reményteljes fiatal érkezett az amúgy is fiatal társasághoz, amelyben továbbra is vízben láthatjuk az olimpiai bajnok Steinmetz Ádámot.

Fotó: Kaposvári VK

Fotó: Kaposvári VK

KAPOSVÁRI VK (10)
A keret: itt

„A felkészülés, a Magyar Kupa-továbbjutás kell önbizalmat adott a csapatnak ahhoz, hogy jól szerepeljen” – szól a kaposvári fáma, avagy Szécsi Zoltán együttese ezúttal is nekiugrik annak, hogy megpróbálja beverekedni magát a felsőházba. Úgy számolnak, hogy a Szolnok, Ferencváros duó mögött nincs esélyes, többen odaérhetnek – közöttük ők is. A keretben nem volt nagy mozgás, a távozók (ifj. Berta József, Hegedűs Bence, Polovic Krisztián) helyére Lukács Ábes Miskolcról, illetve a montenegrói-horvát Nikola Giga Franciaországból érkezett.

Fotó: Debrecen

Fotó: Debrecen

DEBRECENI VK (11)
A keret: itt

Komlósi Péter vezetőedző a Debreceni Sportéletnek adott interjúban így vezette fel a szezont: „Az idei év annyiban más, hogy már februárban elkezdtem ezt a csapatot építeni, kitalálni, hogy hol kell erősíteni, melyik pontokon kellenek változtatások. Azon gondolkodtam, hogy a tavalyi költségvetés keretein belül maradva, hogyan tudunk erősíteni, hogyan tehetjük ütőképesebbé az együttest. Azt gondolom, hogy ez a keretfeltöltés első ránézésre meglehetősen jól sikerült. Így ebben az évben vállalható célunk lehet az, hogy a nyolcba jussunk. Persze, ehhez bravúros szereplés is kell. Annyi csapat van a középmezőnyben, hogy nevek alapján senki nem érezheti saját helyét biztosítottnak az első nyolcban, leszámítva egy-két alakulatot.” Az új arcok (Fejős Róbert, Macsi Patrik, Boros Tamás, Stefan Vidovic, Dimitrije Obradovic) és a régiek együtt igyekeznek megvalósítani a terveket – nem láthatjuk már a csapatban a távozó Kuncz Tamást, Tóth Pétert és Tomasso Busilacchit.

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

UVSE (13)
A keret: itt

A fiatal csapat még fiatalabb lett… Miután két motorja, Dávid Zoltán és Kovács Róbert abbahagyta pályafutását, és a helyükre huszonévesek érkeztek. „Az idei csapatunk átlagéletkora tovább fiatalodott – fogalmazott Németh Zsolt a vizipolo.hu oldalnak, majd a távozókat sorolta: „Az előző szezonhoz képest eligazolt tőlünk Tatabányára Szentesi Ádám és Márkus Martin. A Honvédban folytatja Hertzka Olivér. A Vasasba ment Sélley Domonkos és befejezte sportolói pályafutását Dávid Zoltán és Kovács Róbert. Az érkezők oldalán van Vogel Simon a Ferencvárosból, valamint Tatabányából jött Rábavölgyi Zsombor, aki balkezes játékos. A további hiányokat a saját utánpótlásunkból oldjuk meg.” Az esélyek? „Elég jelentős változáson ment át a csapat. A jövő évben szeretnénk egy jó játékszintet elérni és azt stabilan tartani. A számunkra verhető csapatok elleni magabiztos győzelmek mellett néhány bravúrra is szükség lesz, ami az előző évben elmaradt. Nagy feladat lesz az új játékosok beépítése, a játékoskeret csapattá kovácsolása.”

Fotó: AVUS

Fotó: AVUS

AVUS-SZOMBATHELY (újonc)
A keret: itt

„Világosak a céljaink: jövőre is szeretnénk megtartani elsőosztályú tagságunkat – szögezte le dr. Vincze Balázs, az aligátorok szakmai igazgatója a csapat honlapján. – Kemény feladat lesz, a felkészülési tornákon kiderült, akadnak még tennivalóink. Az élbolytól nagyon messze vagyunk, viszont – ahogy a kaposvári torna is megmutatta – a középmezőny csapataival szemben éles, ki-ki meccseket tudunk vívni. Természetesen valamennyi gárda ellen a legjobbat akarjuk nyújtani, aztán, hogy ez mire lesz elég, majd kiderül. Ne felejtsük: ellenfél is lesz a vízben. Vélhetően akadnak majd nagy különbségű vereségek, de remélhetőleg nagy arányú győzelmek is. A Szolnok és a Fradi nem a mi kategóriánk, de nem is őket kell megvernünk. A BL-győztes szolnokiak ellen egyszerűen a játékosoknak és a nézőknek is élvezniük kell a játékot, Bajnokok Ligája-győztes, világ- és olimpiai bajnoki vízilabdázók érkeznek hozzánk. Történelmi meccs lesz az AVUS életében, hiszen most játszunk először ob I-es találkozót. A sorsolás szeszélye folytán ráadásul a világ talán legjobb klubcsapatát fogadjuk a rajton.” Matajsz Márk vezetőedző új játékosokra is számíthat, így az Európa-bajnok Kiss Csabára, a szintén Szegedről érkező Ivan Basarára, Polovic Krisztiánra (Kaposvár), Baj Marcellre (KSI), Garancsy Andrásra (Tatabánya) és a kazah Rustan Ukumanovra is.

E.ON Férfibajnokság, 1. forduló
Október 4., szerda
A-csoport

UVSE-VasasPleket, 18.45
AVUS-Szolnoki Dózsa, 19.00
Debrecen-MKB Euroleasing-BVSC-Zugló, 19.30
A Kaposvári VK-PQS-Ferencváros Waterpolo találkozót december 15-én rendezik
B-csoport
Tatabánya-Contitech-Szeged, 18.45
PVSK-Mecsek-Füszért-PannErgy-Miskolci VLC, 18.00 - Tv: M4Sport
Metalcom-Szentes-ZF-Eger, 19.00
RacioNet-Honvéd-A-Híd-OSC-Újbuda, 20.00
Vízilabda hírek
e.on férfibajnokság
beharangozó
a-csoport