cover image
Szövetség

Honvéd-Kaposvár: újrajátszás, fellebbezés

2015. január 27. 9:29

A novemberi mérkőzés végjátékában történtek miatt újabb első fokú határozatot hozott a Versenybíróság.

A RacioNet-Honvéd november 5-én 6-5-re legyőzte a Kaposvárt a Kőér utcában. A szövetség Versenybírósága első fokon a meccs újrajátszását rendelte el, miután a Kaposvár megóvta a találkozót bírói műhiba miatt.

A mérkőzés végén emberelőnybe került a Kaposvár, majd 3 másodperccel a vége előtt ismét. Azután a kaposváriak szerint a Honvéd kiállított játékosa eldobta a labdát, nem engedvén a szabaddobás elvégzését, amiért 5 méteres járt volna. A Honvéd szerint a Kaposvár rosszul óvott, így fellebbezett. Az ügyet másodfokon is megtárgyalták, ott hatályon kívül helyezték az első fokon meghozott döntést, és új első fokú tárgyalás lefolytatását rendelték el. Ez a tárgyalás is lefolyt, amelyen újra az a döntés született, hogy a mérkőzést meg kell ismételni. 

Dr. Gál András, a Versenybíróság elnöke azt mondja, ő az óvás tartalmi pontjait értékelheti, és a második első fokú tárgyaláson a lehető minden körülményt figyelembe véve, az összes, azóta is beszerzett és rendelkezésre álló nyilatkozatot mérlegelve hozta meg a határozatát. Hogy ez mit jelent? A megismételt eljárásban a VB beszerezte a korábbi határozatát támadó 8 oldalas fellebbezést, a Fellebbviteli Bizottság által megtartott tárgyalás jegyzőkönyvét, valamint rendelkezésére állt az elsőfokú határozathoz Mucskai Péter játékvezető által írt „kommentár” is.

A VB megismételt ülésén sem a játékvezetők, sem az ellenőr, sem a Kaposvár képviselői nem jelentek meg, kizárólag a Honvéd képviselői, dr. Steinmetz Barnabás és Gergely István. Gál András azt mondta, a tárgyalás során nem azt kellett vizsgálnia, hogy 5 méteres járt-e az említett mozdulatért (az jár a szabályok szerint), hanem azt, valóban kiállította-e a Mucskai játékvezető Simon Rolandot. Nos, a játékvezető először kiállítást ítélt Simon Rolanddal szemben, amiért az áthúzta magát a Kaposvár játékosán, Vindisch Ferencen, majd miután a Honvéd játékosa elért a labdához, és eldobta, újra kiállítást fújt, holott akkor már 5 méterest kellett volna. Ez játékvezetői műhiba, ami döntően befolyáolta a mérkőzés kimenetelét.


A kaposváriak örülnek a döntésnek, a kapospolo.com oldalon Fekete Szilveszter vezetőedző megköszönte, hogy körültekintően jártak el az ügyben.  

A döntéssel szemben azonban fellebbezésnek helye van, és a Honvéd azt jelezte, élni is fognak a fellebbezés lehetőségével. Így az ügy tovább folytatódik.
A második első fokú tárgyalás határozata az alábbiakban elolvasható, letölthető.

Letöltés

Szövetségi hírek
kaposvár
honvéd