Fontos, otthon végezhető gyakorlatokkal jelentkezünk!

2020. április 10. 11:00

A Magyar Vízilabda Szövetség és az Utánpótlás Bizottság kérésére Pozsonyi Zsolt, erőnléti szakember állított össze olyan gyakorlatsorokat, amelyeket a vízilabdacsalád minden tagja, de voltaképpen bárki nagyon jól hasznosíthat. Vári Attila MVLSZ-elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki a távoktatásban is hatékonyan teszik a dolgukat.

A 6 részes, „Faragó Tamás vízilabdaleckéi néven futó" sorozatunk nagy sikert ért el a Magyar Vízilabda Szövetség kommunikációs csatornáin, majd csütörtökön adtunk hírt arról, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség prémium kategóriás tabletekkel segíti az Utánpótlás Bizottság és közvetlenül az utánpótlás-játékosok felkészülését. Az MVLSZ székházában adta át Vári Attila, az MVLSZ elnöke és Gáll Péter főtitkár azokat a tableteket az Utánpótlás Bizottság elnökének, Székely Bulcsúnak, amelyek a jövő meghatározó játékosainak a mindennapjait segítik - nem csak a vízilabdában, hanem a tanulásban is.

Vári Attila elmondta, elsősorban a válogatott játékosokat, illetve a válogatottsághoz közel álló gyerekeket célozza meg a mostani eszközbeszerzés, de később jó eséllyel bővülhet ez a segítségnyújtás, hiszen a szövetség ebben a helyzetben is minden segítséget igyekszik megadni sportolóinak, tagegyesületeinek.

 
S lőn, itt van ennek egy újabb ékes példája: ezúttal a Székely Bulcsú vezette Utánpótlás Bizottság kezdeményezésére hozunk nyilvánosságra újabb elsőrangú videókat, amelyek komoly segítséget nyújtanak az otthon maradó sportolóknak, sőt elnézve a felvételeket, bátran állíthatjuk, minden mozogni, erősíteni vágyónak.
 
„Fontos, hogy a szakemberek ilyen profi anyagokat készítsenek a vízilabdázók számára - a most elkészült felvételek ráadásul bárkinek komoly segítséget nyújthatnak az otthoni sportoláshoz. Nekünk folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy a kialakult helyzetben segíteni tudjunk. Köszönöm mindazok eddigi munkáját, akik a távoktatásban is hatékonyan helytállnak" - fogalmazott Vári Attila.
 
Cseh Sándor, az utánpótlás általános sportszakmai igazgatója elmondta: „A Magyar Vízilabda Szövetség és az Utánpótlás Bizottság kérésére, Pozsonyi Zsolt - aki az utánpótlás-válogatottak szárazföldi munkáját koordinálja - összeállított egy gyakorlatsort. Ezekkel a gyakorlatokkal szeretnénk kiegészíteni a válogatott keretekhez tartozó játékosok és minden más vízilabdás napi programját, amit klubszinten már elkezdtek. Ez az anyag egy ajánlás, speciális feladatokkal. Készült egy video a reggeli rutinra, amit nagyon hasznosnak talál minden szakember, de a hétköznapokban nem jut erre idő. A felkelés utáni 4-8 perces átmozgató torna: https://www.youtube.com/watch?v=Xl2xr7x7WCU. A második rész a problémás területekre koncentrál. A gyakorlatokat három csoportba rendeztük:
- csípő mobilizáció és csípőkörnyéki izmok nyújtása: https://www.youtube.com/watch?v=q52nUkwg3SI
- törzsizmok funkcionális erősítése: https://www.youtube.com/watch?v=hvA0In7xOvc
- háti gerincszakasz és a vállöv mobilizációja, erősítése": https://www.youtube.com/watch?v=qZ2wuWaooWE
 
Tekintettel arra, hogy a felkérésre Pozsonyi Zsolt a tőle megszokott alapossággal, lelkiismeretes munkával állította össze, majd mutatta be a feladatokat, természetesen őt is megszólítottuk. Aki ne tudná, a vízilabdában az up-válogatottak mellett az FTC BL-győztes, bajnok és kupagyőztes férficsapatánál is dolgozik, jelentősen hozzájárulva a csapat sikereihez.
 
„A Fradi női labdarúgóinál két évig dolgoztam erőnléti edzőként, majd három évvel ezelőtt Dörnyei Balázs vezetőedző ajánlott be Varga Zsolthoz, így kerültem be a vízilabda forgatagába. Zsolttal minden részletet megbeszéltünk, feladatom volt, hogy újfajta módszereket vezessek be a csapatnál, még nagyobb hangsúlyt kapjon a fizikai képzés. Az eredmények azt mutatják, jó úton járunk, rendre túlteljesítettük az aktuális célokat. Mindez a stáb, a csapat közös érdeme. Az én feladataim is élesen le vannak osztva, Zsolt ezekre is építve dolgozik a játékosokkal a vízben, avagy minden szorosan támaszkodik egymásra" - említette Pozsonyi Zsolt, hazánk az egyik leginnovatívabbnak tartott erőnléti szakembere, aki hozzátette: az ismert sikerekhez természetesen elengedhetetlen volt a játékosok nyitottsága is, nem kellett őket noszogatni, mindenki partnerként állt a munkához: „Figyelembe kellett venni a korábbi sérüléseket, mindenki életkorát, terhelhetőségét, szóval nem öncélú izomépítésről volt és van szó. A cél, hogy az egyének max ereje fejlődjön, ezáltal a teljesítménye is jobb legyen, figyelni kell mindig a kényes egyensúlyra, hiszen nyilvánvalóan elengedhetetlen, hogy az izomnövelés a vízben teljesítménytöbbletben mutatkozzon meg."
 

A szakember elmondta, nagy örömmel és büszkeséggel töltötte el, hogy januárban, az Európa-bajnokságon hét ferencvárosi játékos nyakába akasztottak aranyérmet: „Varga Dénes nyilatkozta, hogy a sikert szezon közben lehet megalapozni. Természetesen cseppet sem szeretném a válogatott stábjának érdemeit csökkenteni, Märcz Tamás irányításával fantasztikus munkát végeztek, ám nyilvánvalóan fontos, hogy idény közben a klubokban is hatékonyan menjen a munka."
 
Pozsonyi Zsolt FTC-nél (is) elvégzett munkájára hamar felfigyeltek a szövetségnél is, 2018 végén az Utánpótlás Bizottság akkori elnöke kereste meg, majd elkezdődött a közös munka. „Elindult egy négy-öt alkalmas továbbképzési program, amit rögzítettünk is. A cél az volt, hogy mindenhova eljusson az anyag, mindenhol igyekezzünk az innováció fontosságára felhívni a figyelmet. Tavaly nyáron két utánpótlás-válogatottnál dolgoztam végig, abszolút nyitott volt mindenki, a stábok és a játékosok is. Örömmel mondhatom, hogy jó viszony alakult ki a szövetséggel, a vezetőkkel, folyamatosan a kapcsolat Cseh Sándorral, igyekszem én is naprakész lenni a vízilabdát illetően. Új terület volt számomra, más közeg, amely másfajta módszereket igényel, illetve itt kiemelten fontos a váll prevencióra koncentrálni. A három év alatt kialakult egyfajta rutin, sok mindent látok szakmailag, és nagyszerű emberekkel dolgozhatok együtt - mondta, majd mosolyogva megemlítette: - Vámos Márton azt mondta, egyszer majd menjek be hozzájuk a medencébe gyakorolni - no, erre azért még várni kell kicsit."

 
Ami pedig a mostani, nehéz időszakot, a közzétette videóanyagot illeti: „Értelemszerűen meglehetősen limitáltak a lehetőségek, nem mindenkinek ugyanazok az eszközök vannak otthon, egyfajta kényszerpályán mozgunk. A cél, hogy mindezt úgy éljük meg, hogy a végére minimalizáljuk az izomveszteséget. A fókuszba három területet, azokon belük olyan alapgyakorlatokat állítottam, amelyekre most jobban tudunk koncentrálni, amelyeknek nagyon fontos a helyes, pontos elvégzése. A technika a sokoldalú gyakorlatok elvégzésre során jobban előtérbe kerül".
 
Felvetésünkre megerősítette, a közkinccsé tett gyakorlatait nem csupán a vízilabdázóink, fiatal és rutinosabb játékosaink, hanem bárki elvégezheti, mindenkinek javasolt - „Az átlagembernek az erő-állóképesség fejlesztéséről szól elsősorban a sport." Akinek aztán felkeltette a figyelmét a szakember vitathatatlan tudása, a https://movementlab.hu oldalon keresse.
 
A felvételeket most a Youtube csatornánkon közöljük, majd a következő négy napban Facebook-oldalunkon is közzé tesszük. 


HUN-NED 12-7 női Világliga, Szentes - 2020.02.25. (Fotók: Derencsényi István)
Téli Kupa 2020, 2020.02.21. (Fotók: Roszik Ágnes Anetta)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok