cover image
Női
Klub

Nyolcadszor bajnok az UVSE!

2024. május 8. 21:05

Megszerezte története nyolcadik bajnoki címét az UVSE, miután a finálé második meccsén, idegenben is nyert az FTC-Telekom ellen. Az újpestiek egy ponton öttel is vezettek, ám a Fradi nemhogy vissza tudott jönni a meccsbe, de többször az egálért is támadhatott. Ezt végül nem koronázta siker, az UVSE kibekkelte a támadásokat, és a vasárnapi, otthoni hatgólos diadal után egygólos győzelmet aratott a Népligetben.

Az UVSE-nek egyetlen siker kellett ahhoz, hogy megnyerje a MOL Női OB I 2023/2024-es kiírását, ehhez viszont azt a várat kellett bevennie, amelyet egyedüliként nem sikerült ebben a szezonban. A Népligetben, hazai közönség előtt joggal bízhatott abban az FTC-Telekom, hogy sikerül kiharcolnia a fináléban a mindent eldöntő, harmadik összecsapást, ehhez viszont rengeteget kellett javulnia a vasárnapi, 12–6-os vereséghez képest.

A jó kezdés mindenesetre megvolt Gerendás György csapatától:  a születésnapos Leimeter Dóra fél perc elteltével vezetést szerzett egy hatalmas bombával, de Hajdú Kata távoli egyenlítése sem váratott magára sokat, és ezt Neszmély Boglárka biztosan visszacsinálta volna. Tóth-Csabai Dóra kapufásával újra a Fradi került előnybe, Faragó Kamilla szinte azonnal egalizált egy kontra után, majd ugyanő tudott megúszni egy kicsivel később, és akkor sem hibázott. Az FTC viszont egyre többet, és ezeket kíméletlenül megbosszulta az UVSE, Baksa Vanda is góllal koronázta meg csapattársa, Tiba Panna labdaszerzését. További problémát jelentett, hogy az újpesti kapuban Magyari Alda elkapta a fonalat, aztán Hajdú is megduplázta a góljai számát. 2–1-ről 2–5, nem először fordult elő hasonló jelenség e két csapat összecsapásán. Az első negyed legvégén az időmérő berendezés szolgáltatott némi izgalmat, és ez sem segített az éppen támadást vezető hazaiakon, akik nem is tudták csökkenteni a lemaradásukat. 

Dömsödi Dalma emberelőnyös centergóljával a második játékrész elején viszont igen, Lendvay Zoé hasonló szituációból, ám kettős fórból válaszolt, majd Varró Eszter is kihasznált egy fórt. Hátul tökéletes blokkmunkát végzett Benczur Márton együttese, de ha esetleg valami mégis átjutott a karok erdején, akkor Magyari biztosított. Elöl könnyebbnél könnyebb gólokkal távolodott az UVSE, Hajdú is lőtt egy olyat, hogy égen-földön senki sem volt körülötte, a félidő végére viszont rendezte a sorokat a Fradi, Tóth-Csabai, majd Kuna Szonja is villant egyet, valamint a blokk is összeállt, elállította a vérzést a házigazda.

Még közelebb zárkózott az FTC a harmadik etap elején, Pőcze Panna pattintott az újpesti kapuba, sőt Farkas Tamara révén egyre olvadt a hazaiak hátránya. Az UVSE teljesen megállt, fórból, akcióból és ötméteresből sem volt képes elmozdulni 8-ról. Utóbbit Farkas ütésért kapott kiállítása miatt végezhette el Mácsai Eszter, ráadásul a következő négy percet emberelőnyben tölthették a vendégek. Ezzel sem tudtak maradéktalanul élni, de talán azzal is beérték már, hogy a negyed utolsó percében Peresztegi-Nagy Kinga megtörte a majdnem 14 (!) perces gólcsendjüket.

Nem sokkal a záró menet kezdete után kiegészült a Fradi, rögtön utána a sérült könyökkel játszó Aubéli Tekla csavart a zöld-fehérek kapujába, amit egyébként már Kiss Alexandra őrzött. Kurucz-Gurisatti Gréta pontos ötméteressel hozta közelebb övéit, odaát viszont Kiss büntetőt fogott, aztán Máté Zsuzsanna is beköszönt, megint csak egy volt közte. De nem sokáig, újfent jött Hajdú, aki kulcspillanatban tolta meg az újpesti szekeret, viszont Kiss az ő ötösét is kiszedte nem sokkal később, azaz még mindig nyílt volt a mérkőzés. Magyari is jelentkezett egy roppant fontos védéssel, viszont 14 másodperccel a vége előtt megint egyre kapaszkodott fel az FTC-Telekom. A középkezdés után azonban meg tudta tartani a labdát az UVSE, amivel az órát is le tudta pörgetni csapat, azaz egy gólt megőrzött az előnyéből. A vége 11–10 a vendégeknek, ami azt jelenti, hogy az UVSE kettő meccs alatt megnyerte a finálét, és története során 8. alkalommal ünnepelhet bajnoki címet, beérve ezzel a Dunaújvárost az örökranglista második helyén, ráadásul még a duplázás (bajnokság, Magyar Kupa) is összejött a klubnak!

Gerendás György, az FTC-Telekom vezetőedzője pedig egy női bajnoki ezüstéremmel zárta le páratlan pályafutását.

Eredmények, MOL Női OB I
Döntő, 2. mérkőzés
FTC-Telekom–UVSE 10–11 (2–5, 3–3, 2–1, 3–2)
A párharc végeredménye: 2–0 az UVSE-nek.

Az eddig címvédő Eger komoly bravúrt hajtott végre azzal, hogy a bronzcsata első felvonásán győzni tudott Dunaújvárosban, ami azt jelentette, hogy otthon, a Bárány uszodában akár le is zárhatta a párharcot. Akárcsak az elsőn, úgy a második találkozón is a védelmeké, valamint a kapusoké volt a főszerep, a hazaiak egy, a vendégek pedig kettő gólra voltak képesek az első félidőben. A pihenő jókora fordulatot hozott a harmadik negyedre, igaz, inkább kakukktojás volt ez a periódus abból a szempontból, hogy több gól esett ekkor (7), mint a másik három negyedben összesen. Az utolsó negyedre 5–5-tel fordultak rá a csapatok, bő másfél perccel a dudaszó előtt pedig 6–6 volt a hátra. Egy perccel a vége előtt Somogyvári Lili juttatta előnyhöz ismét az újvárosiakat, és bár az utolsó másodpercekben az Eger támadhatott az egyenlítésért, nem sikerült összehoznia. A DFVE óriási tettet vitt véghez azzal, hogy idegenben tudta meghosszabbítani a szériát, aminek a mindent eldöntő, harmadik ütközetére vasárnap kerül sor Dunaújvárosban.

3. helyért, 2. mérkőzés
DIGI-Eger–Dunaújvárosi FVE 6–7 (1–1, 0–1, 4–3, 1–2)
A párharc állása: 1–1.

7. helyért, 2. mérkőzés
Tatabányai VSE–Valdor Szentes 4–10 (2–2, 1–2, 1–3, 0–3)
A párharc végeredménye: 2–0 a Szentesnek.

9. helyért, 2. mérkőzés
UNI-Győr–Zue.hu Szegedi VE 10–7 (2–1, 4–1, 2–2, 2–3)
A párharc állása: 1–1.

(az eredményekre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)