cover image
Női
Klub

Női Eurokupa: Stieber Mercedes szeretné, hogy élvezzék a Final Fourt

2024. április 11. 15:00

A női Eurokupában már április második hétvégéjén érmeket osztanak, a végjátékban pedig ott lesz a BVSC-Zugló is. Stieber Mercedes csapata a trieszti négyes döntőben szombaton az olasz Padova ellen ugrik vízbe, míg a másik ágon a házigazda a holland De Zaannal csap össze. A Final Four előtt a magyar csapat vezetőedzőjével latolgattuk az esélyeket.

A női Eurokupa idei lebonyolítása nem lett túlkomplikálva: a nyolc résztvevő csapatot két négyes csoportra osztották, amelyekben mindenki kétszer játszott mindenkivel, végül a kvartettek első két helyezettje jutott be a négyes döntőbe. 

A BVSC a B-csoport második helyén végzett a Trieszt mögött, így az A-csoportot megnyerő Padovát kapta ellenfeléül a szombati elődöntőben. A két együttes idén még nem futott össze, a másik ágról viszont bárki lehet a vasárnapi rivális, a zuglóiaknak lesz relatíve friss tapasztalatuk róla. 

„A Padovából készülünk külön, már amennyire tudunk, mert tegnap még bajnoki meccsünk volt. A másik két csapattal már találkoztunk: a hollandokkal még Mataróban a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Trieszttel pedig egy csoportban voltunk itt az Eurokupában. Ezek a mérkőzések azért lehetnek mérvadók, mert nagyjából már mindenki tudja, ki mit játszik, mindenkiek van egy elképzelése a másikról. Épp ezért úgy látom, hogy a napi forma lehet majd a döntő” – mondta Stieber Mercedes.

A világbajnok szélső játékosként majdnem két évtizedet húzott le Olaszországban, aztán edzőként is ott kezdett el dolgozni, neki aligha kell bemutatni a szombati ellenfelet vagy a házigazdát.

„A Padova fő karakterjegye, hogy olasz csapat. Nem adja magát olcsón, megy a színészkedés rendesen, épp a hétvégén volt az Olasz Kupa, ahol döntőzött a Padova, az elődöntőben pont a Triesztet legyőzve. Már ott is voltak olyan dolgok, amiket itthon nem nagyon lehet látni, de hát ez az olasz vízilabda szépsége is. Fel kell készülni belőlük, nem is feltétlen a játékukra, hanem arra, hogy tulajdonképpen ők is otthon játszanak és fel lesznek dobva, míg nekünk ez az első ilyen jellegű megméretésünk, nem sokan játszottak nálunk nemzetközi szinten ilyen célért. Pont ezért fontos az, hogy ne is az ellenfelekkel foglalkozzunk, hanem saját magunkkal, és 100%-ig hajtsuk végre azt, amit előzetesen megbeszélünk.”

A szakember hozzátette, arra is építhetnek, hogy az ellenfelek kevésbé ismerik őket, annyira nincsenek tisztában az erősségeikkel, a jó lövőikkel, vagy hogy mit gyakoroltak azóta, amióta nem találkoztak velük. Kiemelte annak a jelentőségét is, hogy nem szabad megijedniük a lehetőségtől, és szeretné, ha mindent beleadnának.

Nem lesz egyszerű, a papírforma a két olasz alakulat döntőzését ígéri, ráadásul a BVSC egészen sűrű időszakban van, március 30. óta a szombati lesz az ötödik, a vasárnapi pedig a hatodik mérkőzése, de nézhetjük úgy is, hogy február 27. óta a 14. és a 15. Stieber szerint a kondi így sem jelenthet gondot. 

„Fizikálisan rendben voltunk egész évben, minden mérkőzést végigbírtunk erővel, inkább fejben fáradunk el hamarabb, de ez betudható a rutintalanságnak. Sok a meccs, nemzetközileg eddig nem találkoztak hasonlóval a lányok, utazni kell, tétre mennek ezek, teljesen más mentális felkészülést igényel.”

A vezetőedző szerint teher nélkül fognak kiutazni, az lesz a legfontosabb, hogy élvezzék a tornát, de Stieber azt is szeretné látni, hogy egyrészt a vízben visszaköszönjön minden, amit előzetesen megbeszéltek, másrészt faltörő kosként viselkedjenek a játékosai. Ha ezeknek eleget tesz a csapat, akkor bármi is legyen az eredmény, ő jó szájízzel fog hazatérni. Helyezés szempontjából nincs elvárás, ők maguknak kijelöltek egy utat és egy célt, ahová szeretnének eljutni.

A BVSC-Zugló szombaton 19:30-kor ugrik vízbe a Padova ellen az elődöntőben, a bronzmérkőzést vasárnap 15:30-kor, a finálét 17:30-kor rendezik.