cover image
Női
Klub

Női Eurokupa: Negyedik helyen végzett a BVSC

2024. április 14. 16:35

A trieszti női Eurokupa Final Fourjának bronzmérkőzésén a holland De Zaan 15–8-ra legyőzte a BVSC-Zuglót és megszerezte a bronzérmet, a magyar együttes a negyedik helyen végzett.

A BVSC-Zugló szombat este 15–10-es vereséget szenvedett az olasz Padovától a női Eurokupa trieszti négyes döntőjének elődöntőjében, így vasárnap a bronzéremért küzdhetett. Stieber Mercedes csapatának azzal a holland De Zaannal kellett összecsapnia, amely a másik elődöntőben a negyedik negyedig kézben tartotta a meccset a házigazda ellen, amely aztán az utolsó nyolc percben 5–0-val sokkolt és jutott be a fináléba.

A bronzmeccsen alaposan bekezdett a holland válogatott klasszisokat felvonultató De Zaan, Lieke Rogge már az első percben kihasznált egy fórt, aztán Takyiwa Sam is villant centerből 6 az 5 ellen. Szerencsére három és fél perc elteltével Fekete Flóra lövése is utat talált a rövid felsőbe, majd Bente Rogge is gólra váltott egy előnyt, ezekkel a szituációkkal nem igazán tudtak mit kezdeni a zuglóiak. Urvári Lili szépen tört be rosszkéz oldalról, aztán Kele Nikolett bombázott távolról a holland kapuba, amivel máris megvolt az egál. Ennek viszont sajnos nem sokáig örülhettünk, Kila van der Veen balosa is elsült, finoman szólva sem a védekezésről szólt az első játékrész. Maud Koopman büntetőből állította vissza a kétgólos különbséget, ami után – csodával határos módon – már nem esett több gól a negyedben.

A dolgokat nem egyszerűsítette, hogy Mészáros-Farkas Katának és Jancsó Patríciának is két-két személyi hibája volt az első negyed után, míg a teljes holland csapatnak 0… Aztán megkapták ők is az első kiállításukat, Fekete köszönte szépen és be is lőtte, csakhogy Koopman két gyors góllal válaszolt, aztán Lois den Ouden révén már néggyel mentek a hollandok. Maartje van Rijn is betalált létszámfölényből, kezdett nagyon rosszul festeni az eredményjelző, és bár a félidőből hátralévő négy percet kihúzta kapott gól nélkül a BVSC, így sem tudott közelebb férkőzni.

A második félidő elején egy újabb Kele-rakétával indult meg a magyar együttes, Kakas Krisztina pedig a kapuban tartotta életben a bronzos álmokat. Sajnos az egymás után ötödik védése nem jött össze, van Rijn lökete bepattant a kezéről, aztán Ármai Zita lőtte ki tűpontosan a hosszú felsőt. A kiállítások aránya semmit sem változott a harmadik negyedben, Bente Rogge a sokadik holland előnyt értékesítette egy szerencsés, épphogy beszivárgó góllal, aztán Nerida Drewes pattintásával már hat, van der Veen góljával pedig hét volt az előnyük, eléggé megnyomták az utolsó három percet a harmadikban.

Szokatlan módon majdnem kétperces gólcsenddel kezdődött az utolsó felvonás, ezt Fekete jól irányzott lövése törte meg, viszont a ritka emberelőnyöket nem sikerült jól befejezni. A játékrész derekán den Ouden is feltette a táblára a de Zaant, Sam pedig már a 15. találatukat jegyezte, majd Jancsó is pattintott egyet a rövidbe. És ez lett végül a találkozó utolsó gólja, a hátralévő két percet már szinte lepörgették a csapatok, azaz ez a negyed egállal zárult.

A mérkőzés viszont messze volt ettől, a De Zaan magabiztos, hétgólos győzelmet aratott és megszerezte az Eurokupa bronzérmét, a BVSC a negyedik helyen végzett.

Végeredmény, női Eurokupa
Bronzmérkőzés
BVSC-Zugló–ZV De Zaan (holland) 8–15 (3–5, 1–4, 2–4, 2–2)

„Egész évben nagyon hullámzó a teljesítményünk, nem tudjuk megugorni azt a szintet, ami ahhoz kellene, hogy a jobb csapatokkal is versenyre tudjunk kelni. Ez nagy fájdalmam, mert azt hittem, fejlődünk annyit az évben, hogy ott leszünk a nyomukban, most nem sikerült. Ez mindenkinek az első ilyen négyes döntője volt, nekem is és a csapatnak is. Meg kell tanulni ezt is játszani, nem egyszerű. Megyünk előre és dolgozunk tovább" – mondta Stieber Mercedes az összecsapás után.

A döntőben:
Plebiscito Padova (olasz)–Pallanuoto Trieste (olasz) 10–8 (2–2, 2–2, 4–1, 2–3)