cover image
Női
Klub

Női Eurokupa: a bronzért mehet a BVSC

2024. április 13. 20:39

A női Eurokupa trieszti négyes döntőjének második elődöntőjében a Padova 15–10-re legyőzte a BVSC-t, a zuglói csapat vasárnap a holland De Zaan ellen szerezheti meg a bronzérmet.

Mindössze négy csapat maradt versenyben a női Eurokupa csoportköre után, ez a négy pedig egy hétvége alatt lerendezi egymás között az érmek sorsát. Az UVSE trónjára két olasz gárda, a Trieste és a Padova, a holland De Zaan, valamint a BVSC-Zugló pályázott, a négyes döntőt pedig Triesztben rendezték. 

Kezdésként a házigazda – amely a BVSC előtt, 100%-os teljesítménnel nyerte a B-csoportot – fantasztikus hajrával győzte le a De Zaant az első elődöntőben, majd jöhetett a csúcsesemény, legalábbis a mi szempontunkból.

Az A-csoportot megnyerő Padova egy héttel ezelőtt legyőzte a Triestét az Olasz Kupa elődöntőben, ami adott némi képet arról, milyen erős együttes vár Stieber Mercedes csapatára.

Bő három percig csak puhatolóztak a felek, aztán a „hazaiak” szerezték meg a vezetést: miután szépen lefordultak egy kivédekezett emberhátrányból, Alessia Millo ejtette át Kakas Krisztinát. Nem sokkal később megduplázta előnyét a Padova, Maxine Schaap volt eredményes ötméteresből, nagyon kellett, hogy a hatodik perc elején Mészáros-Farkas Kata egy bombával feltegye a táblára a csapatát. Sőt, egy perccel később Jancsó Patrícia is bevette az addig kiválóan védő Laura Teani kapuját, ám az utolsó másodpercekben Beatrice Cassara újabb olasz megúszást váltott gólra. 

A második etap elején Schaap is meg tudott lógni és ezt ki is használta, ezeket nagyon jól alkalmazták az olaszok, de szerencsére ekkor sem váratott magára sokáig a válasz, Fekete Flóra gyönyörűen ejtette át Teanit. Sajnos Schaapra nem igazán volt ellenszerük a zuglóiaknak, Millo büntetője pedig már 6–3-as előnyt jelentett a Padovának. A hajrá sem sikerült a legjobban, Cassarát találta meg a labda centerben, aki nagyon szépen csavart Kakas kapujába.

A „nagyszünetben” rendezhette a sorokat a BVSC, mégis Schaap volt az, aki fórból folytatta a gólgyártást. Ármai Zita egy remek jobb pipással reagált, Mészáros-Farkas szintén tökéletesen ejtett, ám nem sokáig örülhettünk a háromra faragott hátránynak, mert Schaap (ki más) egymás után kétszer is megvillant… Alessia Grigolon is hozzátett az olasz előnyhöz, ami ekkor már hatra rúgott, aztán Schaap is kibirkózott magának egy kaotikusat, ez már a hetedik gólja volt, és ennyi is volt közte. A hajrához közelítve Jancsó ötösével és Koltay Nadin emberelőnyös góljával zárkóztak a kék-sárgák, és még bízhattak egy, a Trieste-éhez hasonló hajrában.

Sajnos Cassara hamar gondoskodott arról, hogy ez ne következzen be, Jancsó azért pattintott egyet fórból, aztán Schaap is meglőtte a nyolcadikját. Mészáros-Farkas centerből is eredményes volt, de ez már inkább csak szépségtapaszként hatott, majd az utolsó percre is maradt egy gólváltás, a 15–10-es végeredményt Urvári Lili állította be.

A Padova érvényesítette a papírformát és bejutott a fináléba, a bronzmeccsen a BVSC ellenfele a De Zaan lesz.

Végeredmény, női Eurokupa, Final Four
Elődöntő
Plebiscito Padova (olasz)–BVSC-Zugló 15–10 (3–2, 4–1, 5–4, 3–3)

A másik elődöntőben:
Pallanuoto Trieste (olasz)–ZV De Zaan (holland) 10–8 (1–2, 2–3, 2–3, 5–0)

A BVSC–De Zaan bronzmérkőzést vasárnap 15:30-kor, az olasz házidöntőt 17:30-kor játsszák.