cover image
Női
Klub

MOL Női Ob I: UVSE–Fradi döntő, először

2024. április 27. 18:23

Két kupafinálét követően első ízben csak össze a bajnoki címért az UVSE és az FTC-Telekom. Az elődöntők második mérkőzései – ellentétben a hétközi, fővárosi találkozókkal – kőkemény csatákat hoztak, az UVSE végül 11-9-re nyert Egerben, míg a Fradi mínusz háromról állt fel s húzta be végül ötöspárbajban a másik párharcot Dunaújvárosban.

A szikrázó déli napfényben kezdődő Eger–UVSE elődöntő ott folytatódott, ahol az első találkozó abbamaradt – legalábbis ötpercnyi medő csatározást követően. Ekkor a lila-sárgák hamar háromgólos előnybe kerültek, Faragó Kamilla és Hajdú Kata akciógóljai után Mácsai Panna értékesített egy fóron belül kapott ötméterest.

Hanem ezután a címvédő is „megjelent” a színen, igaz, csaknem tíz perc kellett hozzá, de Szilágyi Dorottya értékesített egy fórt. Aztán még egyet. Meg még egyet. Utóbbi kettőt a negyed hajrájában, amivel sikerült az egyenlítés, hiszen az újpestiek megálltak. Csaknem az egész negyedet góltalanul hozták le, mígnem Baksa Vanda 0:01-nél hátulról betalált, azaz mégis a vendégek vezettek félidőben (3-4).

És ezzel a trend is fordult: az első negyedet követően újfent egy 0-3-as UVSE-vágta következett, bár ehhez az is kellett, hogy Lendvay Zoé fórgólja után Magyari Alda kivédje Szilágyi büntetőjét. Az egriek ismét lefulladtak, újabb fórok sorát hagyták ki, míg riválisuk a negyed második felében kettőt is kihasznált, előbb Rybanska Natasa, majd Hajdu révén, így igencsak nyeregben érezhették magukat az újpestiek 3-7-nél.

Hetvenkét másodperccel a zárórész startját követően már kevésbé – ennyi kellett az egrieknek a hátrány megfelezéséhez: Pogonyi Bíbor akciógólját követően Rebecca Parkes használt ki valahára egy hazai fórt. Mielőtt forróbbá vált volna a helyzet, az Aubéli Tekla által kiharcolt ötöst Faragó bebombázta, majd egy-egy kimaradt előnyt követően Pogonyi újabb átlövésből faragott a különbségen (6-8). Faragó azonban egy saját kapu előtt kapott hosszabb előny végén (illetve, utána), visszaállította a háromgólos differenciát, ami Borsi Ilona és Varró Eszter gyors gólváltása után sem változott. 

Szilágyi azonban úgy volt vele, hogy két és fél perc alatt is történhetnek csodák, előbb egy előnyt hozott össze, amit saját maga vágott be, majd büntetőt harcolt ki, amit Pogonyi értékesített, így 1:15-tel a vége előtt egyre olvadt a lilák előnye (9-10).

0:52 állt az órán, amikor az UVSE fórt kapott, és időkérés után Aubéli Tekla be tudta fejezni, így 37-tel a duda előtt eldőlt, hogy az idén cserélődik a szereposztás: az Eger a bronzéremért, az UVSE pedig a bajnoki címért szállhat harcba.

Ugyanez volt a képlet Dunaújvárosban is, ahol az első mérkőzésen szintén 17 gólt szerző, de tavaly bronzmeccsre kárhoztatott Ferencváros a tavaly (is) döntőző DVFE otthonában kívánta kivívni története első bajnoki fináléját.

Más kérdés, hogy a hazaiak teljesen más harci szellemben álltak bele a meccsbe, s bár Máté Zsuzsa révén a zöldek szereztek vezetést több mint ötpercnyi gyürkőzést követően, Horváth Brigitta 32 másodperccel a duda előtt előnyből egyenlített. Dömsödi Dalma centerezése ismét a zöldeket juttatta előnyhöz, ám erre meg Garda Krisztina válaszolt, akire csak pillanatokra feledkeztek meg a vendégvédők egy lejáró fór vége felé. Majd Horváthnak is hagytak pici helyet, és a balkezes eszményi ejtéssel először juttatta előnyhöz az újvárosiakat. Ezt Tóth-Csabai Dóra még kiegyenlítette előnyből, ám Sümegi Nóra szintén értékesített egy fórt, majd Dobi Dorina remek kapufás pipájával már 5-3 volt a hazaiaknak. Mielőtt forróbbá vált volna a helyzet, Kuna Szonja fejezett be egy előnyt kapásszélről, majd a két kapus, Maczkó Lilla és Neszmély Boglárka mutatott be egy-egy komolyabb védést, így maradt az 5-4 félidőben.

Fordulás után hamar fordult a kocka, Dömsödi szállított két fórt, Vályi Vanda és Gurisatti Gréta pedig szinte akadálytalanul mattolt. Az újvárosiaknak egy előnnyé váló egy az egyes megúszás kínált esélyt, de az ifjú Jonkl Csenge elizgulta – nem úgy Horváth Brigitta, aki megint akcióból ejtett egy meséset a szélről (6-6). Maczkó remekül nyúlt rá Vályi lövésére egy időkérés után megjátszott FTC-fórban, a védők centerbejátszástól való rettegését pedig az emiatt üresen hagyott Horváth használta ki, eki azúttal pattintott egy parádésat – 67 másodperc alatt fordítva meg újfent az állást (7-6). Sőt, a hazaiak időkéréses emberelőny ült, ha kissé kalandos úton is, de a végén Dobi begurította, majd egy blokkolt Leimeter-lövést követően Mahieu brusztolta magát ötösig, amig Garda besimított. Így a zárórészre komoly, 9-6-os előnnyel kanyarodott rá a DVFE, amely egy 4-0-ás szériát futott 5-6 után.

Bár egy messzeszálló, fórból érkező lövés azt sugallta, továbbra sem találja a fonalat a Fradi, a zöldek csontszoros védekezésével a hazaiak nem tudtak mit kezdeni, és két jó lövéssel – egyet akcióból, egyet fórból – a zöldek gyorsan visszajöttek 9-8-ra. Aztán egy kissé komolyabb közelharc során Mahieu valahogy begyötört egy kipattanót az egyre feszültebbé váló hangulatban. A ferencvárosiak – ismét csak időkérés után – kihagytak egy kettős fórt, aztán a szimplát Pőcze Panna kihasználta, kisvártatva pedig egy már-már kivédekezett támadás végén Gurisatti Gréta pattintott egyet távolról, így 2:42-vel vége előtt visszajött ikszre a Fradi (10-10).

Kulcsfontosságú emberelőnyt kapott a DVFE, s bár Neszmély az első lövést még védte, a szöglet után Dobi megtalálta a rést, ismét a kék-narancssárgák javára billentve a meccset, két perccel a duda előtt.

Egy-egy blokkolt lövést követően, 0:41-nél kerültek fórba a zöldek, amit a szerelés keménysége okán három perc ápolást követően játszhattak meg – és Leimeter ezúttal talált: ha centikkel is, de a labda a gólvonal mögé vágódott a lécről (a Fradi balkezese zúgatta a harangokat, ha nem is túl pontosan: 10/2-vel zárta a meccset). Huszonhárom másodperce maradt az újvárosiaknak – időkérés után –, hogy a rendes játékidőben döntsék el a meccset, Mahieu centerezése azonban a kapufán landolt, azaz ötméteresekkel dőlt el a parti.

A párbajra bejött a vendégeknél Kiss Alexandra – és ez bejött. Konkrétan nem a védéseknél, hanem úgy, hogy az első két labdán rajta volt, a következő kettőt pedig már túlhelyezte Sümegi és Szabó. Emitt két gól és két kapufa, amott négyből négy gól, ugyanakkor mindkét gárdának jogos volt a taps: parádés kis meccset hoztak össze, és amekkora feszkó volt a vízben, olyan jókedélyűen fogtak kezet egymással.

Azaz végleges, hogy az utolsó felvonásban ugyanazokkal találkoznak az együttesek, mint egy éve, ám míg akkor az UVSE és a Fradi a bronzért játszott, most a döntőben találkoznak, a két vidéki együttes pedig a bronzért csaphat össze.

A Dunaújváros öt év után először nem került döntőbe – bár mind az ötöt elvesztette –, míg az UVSE hét zsinórban megnyert bajnoki cím után tavaly lemaradt a fináléról, most ismét az aranyért megy, két kupadöntő után immár itt is a Fradi ellen, amely első ízben finálézik a bajnokságban.

 

MOL Női OB I

Elődöntők

DIGI-Eger–UVSE 9-11összesítésben: 0-2

Dunaújvárosi Főiskola–FTC-Telekom 11-11, büntetőkkel: 2-4összesítésben: 0-2

(a mérkőzésekre kattintva jegyzőkönyv nyílik)

 

Az 5. helyért

III. kerületi TVE–BVSC-Zugló 12-13összesítésben: 0-2

A 7-10. helyért

Szegedi VE–Tatabánya Womens WP 7-6összesítésben: 1-1