cover image
Női
Klub

MOL Női OB I: Az UVSE erődemonstrációjával kezdődött a döntő

2024. május 5. 15:40

Jelentős UVSE-fölénnyel kezdődött a MOL Női OB I döntője, miután az alapszakasz-győztes hazai medencében 12–6-ra nyert az FTC-Telekom ellen. A vendégek még 2–1-re vezettek, azonban utána elöl-hátul szintet lépett az újpestiek játéka, és a meccs hátralévő része igazi diadalmenetbe csapott át.

Az UVSE nyolcadszor, vagy az FTC-Telekom először? Ez volt a MOL Női OB I 2023/2024-es döntőjének legfontosabb kérdése, és bár az első, vasárnapi találkozón erre még nem kaptunk választ, valamelyik csapat nagyot léphetett az aranyérem felé.

Több pontatlan támadással vette kezdetét a rangadó, a magyar válogatott két kapusa, Magyari Alda és Neszmély Boglárka is bemutatott egy-egy védést, majd végül a vendégek csapatkapitánya, Tóth-Csabai Dóra volt az, aki megszerezte a 2024-es finálé első gólját. Hamar érkezett az újpesti válasz, Hajdú Kata használt ki egy kettős fórt, majd az első jó ötméteres is megszületett Kurucz-Gurisatti Gréta jóvoltából, aztán Mácsai Eszter is betalált a szélről. Tiba Panna keze is elsült rosszkéz oldalról, először került előnybe az UVSE, aztán fél perccel a negyed befejezése előtt Faragó Kamilla is eredményes tudott lenni, szinte ugyanonnan.

A második játékrész eleje is a védekezésről szólt, mindkét együttes jeleskedett a blokkokban és a labdaszerzésekben. Szűk három perc elteltével Kurucz-Gurisatti értékesített egy tökéletesen megjáratott emberelőnyt, a túloldalon viszont Faragó is feltörte a zöld-fehérek kapuba állós védelmét. Kisvártata Mácsai duplázott, aki egy büntetőt vágott be, ezzel már háromra nőtt a hazai fölény, elöl pedig továbbra is dadogott a Ferencváros játéka. Az UVSE ezt ki is használta, Varró Eszter úszott meg és ejtette át Neszmélyt, aztán Faragó is belőtt egy büntetőt azok után, hogy Farkas Tamara úgy avatkozott játékba, hogy a kiállítását indult el letölteni. Ezzel már öttel ment Benczur Márton együttese, és ennyivel is mehetett szünetre.

A játék képe nem sokat változott a harmadik etap elején sem, Hajdú Kata vitt végig egy lefordulást, igaz, Leimeter Dóra szinte azonnal válaszolt létszámfölényből. Az indulatok is tetőfokra hágtak, Varrót ki is állították végleg cserével, de ez sem zavarta meg az újpestieket, akik továbbra is remekül védekeztek emberhátrányban, elöl pedig úgy is hatékonyak tudtak maradni, hogy Kiss Alexandra váltotta Neszmélyt az ellenfél kapujában. A különbség elérte a hatot, az FTC elöl és hátul sem talált ellenszert a házigazda játékára.

A negyedik negyed elején inkább a vízben dúló közelharc, mintsem az eredményes játék volt előtérben, nem csoda, hogy több mint négy terc telt el gól nélkül; végül Faragó törte meg a csendet, amivel már 11–4-re vezettek a hazaiak. Farkas eggyel közelebb hozta Gerendás György alakulatát, erre Baksa Vanda mutatott be egy tökéletes ejtést, Gerendás Matilda szintén ugyanígy tett a túloldalon. És bár ez volt az utolsó találat az összecsapáson, érdemben már semmin sem változtatott, hiszen a döntő nem oda-vsszavágós rendszerben zajlik, és a gólkülönbség sem számít. Az UVSE 12–6-ra hozta a finálé első felvonását, az FTC-Telekomnak szerdán mindenképpen nyernie kell a Népligetben, hogy meghosszabbítsa a döntőt, ehhez azonban a támadójátékán rengeteget kell javítania.

Végeredmény, MOL Női OB I
Döntő, 1. mérkőzés
UVSE–FTC-Telekom 12–6 (4–2, 4–1, 2–1, 2–2)
A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0 az UVSE javára.

A bronzcsata első felvonását Dunaújvárosban rendezték az Eger vendégszereplésével, ami tulajdonképpen a tavalyi döntő visszavágója. A 3–3-as első negyed után semmi sem utalt arra, hogy bármelyik együttes komoly fölénybe kerülne, és 4–4-nél is úgy tűnt, ez akár egygólos csata is lehet. Ekkor azonban az DFVE teljesen megállt, félidőben már 4–6 volt az állás, a 3. etap végén 4–8, és mivel a folytatásban sem tudta ledolgozni a hátrányát az Újváros, sőt az Eger még egyet rá tudott tenni a különbségre, így végül sima 10–5-ös vendégsiker született. Az egri kapuban Torma Luca szenzációsan teljesített, 20 lövésből 15-öt hatástalanított, csapata pedig szerdán akár már otthon megkaparinthatja a bronzérmet.

3. helyért, 1. mérkőzés
Dunaújvárosi FVE–DIGI-Eger 5–10 (3–3, 1–3, 0–2, 1–2)
A párharc állása: 1–0 az Eger javára.

7. helyért, 1. mérkőzés
Valdor Szentes–Tatabányai VE 18–9 (6–1, 6–2, 2–3, 4–3)
A párharc állása: 1–0 a Szentes javára.

9. helyért, 1. mérkőzés
Zue.hu Szegedi VE–UNI-Győr 9–6 (4–1, 2–1, 1–1, 2–3)
A párharc állása: 1–0 a Szeged javára.

(az eredményekre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)