cover image
Férfi
Klub

E.ON OB I: A héten eldőlhet a finálé párosítása

2024. május 7. 14:20

Szerdán ráfordulunk az E.ON Férfi OB I 2023/2024-es kiírásának hajrájára, hiszen kezdődnek az elődöntők, míg a tabella alsóbb régiójában az utolsó helyosztós fordulókat rendezik.

Körömrágós izgalmakat és rendkívül kiélezett, változatos csatát hozott az E.ON Férfi OB I alap-, majd a középszakasza is. Az utolsó fordulóban még három csapat pályázott a 4. pozícióra, amelyet végül a Genesys-OSC-Újbuda kaparintott meg, így négy budapesti együttes küzdhet meg az elődöntőben.

Az orvosegyetemisták „jutalma” az FTC-Telekom lett a legjobb négy között, amely hibátlan teljesítménnyel abszolválta a bajnokság eddigi időszakát. Nyéki Balázs együttesét maximum csak megszorítani tudták a riválisok, köztük egyszer az OSC is, amely tavaly decemberben az ideiglenes hazai medenceként használt Szőnyi úton folyamatosan nyomás alatt tudta tartani a címvédőt. Kettő perccel a vége előtt egy gólra is megközelítette ellenfelét Varga Dániel társasága, de végül Dusan Mandic és Varga Dénes egy-egy villanással lezárta a találkozót. A Komjádiban rendezett „visszavágó” közel sem volt ennyire izgalmas, a Fradi ugyanis egy 32 perces erődemonstrációt tartott és 20–5-re kiütötte ellenfelét. Ez a két meccs azért is fontos, mert az elődöntőben az egyik félnek hét egységet kell gyűjtenie a továbbjutáshoz, és mivel számítanak a szezonbeli eredmények, így a Ferencváros már 6–0-ra vezet, és akár már csütörtökön megválthatja a jegyét a fináléba.

A papírformát és az esélyeket illetően korántsem ennyire egyértelmű a helyzet a másik ágon, ahol a VasasPlaket a BVSC-Zuglóval csap össze. Itt a pályaelőny volt kérdéses az utolsó pillanatig, amit végül Slobodan Nikic csapata húzott be, köszönhetően annak, hogy a középszakasz zárókörében a BVSC nem bírt otthon a Honvéddal, míg a Vasas nyerni tudott Szolnokon. A felek megosztoztak az egymás elleni pontokon, októberben Kemény Kristóf alakulata úgy nyert otthon, hogy négy és fél perccel a vége előtt még kétgólos hátrányban volt, a győztes találatot pedig az utolsó másodpercben szerezte meg Csacsovszky Erik. Másodjára húsvétvasárnap találkoztak, akkor az angyalföldiek magabiztosan, 14–11-re diadalmaskodtak, azaz 3–3-mal állnak a hét pontig tartó párharcban, vagyis még legalább két mérkőzést fognak megvívni, de senki sem lepődne meg azon, ha egy harmadikra is sor kerülne. Ha ez így történne, a mindent eldöntő viadalt vasárnap rendezik meg, 

Az Endo Plus Service-Honvéd és a Szolnoki Dózsa Praktiker épphogy lemaradtak a 4. helyről, amiért az utolsó pillanatig harcban álltak. Az 5-8. helyért vívott csata első körében előbbinek elég volt egy 9–8-as siker a Zue.hu Szegedi VE ellen, míg a Szolnoknak az alapszakaszbeli vereség miatt kétszer is le kellett győznie Kaposvári VK-t. Ezt végül összesen 22 gólos különbséggel tette meg, így a papírformának megfelelően Honvéd–Szolnok ütközetet rendeznek az ötödik helyért, és ez a párbaj már nem a hozott pontok alapján dől el, szimplán két nyert mérkőzés kell majd.

A hetedik pozícióért így a Szeged és a Kaposvár, a kilencedikért a DIGI-Eger és a PannErgy-MVLC-Miskolc, a tizenegyedikért a Metalcom Szentes és az UVSE fog összecsapni, az pedig már korábban eldőlt, hogy a 13. hely a PVSK-Mecsek Füszérté lesz, miután a kiesés elkerülésért rendezett párharcot 3–0-ra nyerte a KSI ellen.