cover image
Férfi
Klub

E.ON OB I: A BVSC és az OSC fontos szívességet tett egymásnak

2024. április 13. 20:10

A felsőházban az utolsóelőtti, az alsóban az utolsó fordulót rendezték az E.ON Férfi OB I középszakaszában. A második és harmadik, valamint a negyedik, ötödik és hatodik helyen is történt változás, míg az alsóházban kialakultak a rájátszás párosításai.

Felsőház

Megtört a szegedi jég, már ami a középszakaszban elszenvedett szoros hazai vereségeket illeti. Ezúttal a Kaposvár vendégszerepelt a csongrádi megyeszékhelyen, és 3–3-ig, azaz a második negyed legelejéig ez a találkozó is kiélezett csatát hozott. Ennek a játékrésznek a közepét viszont uralta a Szeged, amely sorozatban három találattal ellépett, leszakítani viszont nem tudta riválisát. A második félidő első percében már csak eggyel vezettek a hazaiak, innentől kezdve pedig egészen a hajráig zajlott a csiki-csuki: a Szeged rendre elment kettővel, a Kaposvár ezt mindig lefelezte. Aztán 10–9-nél megszakadt a tendencia, a somogyiak ugyanis egalizáltak 2:56-tal a vége előtt, majd többször támadhattak a vezetésért is, de mégis a hazaiak tudtak elmozdulni Nagy Márton révén az utolsó percben, és még az is belefért, hogy ugyanő ötöst hibázott akkor, amikor már csak 26 másodperc volt hátra. A Szeged végül átvészelte az utolsó kaposvári rohamokat és 11–10-re nyert, amivel megszerezte első 2024-es pontjait, de így is maradt a 8. helyen. A Kaposvár első idei győzelme még így is várat magára, a csapat pedig a 7. helyen áll.

Az OSC győzelmi kényszerben ugrott a Vasas vendégeként a Komjádi medencéjébe, hiszen az utolsóelőtti fordulót megelőzően csak a hatodik helyen állt a tavalyi ezüstérmes, ezzel szemben a Vasas már a múlt héten biztosította a helyét az elődöntőben, viszont a helyezése és a pályaelőnye még mindig kérdéses volt.
Kemény védekezést és remek kapusteljesítményt hoztak az első percek, négynek is el kellett telnie, hogy megszülessen az első gól, amit Gábor Lőrinc szerzett a Vasasnak, szűk három percre rá pedig érkezett a válasz a vendégektől. A második periódus legelején Konarik Ákos ismét előnyhöz juttatta övéit, ki gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor a hazai csapat jár előrébb… Az orvosegyetemisták pikk-pakk fordítottak és félidőre is egygólos vezetés birtokában mehettek, igaz, ezt a harmadik negyedben egyből eltüntették a piros-kékek. A harmadik etap hajrájáig megmaradt a 6–6, akkor azonban 1:51 alatt hármat vágott Varga Dániel együttese és kinyitotta az ollót. A negyedikben már volt közte négy is, köszönhetően a kiválóan védő Bisztritsányi Dávidnak, a remek blokkmunkának és a négyet rámoló Lars ten Broeknak, ennek pedig csak a felét tudta ledolgozni a Vasas a dudaszóig, az OSC 11–9-re nyert a Komjádiban.

Azzal, hogy az OSC életben tartotta elődöntős reményeit, egyúttal szívességet is tett Varga Dániel leendő csapatának, a BVSC-nek. A zuglóiak nem is akartak hálátlannak tűnni, és már az első negyedben megkezdték a törlesztést az OSC közvetlen riválisa, a Szolnok ellen. Nyolc perc után már 4–1-re vezettek, aztán növelni is tudták a fölényüket, igaz, félidőre visszaállt a három. A térfélcsere után nem sokkal megint megvolt a közte négy, sőt a negyedik játékrész elején egy ötödiket is oda tudott pakolni a BVSC, ami teljesen kilátástalan helyzetbe sodorta a Dózsát, a vendég csapat erejéből csak annyira futotta, hogy ebből végül egyet elvegyen. A fővárosiak 11–7-re győztek, amiben hatalmas szerepe volt a kapuban 11/18-as mérleget produkáló Gyapjas Viktornak, és ezzel átvették a Vasastól a második helyet, ami pályaelőnyt jelentene nekik az angyalföldiek elleni elődöntőben.

Honvéd is profitálhatott volna a szolnoki vereségből, csakhogy a szezonban eddig veretlen FTC-Telekomot fogadta. A Fradi brutálisan kezdett a Kőér utcában, az első felvonás után 5–0-ra vezetett, és a másodikban is folytatta az erődemonstrációt, 0–7-nél született meg a Honvéd első gólja. Arra azért lehetett számítani, hogy a Honvéd nem marad nullán, viszont a Ferencváros egyáltalán nem lassított elöl, a tizediket a visszatérő Edoardo di Somma szerezte. A nagyszünetben már nyolccal ment a címvédő, a folytatásban pedig hamar elérte a tízet a differencia, és a zöld-fehér henger később sem állt le. Minden negyedben legalább ötöt lőtt Nyéki Balázs csapata, miközben maximum négyet kapott, kétség sem férhetett a nagyarányú győzelemhez. A meccs eléggé hasonlított az OSC ellenihez, ám végül nem 15-tel, „csak” 14-gyel, 23–9-re győzött idegenben az FTC-Telekom, amely már fordulókkal ezelőtt megnyerte a középszakaszt.

Alsóház

Az alsóházban ez volt az utolsó forduló a középszakaszban, az eddig hibátlan Szentes pedig azért látogatott az UVSE-hez, hogy egy győzelemmel átvegye tőle az első helyet. A tétnek megfelelő, szoros küzdelmet hozott az összecsapás, az első hét gólt felváltva szerezték a csapatok, félidőben pedig 5–5 volt az állás. A fordulás után folytatódott a sorminta, viszont 8–9-nél összerakott egy 3–0-s sorozatot az UVSE és két góllal ellépett. A Szentes ezt nem hagyta annyiban, az utolsó két percre kiradírozta a különbséget, és bár mindkét együttes támadhatott a végén a győzelemért, végül nem dőlt el egyik irányba sem a meccs, a 11–11-es eredmény pedig azt jelenti, hogy az UVSE végzett az első, a Szentes pedig a második helyen.

Az már korábban eldőlt, hogy a Miskolc a negyedik helyen fog zárni, a Pécsnek viszont kellettek a pontok az ötödik helyen a potenciális pályaelőnyért, mert ugyanannyival állt, mint a hatodik KSI. Komoly gólzáport hozott az első 16 perc, amelynek végén 9–8-ra mentek a vendégek, köszönhetően annak is, hogy a második negyedben, 6–4 után futottak egy 1–5-öt. A második félidő aztán teljesen másfajta játékot hozott, mindkét csapat lendülete elfogyott elöl, különösen a pécsieké, akik az első félidei 9-hez csupán egyet tudtak hozzátenni. A miskolci leállás már nem volt ennyire drasztikus, ők azért így is csengettek négyszer, ami pont elég volt arra, hogy megfordítsák, majd 12–10-re be is húzzák a találkozót. 

Az UVSE és a Szentes remije az Eger sorsát is megpecsételte, amely onnantól kezdve be lett betonozva a harmadik helyre. A KSI még léphetett volna feljebb, és ez 2–1-es, de még 4–2-es hátrányban sem tűnt lehetetlen küldetésnek. A félidei 9–4 viszont már nem nézett ki biztatóan a sportiskolások szempontjából, és bár a harmadik felvonásban ideig-óráig közelebb is tudtak kerülni, 13–9 után Biros Péter csapata egy 4–0-s szériával lezárta a kérdéseket, végül 18–10-re nyert.

Mindez azt jelenti, hogy az alsóházban UVSE–Miskolc és Szentes–Eger párharcokat fognak rendezni, az utolsó két hely sorsáról, azaz az osztályozóról és a kiesésről a Pécs és a KSI ütközete fog dönteni.

Eredmények, E.ON Férfi OB I, középszakasz
Felsőház, 6. forduló
Zue.hu Szegedi VE–Kaposvári VK 11–10 (3–2, 3–2, 3–4, 2–2)
VasasPlaket–Genesys-OSC-Újbuda 9–11 (1–1, 3–4, 2–4, 3–2)
BVSC-Zugló–Szolnoki Dózsa Praktiker 11–7 (4–1, 2–2, 2–1, 3–3)
Endo Plus Service-Honvéd–FTC-Telekom 9–23 (0–5, 3–6, 2–5, 4–7)

Alsóház, 5. forduló
UVSE–Metalcom Szentes 11–11 (3–2, 2–3, 4–4, 2–2)
PannErgy-MVLC-Miskolc–PVSK-Mecsek Füszért 12–10 (5–4, 3–5, 2–1, 2–0)
DIGI-Eger–KSI 18–10 (2–1, 7–3, 5–5, 4–1)

(az eredményekre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)