cover image
Felnőtt Válogatott
Utánpótlás
Szövetség

Csaknem félmilliárdos eredménnyel zárta 2023-at az MVLSZ

2024. április 6. 12:08

A szokásosnál hamarabb, már április első hétvégéjén megtartotta éves közgyűlését a Magyar Vízilabda Szövetség. Madaras Norbert elnök beszámolójából kiderült, hogy nem csupán a vízben volt rendkívül sikeres 2023: a medencében szerzett aranyérmek mellett a szövetség teljesen átalakított gazdálkodása is kiemelkedő, 445 milliós eredményt hozott.

Csupa jó hírrel szolgált Madaras Norbert elnök az MVLSZ éves közgyűlésén, amelyen a 2023-as esztendő mérlegét vonta meg a sportág. Mindezt nem egészen egy esztendővel azután, hogy a 2022-es nehéz örökség nem túl szívderítő számait volt kénytelen megosztani az elnök a küldöttekkel ugyanitt, a Duna Arénában.

Madaras Norbert ezúttal arról számolhatott be, hogy minden pozitívra fordult a szövetség életében – de persze a legfontosabb, hogy, mint az elnök fogalmazott, „a magyar vízilabdázás ismét megmutatta a világnak, mire képes.” Felidézte, hogy a férfiválogatott világbajnoki címe – és olimpiai kvótaszerzése – mellett az utánpótlás-válogatottak történelmi sikersorozatot értek el, hiszen négy együttes is aranyérmet szerzett a korosztályos világversenyeken. A sportág históriájában még sosem fordult elő, hogy ugyanaz az ország nyerje mindkét U20-as vb-t, és emellett győztek az U17-es lányok és az U15-ös fiúk az Eb-ken, míg az U15-ös lányok bronzérmet szereztek, és az U17-es fiúk is a négy között végeztek.

Mindeközben a margitszigeti székházban is komoly eredmények születtek. Az MVLSZ gazdálkodásáról szólva Madaras Norbert közölte, „a 2023-as év legfontosabb célja az átláthatóság és a takarékosság volt. Az elmúlt években az MVLSZ hol pozitív, hol negatív mérleggel zárta az éveket – célom, hogy a jövőben alapelvárás legyen a kiegyensúlyozott gazdálkodás. Mindez 2023-ban számokra lefordítva úgy alakult, hogy jelentős, több mint 445 millió forintos eredménnyel zárta a szövetség az esztendőt úgy, hogy a korábbi évek le nem zárt elszámolásai okán még jelentős céltartalékképzésre is sor került.”

A 445 milliós plusz ráadásul úgy alakult ki, hogy a szövetség már kiosztott 239 millió forintot a legeredményesebb műhelyek között, valamint 153 milliót fordított Magyar Vízilabda Módszertani Központ Kft. megalakítására, melynek feladata többek között a sportág jövőbeni sikerességét segítő tudományos és kiemelkedő sportszakmai munka támogatása, szakmai anyagok kidolgozása, konferenciák szervezése, egységes mérési módszertan kidolgozása lesz.

Madaras Nobert kiemelte, hogy a takarékossági célokat is elérte a szövetség, hiszen a rendkívüli infláció ellenére 2022-höz képest 514 millió forinttal sikerült csökkenteni beszerzett áruk, anyagok és szolgáltatások összegét. Az elnök egyszersmind jelezte: „A régi szponzorokkal folytatódott az együttműködésünk, a korábbiaknál nagyobb összegű támogatásokat kapunk, és több új szponzort is sikerült a sportág mellé állítanunk – mindebből folyamatosan a magyar vízilabda profitál.”

A sportág elsőszámú irányítója 2024 kapcsán elárulta, 300 milliós eredmény szerepel a költségvetési tervezetben – miközben komoly tartalék is látható egy adott soron, ha a válogatottak kapcsán bármilyen extra kiadás jelentkezne –, viszont azt is egyértelművé tette: az esztendőnek természetesen a sportszakmáról kell szólnia, mindenekelőtt az olimpián szereplő válogatottakról. 

Végül Madaras Norbert néhány rövidtávú tervéről szólt: „Amit ezen felül biztosan ígérhetek őszig, vagy amíg az elnöki feladatokkal megbíztatok, hogy létrejön egy olyan videóportál az MVLSZ oldalán, ahol a TV által nem közvetített felnőtt és korosztályos bajnoki mérkőzésekből egyre többet láthattok majd, illetve a Módszertani Központtal elkészítünk több száz olyan rövid oktató kisfilmet, amelyek az edzők munkáját segítik majd, egyre több szakmai konferenciát szervezünk országos és régiós szinten. Az edzői licenc-rendszer reformja is folyamatban van, amit természetesen széles körben egyeztetni fogunk.”

A küldöttek egyhangúlag elfogadták a szakmai és a pénzügyi beszámolót, továbbá megszavazták a 2024-es költségvetést is.