cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga Szuperdöntő: „Minél kevesebb hibával, de nyernünk kell holnap!"

2019. június 8. 17:17

Bíró Attila csapata 15-14-re legyőzte Kína nemzeti együttesét a Női Világliga Szuperdöntőjének szombati játéknapján, így tanítványai vasárnap délután az 5. helyért szállhatnak harcba a Duna Arénában.

Miként arról korábban beszámoltunk, a Bíró Attila irányította válogatottunk 15-14-re múlta felül Kínát, így vasárnap 16:45-től az 5. helyért játszhat a Női Világliga Szuperdöntőjében.

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya ekképpen összegzett a találkozó után: „Nem lesznek már négy-öt kapott gólos meccsek. Majd azt kell megfejtenünk, hogy miért születnek ilyen bírói döntések. Sherlock Holmes, Poirot és Maigret felügyelő tudná talán egyszerre kinyomozni – de lehet, hogy ők sem – néhány ítéletnek a forrását, hogy mi miért van. De nekünk is ki kell találni, hiszen kontra, kontra, abból kapunk kiállítást, egyelőre ezzel nem tudunk mit kezdeni. Nyilván lehet úgy játszani, hogy nem csinálunk elől semmit, hogy ne ítéljenek kontrát, de akkor meg a támadójáték lesz gyengébb. Kicsit túl szubjektívnek érzem az új szabályosdit, ugyanakkor nyilván hozzá kell szoknunk és alkalmazkodnunk, mert csak ilyen meccsek lesznek. Nem várhatók tíz gól alatti mérkőzések, de ez is a célja a FINA-nak, addig adják az ítéleteket, amíg elfogy egy csapat vagy felőrlődik, ki van adva ez parancsba a gólok számának a növelése, ami a kiállítások és a kontrák számának növelésével érhető el. Ez kínai csapat ezért tudott nekünk tizennégy gólt dobni, mert ezeket ők is be tudják lőni... Egyébként elégedett vagyok a támadójátékkal, nagyjából három és fél negyedig domináltunk. Nem mentem fel a játékosokat, de értetlenül néztünk néha az ítéleteken. A győzelemnek azonban örülünk. Természetesen jobban lehetne védekezni, annak ellenére, hogy a végén csak egy gól döntött a javunkra, magabiztosan nyertünk, hiszen előtte folyamatosan 4-5 góllal vezettünk. A felkészülést tekintve azt gondoltam, hogy a torinói Európa-kupa után tudunk egy szintet előre lépni, de egyelőre ez még nem történt meg. De még egyszer mondom, közrejátszik az is, hogy megint változtattak a szabályrendszeren. Sokkal jobban kell majd alkalmazkodnunk ehhez a világbajnokságon.”

„Nagyon kemény mérkőzést játszottunk a magyarok ellen. Arra pedig kifejezetten büszkék vagyunk, ahogy az utolsó negyedben játszottunk, még akkor is, ha pár könnyű helyzetet elpuskáztunk. A negyedik játékrészben már kevésbé voltunk idegesek, mint addig végig a meccs alatt és taktikát is váltottunk. Ennek köszönhetjük, hogy egy gólra meg tudtuk közelíteni a magyarokat a lefújás előtt pár perccel. Tudjuk, hogy a magyarok nagyon jók és egyénileg sokkal technikásabbak és ügyesebbek a játékosaik, mint a mieink, de ezzel együtt nagyon jót játszottunk ellenük. Nagyon tetszett” - értékelt rendkívül elégedetten Gong Dali, Kína szövetségi kapitánya.

„Annak örülök, hogy nyertünk, de a végeredmény miatt abszolút nem vagyok boldog, rengeteg gólt kaptunk... Úgy gondolom, hogy ez elsősorban a fegyelmezetlenségnek tudható be, illetve a játékvezetéshez is nagyon nehéz alkalmazkodni, hiszen az egyik pillanatban még ezt fújják, a másik pillanatban pedig már azt. Bárki is legyen az ellenfél holnap, úgy szállunk vízbe, hogy minél kevesebb hibával és kapott góllal, de nyernünk kell" - bizakodott Gyöngyössy Anikó.
 
„Legalább olyan fárasztó volt ez az összecsapás, mint bármelyik másik meccs ezen a tornán. Az elején nagyon jól kezdtünk, úgy gondolom, hogy arra lehet is építkezni a következő mérkőzésen, de a mérkőzés végére ismét ellangyosodott a játékunk és az iramból is visszavettünk. Sajnos minden meccs után a védekezés kerül előtérbe, hiszen folyamatosan tíz-tizenkét gól fölött kaptunk, amit nagyon nehéz túllőni, a vesztes mérkőzéseken ez nem is sikerült, de ma igen. Hogyha holnap jó meccset szeretnénk játszani és nyerni akarunk, akkor muszáj lesz tíz alatt kapnunk" - vélekedett Vályi Vanda.
 
„Nagyon kellemetlen meccset játszottunk a kínaiakkal. Nem jöttek elő azok a dolgok, amiket tudtunk ellenük, és nagyon sok butaságot csináltunk. A hatgólos előny a végére egy gólra apadt. Nem néztem az eredményt, az elején-közepén éreztem, hogy elmentünk, de még a végén sem adták fel és csak jöttek, és jöttek. Nyilvánvalóan nagyon jó ellenfél, melyet bizonyít az is, hogy csak egy góllal sikerült legyőznünk. Egyszerűen nincs egyben a védekezésünk, ami eddig nem volt ránk jellemző. Ezt nem lehet a kapusokra fogni, csak magunkra. Egyszerűen a blokkok nincsenek a helyükön, amikor blokkolni kellene, akkor kiváltunk, amikor egy helyben kellene lennünk, akkor nem vagyunk ott. Jelenleg szörnyű védekezésünk van. Az első mérkőzésen éreztem azt, hogy csapatként játszunk, de azóta ezt nem érzem egyáltalán. Annak ellenére, hogy nem játszottunk éremért, összeszedtük magunkat. Sikerült ma nyernünk, így nem vagyok teljesen elégedetlen, de ez nem elég. Most már csak az van hátra, hogy megszerezzük az ötödik helyet, kihozzuk belőle a maximumot a vb-re nézve. Legyen egy jó meccsünk, mert ez igazán nem volt az. Ezt be kellene húzni, ez az első lépcsőfok a vb-hez vezető úton" - fogalmazott a mérkőzés legjobbjának (MVP) választott Szilágyi Dorottya.

MVLSZ_VL_noi_HUN_CHINA_2019_0608_MaD_001.jpg Női Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
Az 5-8. helyért
 
MAGYARORSZÁG-KÍNA 15-14 (3-1, 5-3, 4-5, 3-5)
Vezette: Dreval (orosz), Duthil (holland)
 
Magyarország: Gangl - Szilágyi 5, Szücs 1, Illés, Keszthelyi 3, Vályi 3, Gyöngyössy 1. Csere: Parkes 2, Gurisatti, Horváth B., Csabai, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Kína: Peng - X- Wang 2, H. Wang 2, Niu 1, C. Zhang, Zhao 1, Chen 3. Csere: Xiong 1, Gou, Lu 2, D. Zhang 2, J. Zhang. Szövetségi kapitány: Dali Gong
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További eredmények
Az 5-8. helyért 
Ausztrália-Kanada 15-9 
Elődöntő 
Hollandia-Egyesült Államok 6-8
Oroszország-Olaszország 9-9, ötméteresekkel 3-4
 
Vasárnapi program
A 7. helyért
Kína-Kanada, 15:00
Az 5. helyért
Magyarország-Ausztrália, 16:45
A 3. helyért
Hollandia-Oroszország, 18:30
Döntő
Egyesült Államok-Olaszország, 20:15
 
Az 5. NAP HÍRFOLYAMA ITT OLVASHATÓ!
Vízilabda hírek
Női válogatott