cover image
Egyéb

Egy lépéssel közelebb a címvédéshez az UVSE

2019. április 26. 19:55

A Benczur Márton irányította címvédő a női döntő első mérkőzésén 13-9-re nyert a Dunaújváros ellen. Folytatás kedden 18:45-től ugyancsak a Hajós uszodában.

Az eredmény alakulása.
1. negyed: Parkes
(akcióból, 1-0). Keszthelyi (ötméteresből, 2-0).
2. negyed: Garda (ötméteresből, 2-1). Faragó K. (akcióból, 3-1). Menczinger (megúszásból, 3-2). Szücs (emberelőnyből, 4-2). Keszthelyi (akcióból, 5-2). Kiss E. (akcióból, 6-2). Antal (emberelőnyből, 7-2). Vályi V. (akcióból, 7-3).
3. negyed: Antal (akcióból, 8-3). Kiss E. (emberelőnyből, 9-3). Garda (emberelőnyből, 9-4). Garda (akcióból, 9-5).
4. negyed: Kiss E. (akcióból, 10-5). Keszthelyi (ötméteresből, 11-5). Brezovszki (akcióból, 11-6). Keszthelyi (akcióból, 12-6).  Garda (ötméteresből, 12-7). Parkes (akcióból, 13-7). Luka (akcióból, 13-8). Luka (akcióból, 13-9). 

Tippelni a finálét a helyszínen megtekintő válogatott-stáb (Bíró Attila kapitány, Tóth László és Áts Bertalan edzők) sem akart, mindazonáltal azért a kispadok a bemelegítés alatt árulkodónak tűntek. Míg Benczur Márton mosolyogva köszöntötte a megjelenteket, átellenben kollégája, Mihók Attila egy széken ülve némiképp feszültebben szemlélte a medencét. Nem titkoltan maga sem igazán tudta, mire számítson – csak remélte, képes lesz csapata felvenni a kesztyűt a bajnokkal. Amely biztosra persze nem mehetett, hiszen újvárosi oldalon is bőven van potenciál a keretben, ugyanakkor egyértelműen az aranyra gyúr…

uvseduf1.jpgNos, ennek az újvárosi keretnek aztán bizony finoman fogalmazva sem ízlett az UVSE védekezése. Mindez alapjaiban határozta meg a kezdést, de voltaképpen a második negyedet is. Utóbbiban ugyan háromszor betalált a vendég együttes, de mindez inkább volt köszönhető néhány olyan egyéni villanásnak, mint a büntetőt kiharcoló Horváth Brigittának, vagy éppen a pazar üzemérzékkel meginduló, így megúszó Menciznger Katának, mintsem a fix támadójátéknak. Jól jellemezte mindezt, hogy az első kapura menő lövést a 9. percben eresztette el az újvárosi együttes…

Hazai oldalon ellenben pörgött a gépezett, különösen a második etapban, amikor a két emberelőnyös helyzetet is gólra váltották a sárga sapkások, akik 3-2-ről így 7-2-re léptek el. Vályi Vanda pontos átlövésével kozmetikázott az álláson a Dunaújváros, így 7-3-mal mentek a felek a nagyszünetre.

A folytatásban ment minden ebben a mederben, 9-3 után kellett felemelni a hangját Benczur Mártonnak, amikor Garda Krisztina két találata hozta „fel” négyre a riválist, ráadásul kettős fórban rontott csapata. Nagy viharra persze ne gondoljon senki, elvégre 9-5-nél egy ilyen kvalitású társaság, ilyen szintű játékosokkal nem esik kétségbe. Ezúttal sem tette, miként sejthető volt már ekkor, profin lehozta a meccset.

uvseduf2.jpgKiemelhető Kiss Eszter, aki aktív volt, Laura Arts és Kiss Alexandra ellen is lőtt gólt, és háromig jutott, Parkes Rebecca, majd Vivan Sevenich centerben hozta az ötmétereseket, a jól irányító Keszthelyi Rita pedig értékesítette őket. A záró menetben itt is, ott is érződött, hogy hátul lankad a figyelem, sorban jöttek a gólok – tegyük hozzá, a gólkülönbség a fináléban nem számít. Csak az, hogy a párharcban 1-0-ra vezet az UVSE. Folytatás kedden szintén a Hajós-uszodában.
 
„Amikor elkezdtük belőni a helyzeteinket, mindig kinyílt az olló. Sajnálom, hogy a harmadik negyed végén elhibáztunk két, szinte üres kapus helyzetet, mert ha azok bemennek, még hamarabb egyértelmű lehetett volna a győztes kiléte. Így sem lehetek elégedetlen, a lányok nagyon jól védekeztek és eredményesen támadtak. Úgy gondolom, a nézők a helyszínen és a tévé előtt is élvezhették a mérkőzést, mert mindkét csapat szép megoldásokat mutatott be" - összegzett elégedetten Benczur Márton, az UVSE szakvezetője.

Kollégája, Mihók Attila így értékelt: "Azt kell mondanom, hogy az eredmény majdnem hízelgő ránk nézve. Az elsődleges kívánságom az volt, hogy az UVSE kemény egy egy elleni játékát fel tudjuk venni, és megtartani a védekezőpozíciókat. Ez nem sikerült, úgy adogatták tovább rólunk a labdát, mintha ott sem lettünk volna. Semmiféle ellenállást nem tudtunk tanúsítani, komoly szemléletváltás kell a játékosaimtól a folytatásra. Pillanatok alatt elvesztünk a védekezésben, és onnantól kezdve nem volt esélyünk a támadásra."
 
„Kemény szezon van mögöttünk - elég csak a bajnokságot, a Magyar Kupát, a LEN Kupát, vagy a válogatott mérkőzéseket említenem -, de annak örülök, hogy fejben a türelmünkkel kompenzálni tudjuk a fáradtságot. Nagyon okosan játszottunk, ez volt a kulcsa a találkozónak. Éltünk a lehetőségeinkkel és jó arányban értékesítettük a fórokat, mindemellett bárki odaállt és lőtt, abból gól lett. Bátran pólóztunk, senki nem bátortalanodott el, jól védekeztünk, Edina pedig jól védett. Megérdemelten győztünk, ám ez még csak az első mérkőzés volt, van még legalább kettő" - vélekedett a négy találatig jutó Keszthelyi Rita.
 
„Amíg úgy kezdünk egy mérkőzést, hogy három negyed alatt öt gólt lövünk, addig nehéz meccset nyerni. A védekezésünk kritikán aluli volt, a támadásunk pedig még inkább... Lesz mit nézni a videón, bár úgy gondolom, hogy itt már egyik csapat sem tud újat mutatni a másiknak. A folytatás nem azon fog múlni, hogy mit sikerül kielemeznünk, hanem azon, hogy változtatunk-e, és másképp állunk hozzá a következő összecsapáshoz, vagy úgy, mint ma" - nyilatkozott csalódottan Garda Krisztina.
 
NŐI OB I., DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
UVSE–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 13-9 (2-0, 5-3, 2-2, 4-4)

Hajós-uszoda, vezette: Füzesi, Fodor

UVSE: Gangl – Parkes 2, Szücs 1, Keszthelyi 4, Faragó K. 1, Sevenich, Paul. Csere: J. Neushul, Antal 2, Kiss E. 3, Mucsy, Rybanska, Baksa, Maczkó (kapus). Vezetőedző: Benczur Márton

DUNAÚJVÁROS: Aarts – Brezvoszki 1, Menczinger 1, Mahieu, Garda 4, Vályi V. 1, Huszti. Csere: Gurisatti, Horváth B., Luka 2, Ziegler, Szellák, Sajben, Kiss A. (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0, az UVSE javára
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Női OB I.
A döntő további műsora
2. mérkőzés, 2019. április 30., kedd

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–UVSE-Hunguest Hotels, Hajós-uszoda, 18:45
3. mérkőzés, 2019. május 4., szombat
UVSE-Hunguest Hotels–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, Hajós-uszoda, 15:00
4. mérkőzés, 2019. május 11., szombat – ha szükséges
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–UVSE-Hunguest Hotels, helyszín és időpont később
5. mérkőzés, 2019. május 15., szerda – ha szükséges
UVSE-Hunguest Hotels–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, Hajós-uszoda, időpont később
Vízilabda hírek
női bajnokság
döntő