cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Európa Kupa-győztes a magyar válogatott - miénk az aranyérem!

2019. április 7. 21:25

Montenegró és Olaszország után a házigazda Horvátországot is legyőzte a Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk az Európa Kupa zágrábi döntőjében!

Akárcsak pénteken, az Európa Kupa nyolcas döntőjének első játéknapján, úgy vasárnap, a helyosztókkal és döntővel fűszerezett játéknapon is borús, esős időjárás fogadta a csapatokat és a zágrábi Mladost-uszodába kilátogató, többek közt piros-fehér-zöldbe öltözött szimpatizánsokat. Férfiválogatottunk fantasztikus diadala, melyet Montenegró felett aratott (11-7), majd az elődöntőben az olaszok legyőzése (12-11) azonban legszomorkásabbnak induló napból is gyönyörűt varázsolt a kedvenceikért a horvát fővárosig meg sem álló pólóbarátok, és az otthonról szurkolók számára egyaránt. Nos, bármilyen eredmény szülessen ma, szomorkodni nincs okunk, hiszen az Európa Kupában először szállhat harcba az aranyéremért a magyar válogatott, ráadásul a tegnapi sikerrel az is eldőlt, hogy Märcz Tamás tanítványai már biztosan ott lesznek a belgrádi Világliga Szuperdöntőben (június 18-23.).
 
Mint azt már megszokhattuk az Európa Kupa során, ismét zsúfolásig megtelt lelátó és nagyszerű hangulat várt a csapatokra. Ami a mieinket illeti, a szövetségi kapitány ezúttal Sedlmayer Tamás, valamint a kisebb sérüléssel küszködő Hárai Balázst nem nevezte az összecsapásra - tehát Olaszország után Horvátország ellen is egy centerrel kell felvennünk a harcot. A kapuban Nagy Viktor várhatta a kezdősípszót.
 
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ámbár az elmúlt két nap rengeteget kivett a csapatokból, a felek nem udvariaskodtak, rögtön egymásnak estek. A harmadik minutumban Ivica Tucak tanítványai találtak be először a kapuba, de a házigazdák támadója két méteren állt, így a gólt a játékvezetők érvénytelenítették. Nem úgy, Angyal Dániel centerből szerzett szépségdíjas találatát, mellyel férfiválogatottunk megszerezte a vezetést. A horvátok szinte azonnal kiegyenlíthettek volna, ám Loren Fatovics ötméteresének Nagy Viktor magabiztosan állta útját. Ami nem megy büntetőből, majd megy akcióból, egy perccel később Javier Garcia egalizált. Manhercz Krisztián révén ismét ellépett a magyar válogatott, de Loren Fatovics ahajrában még feliratkozott a gólszerzők közé, így az első játékrész 2-2-es döntetlennel ért véget. 

A második negyedet a vendéglátók kezdték jobban, Maro Jokovics eresztett el egy távoli bombát, míg a túloldalon Erdélyi Balázs lövéseinek hol a horvát védők, hol pedig a hálóőr, Marko Bijacs állta útját. Gólcsendünket végül a megúszó Manhercz Krisztián törte meg az ötödik minutumban, sőt, a 22 esztendős játékos egy perc múlva ismét betalált, Bátori Bence találatával pedig 5-3-ra módosult az állás a nagyszünetre.
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

 
A harmadik etapot rögtön egy büntető indította, mellyel a mieink háromra növelhették volna előnyüket, de Vámos Márton ötösét védte a hazaiak portása. Kovács Gergő lövését viszont már nem tudta hárítani, így Märcz Tamás együttesének sikerült meglépnie hárommal. A folytatásban felváltva záporoztak a gólok, Maro Jokovics ötméteresére Vámos Márton felelt, Ivan Buljubasic találata után pedig az emberelőnyből eredményes Német Toni állította vissza háromgólos előnyt, 8-5.
 
Hihetetlen izgalmak között vette kezdetét a mindent eldöntő negyedik negyed az Európa Kupa zágrábi fináléjában. A hangulatot Nagy Viktor parádés védései fokozták, válogatottunk hálóőre bravúrt bravúrra halmozott. Végül Loren Fatovicsnak sikerült betalálnia, de érkezett Erdélyi Balázs, és visszaállította a „világ rendjét". Nem sokkal később Fatovics újfent betalált, miközben a feszültség lassan a tetőfokára hágott, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy két horvát játékost, Javier Garciát és Luka Loncart végleg cserével kiállították a játékvezetők. Férfiválogatottunk pedig annak rendje és módja szerint élt a lehetőséggel és kihasználta a kettős fórt, Zalánki Gergő bombázott Bijacs kapujába. A 10-8-as végeredményt Josip Vrlics állította be, mindez tehát azt jelenti, hogy a Märcz Tamás irányította férfiválogatott Montenegrót, Olaszországot és Horvátországot egyaránt legyőzve, elhódította az Európa Kupát a horvát fővárosban megrendezett fináléban! A találkozó legjobbjának az elképesztő formában védő Nagy Viktort választották.
 
Az ütközetet személyesen tekintette meg Andrej Plenkovics, horvát miniszterelnök aki a mérkőzés lefújását követően személyesen gratulált Vári Attilának, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökének, valamint Kovács Zoltán főtitkárnak!

miniszterelnok.jpg  
Férfi Európa Kupa, nyolcas döntő, Zágráb
Döntő
 
MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 10-8 (2-2, 3-1, 3-2, 2-3)
Gólszerzők: Manhercz 3, Angyal, Vámos, Német, Kovács G., Bátori, Erdélyi, Zalánki, ill. Fatovics 3, Jokovics 2, Buljubasics, Buslje, Vrlics

(Teljes jegyzőkönyv: itt)
MVLSZ_HUN_CRO_ffi_EK_donto_20190407_MaD_037.jpg 
További eredmények

A 7. helyért
Oroszország-Görögország 14-15
Az 5. helyért
Montenegró-Szerbia 16-14
A 3. helyért
Olaszország-Spanyolország 7-9
 
A magyar férfiválogatott zágrábi kerete
Kapusok: Nagy
 Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori  Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC),  Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott