cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Fantasztikus győzelem Montenegró ellen - elődöntőben a magyar válogatott!

2019. április 5. 16:10

Noha Montenegró szerzett vezetést, a Märcz Tamás irányította férfiválogatott hamar fordított, és a folytatásban már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. A magyar együttes 11-7-re múlta felül ellenfelét, diadala pedig elődöntőt ért az Európa Kupa nyolcas döntőjében!

A horvát fővárosra lecsapó viharos időjárás és jégeső ellenére megtelt a zágrábi Mladost-uszoda lelátója az Európa Kupa nyolcas döntőjének nyitó mérkőzésére, mindannyian a Magyarország-Montenegró ütközetre voltak kíváncsiak. A nézőtéren több ismerős is felbukkant, a Vasas férfi vízilabdacsapata a napokban Splitben edzőtáborozott, hazafelé pedig útba ejtette a zágrábi uszodát Bóbis Máté legénysége, akárcsak Benedek Tibor ifjú tehetségei, az UVSE fiataljai a Medvescak csapatával készülnek a lilák április 10-ei, Pécs elleni összecsapására. De a lelátón foglalt helyet többek közt Ratko Rudics és Dejan Savics is, valamint Kovács Zoltán, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára és Horkai György, Montreal olimpiai bajnoka, aki Bachner Andrással érkezett a horvát fővárosba.

Montenegró többször borsot tört már férfiválogatottunk orra alá, elég csak az Európa Kupa, tavalyi, rijekai Szuperdöntőjére, a Budapesten megrendezett Világliga Szuperdöntő fináléjára, vagy a barcelonai Európa-bajnokságra gondolni. Märcz Tamás együttese ezt a sorozatot szerette volna megtörni, mely rögtön elődöntőt érne a magyarok számára. A szövetségi kapitány a tizenötös keretből ezúttal Jansik Szilárdot és Kovács Gergőt nem nevezte a találkozóra.

Ámbár az összecsapás egy hatalmas bravúrral vette kezdetét, melyet Nagy Viktor mutatott be, a vezetést mégis Montenegró szerezte meg, a harmadik minutumban Mladan Janovics fórból juttatta előnyhöz a riválist. A montenegrói gól azonban nem törte meg a mieinket, sőt, a megúszó Sedlmayer Tamás értékesített egy emberelőnyös helyzetet, majd a 32. születésnapját ünneplő Hárai Balázs talált be az az ellenfél kapujába. Aleksandar Ivovics találatával hamar 2-2-re módosult az állás, de az első játékrész végét jelző dudaszó előtt még kétszer elsült a rettegett magyar balkéz, Zalánki Gergő lőtt hálószaggató gólt, és Vámos Márton sem szerénykedett, így 4-2-es magyar vezetésnél ért véget az első nyolc perc.

MVLSZ_HUN_MNE_EK_20190405_MaD_001.jpgA második negyedben a szurkolók kedve is megjött, zúgott a lelátóról a „Hajrá, Magyarok!". A biztatást pedig egy óriási Dumi-bombával hálálta meg a magyar válogatott. Varga Dénes fórgóljára Mladan Janovics felelt, míg a túloldalon Manhercz Krisztián iratkozott fel a gólszerzők közé, 6-3-as állásnál pedig a hangszórókból megszólalt Varga Miklós klasszikusa, az Európa. A felvonás egy montenegrói duplával zárult, Marko Petkovics és Aleksandar Ivovics váltotta gólra csapata emberelőnyét a hajrában, 6-5.

Mindkét csapat játékát kőkemény védekezés jellemezte, melynek az lett az eredménye, hogy az újabb találatra hat percet kellett várni: Varga Dénes módosította kétgólosra a különbséget. A magyar gól után egy kettős emberhátrány következett, amit annak rendje és módja szerint értékesített is Vladimir Gojkovics együttese, Djuro Radovics volt a végrehajtó, így 7-6-os állásnál várhatták a mindent eldöntő, negyedik negyedet a csapatok.
MVLSZ_HUN_MNE_EK_20190405_MaD_003.jpg  
Az utolsó felvonást a Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk kezdte jobban, Varga Dénes harmadik találatával ismét kettő volt a differencia. Sőt, Vladan Spaics víz felett ütött, melyet négypercessel és ötméteressel toroltak meg a játékvezetők, Zalánki Gergő eldönthette volna a mérkőzést, ám büntetőjét biztos kézzel hárította a montenegróiak hálóőre, Dejan Lazovics. A magyarok négyese azonban rögtön javított, fórgóljával háromra, Pohl Zoltán találatával pedig három és fél perccel a mérkőzés vége előtt négyre módosult a különbség. Pohl után Bátori Bence is betalált, míg a végeredményt Uros Csucskovics állította be. 
 
A magyar válogatott nagyszerű játékkal, magabiztosan győzte le 11-7-re Montenegrót, a nagy rivális felett aratott diadalával pedig már biztosan elődöntős, ahol az orosz-olasz párharc győztese vár a mieinkre. Az, hogy ez a siker Világliga Szuperdöntőt ér-e, az a spanyol-szerb összecsapás után dől el. A mérkőzés legjobbjának a három találatig meg sem álló Varga Dénest választották.
MVLSZ_HUN_MNE_EK_20190405_Madar_David_048.jpg  
Férfi Európa Kupa, nyolcas döntő, Zágráb
A négy közé jutásért

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ 11-7 (4-2, 2-3, 1-1, 4-1)

MAGYARORSZÁG:
Nagy – Manhercz 1, Varga Dénes 3, Angyal, Hárai 1, Vámos 1, Sedlmayer 1. Csere: Zalánki 1, Német T., Pohl 1, Erdélyi, Bátori 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

MONTENEGRÓ: Lazovics – Petkovics 1, Janovics 2, Ivovics 2, Szpaics, Drasko Brguljan, Radovics 1. Csere: Csucskovics 1, Ukropina, Djurdjics, Draskovics, Murisics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics

(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További program
Spanyolország-Szerbia 13-12
Olaszország-Oroszország 11-9
Görögország-Horvátország 11-13

2019. április 6., szombat
Az 5-8. helyért
Montenegró-Oroszország, 15:00
Szerbia-Görögország, 16:45
Elődöntő
Magyarország-Olaszország, 18:30
Spanyolország-Horvátország, 20:15
2019. április 7., vasárnap
A 7. helyért, 15:00
Az 5. helyért, 16:45
A 3. helyért, 18:30
Döntő, 20:15
 
A magyar férfiválogatott zágrábi kerete
Kapusok: Nagy
 Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori  Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC),  Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
 
 
 
Vízilabda hírek
Férfi válogatott