Elhunyt Martin Miklós, Helsinki olimpiai bajnoka

2019. március 26. 18:30

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma reggel Los Angeles-i otthonában meghalt dr. Martin Miklós, Helsinki olimpiai bajnoka. A kiváló sportember 87 éves volt.

Dr. Martin Miklós, a Magyar Vízilabda Szövetség egykori elnökének, dr. Martin Györgynek a bátyja 1952-ben Helsinkiben olimpiát, 1954-ben, Torinoban pedig Európa-bajnokságot nyert a magyar válogatottal. Kiutazott az 1956-os melbourne-i olimpiára is, de lábsérülés miatt nem került be a csapatba.

Fotó: MTI

Tizenkilenc évesen tagja volt az újpestiek bajnokcsapatának. A technikás, rendkívül gólveszélyes középcsatár két esztendő múlva Helsinkiben az olimpián is játszott, és 1954-ben Torinóban az Európa-bajnok együttesben is szerepelt. Melbourne-ben is kint volt, de akkoriban még csak tizenegy játékost lehetett nevezni, ezért kimaradt a csapatból. Az olimpiát követően részt vett a Sports Illustrated magazin amerikai túráján, majd Los Angelesben telepedett le. Itthon művészettörténetet tanult, odakint a párizsi Sorbonne egyetem ösztöndíjasa lett. Második diplomájának köszönhetően francia nyelvet és irodalmat oktathatott a Los Angelesi-i egyetemen. A medencétől sem szakadt el. Edzősködött és menedzsere volt az egyik uszodának. Többször is járt itthon. Fivére, Martin György az egykori pólós előbb alelnöke, 1998-tól pedig elnöke a Magyar Vízilabda Szövetségnek.
 
A Magyar Vízilabda Szövetség mély megrendüléssel fogadta a hírt, osztozik a család gyászában. Emlékét örökké őrízzük!E.ON Férfi OB I

AHID-VasasPlaket - BVSC-Zugló

2021. okt. 24. 14:05

E.ON Férfi OB I

PVSK- Mecsek Füszért - Honvéd

2021. okt. 30. 20:00

Női U20-as vb, Netanya, 2021.10.08.
Film készül a Kemény-korszak 12 évéről (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok