cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ahogy a kapitány kérte: koncentráltan, magabiztosan nyertünk Máltán!

2019. március 12. 18:14

A Férfi Világliga/Európa Kupa-selejtező utolsó játéknapján a Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk 24-8-ra győzött a máltaiak ellen.

Tekintettel a fiatal meccskeretre, jó néhány rutinos klasszis kvázi pihentetésére, Märcz Tamásnak erre a mérkőzésre új csapatkapitány kellett választania: nos, Manhercz Krisztián mellett tette le a voksát. Az OSC játékosa 22 esztendős játékosa a riói olimpián ott volt már a válogatottban Benedek Tibor csapatában, voltaképpen fiatal kora ellenére már rutinos szereplője a nemzeti alakulatnak.

A szombathelyei, decemberi mérkőzésen 24-8-ra nyertek a mieink Málta ellen, Gzirában az volt a kérdés, sikerül-e hasonló nagy különbséggel győzni. A csoport első helyen ettől függetlenül megvolt, sőt az előző kör után eldőlt, a zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőben Montenegró ellen kell megvívni a negyeddöntőben. Szóval ezúttal tipikus tesztmeccs várt a társaságra.

Ahogy várható volt, vízbe ugrott Gyárfás Tamás és Várnai Kristóf, avagy a magyar válogatott két újoncot avatott! Tette mindezt Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Kovács Zoltán főtitkár előtt, akik a helyszínen tekintették meg a partit, amelyet Tóth Szabolcs (a válogatott csapatmanagere, videoelemzője) segítségével követtünk végig.

mtl2.jpgAmelyen Kardos Gergő kezdett a kapunkban. Pohl Zoltán lőtte az elsőt, Pásztor Mátyás a másodikat, avagy azonnal magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést. Cousin ugyan szépített, de erre a gólra néggyel válaszoltunk: sorrendben Angyal Dániel (gólpassz Gyárfás!), Nagy Ádám, lefordulásból Kovács Gergő, majd első duplázóként Pohl talált be, miközben Kardos védett néhány lövést. A negyed végül 6-2 lett ide, hiszen M. Zammit szépített.

A másodikban a BVSC újonca, Várnai kezdte a gólgyártást, Német Toni találata után pedig a másik újonc, Gyárfás is beköszönt – rögvest kétszer. Ötletesen, koncentráltan pólózott a csapat, remekül érvényesítette a felek közötti tudáskülönbséget. M. Zammit szépített, Bedő Krisztián ötöst harcolt ki, de Gyárfás a kapufára lőtt. Sedlmayer Tamás találata és Várnai duplája zárta a negyedet, így már tíz volt közte (3-13.)

„Eddig nagyon jó!” – érkezett a villámértékelés egy „Csak nagyon hideg van…” – időjárás jelentéssel fűszerezve. A máltai március egy nyitott uszodában, széllel, nagykabáttal…

Nagyszünet után Csoma Kristóf állt a kapuba. A hazaiak nehezebben viselték a megpróbáltatásokat, így kis adok-kapok is kialakult a vízben. A Szombathelyen négy gólt jegyző Camilleri lőtt gólt, erre Német válaszolt. Betalált aztán Abela, Pásztor Mátyás és Sedlmayer is, majd nem kis tumultus után büntetőből Camilleri. Angyal a blokkról lepattantó húzta be, majd Manhercz is gólt jegyzett, Pohl pedig kipontozta a centerüket. A fórt Német lőtte be, 19-6-ra vezettünk.

A záró negyedben Angyal és Német tett még kettőt közé, majd D. Zammit találta után Nagy Ádám páros kiállítás után szerezte a 21., Pásztor a 22., majd Német a 23. és a 24. gólunkat, így ezúttal is 24-8-ra nyertünk.

Férfi Világliga/Európa Kupa-selejtező, 6. játéknap
A-csoport
Málta–Magyarország 8-24 (2-6, 1-7, 3-6, 2-5)
Gzira, vezette:
Birakis (görög), Alban (francia)
Gólszerzők: Camilleri 3, M. Zammit 2, Cousin, Abela, D. Zammit, ill. Német 5, Várnai 3, Angyal 3, Pásztor 3, Pohl 2, Gyárfás 2, Nagy Á. 2, Sedlmayer 2, Kovács G., Manhercz

A máltaiak elleni keret
Kapusok: Csoma
Kristóf (Miskolc), Kardos Gergely (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Gyárfás Tamás (Eger), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Várnai Kristóf (BVSC)

További program
A-csoport:

Németország-Oroszország 10-18
A végeredmény: 1. Magyarország 17, 2. Oroszország 12, 3. Németország 7, 4. Málta 0

B-csoport:
Ukrajna-Görögország 5-24
Spanyolország-Hollandia 14-7
A végeredmény: 1. Spanyolország 15, 2. Görögország 15, 3. Hollandia 6, 4. Ukrajna 0

C-csoport:
Montenegró-Franciaország 10-8
A végeredmény: 1. Olaszország 10, 2. Montenegró 8, 3. Franciaország 0

D-csoport:
Horvátország-Szerbia 12-9
A végeredmény: 1. Horvátország 10, 2. Szerbia 8, 3. Románia 0

Az Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között Zágrábban rendezik.
A negyeddöntő párosítása
Magyarország-Montenegró
Olaszország–Oroszország
Spanyolország–Szerbia
Horvátország–Görögország

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga