cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

A stabil védekezésen lesz a fő hangsúly

2019. február 18. 17:00

Az elmúlt néhány napban több változás is történt férfiválogatottunk keretében, így Märcz Tamás szövetségi kapitány a rendelkezésére álló rövid időben főleg a védekezés összerakására koncentrál az oroszok elleni keddi, győri világliga-selejtező előtt. Elöl az egyéni kvalitások lehetnek sorsdöntőek.

Tette mindenki a dolgát. Tóth Szabolcs leszervezett minden leszervezendőt, Eszlári Gergely gyúró értő kezei felkészített mindenkit, aki csak kérte, Zala György a medenceparton mozgatta meg jól a társaságot (különösen a páros gyakorlatok során vele dolgozó Bedő Krisztiánt…), majd a vízben Németh Zsolt tartotta a bemelegítést, Mátéfalvy Csaba pedig a kapusokkal, Nagy Viktorral és Csoma Kristóffal dolgozott külön. A menetrendszerű tréning Märcz Tamás mágnestáblájának érkezésével került más metódusba – a szövetségi kapitány a védekezésből támadásba átlendülést gyakoroltatta sokat a játékosokkal. Erdélyi Balázs fejére került piros sapka, ő afféle all round szereplő lett a vízben, avagy mindig a támadó csapatot erősítette.

MVLSZ_Ferfi_edzes_Gyor_20190218_Madar_David_016.jpg„Volt néhány nem várt esemény az elmúlt hetekben, napokban, de a kiválók helyére ezúttal olyan játékosok kerültek be, akik voltak már válogatottak. Bízom benne, hogy a három-négy csapatból érkezők között megvannak azok a kapcsolatok, amik segíthetik az eredményességünket” – fogalmazott a szövetségi kapitány a hétfői, Győrben rendezett sajtónyilvános edzést követően.

Hozzátette, biztos benne, hogy az oroszok jobban akarnak majd játszani, mint a két csapat novemberi összecsapásán, amikor is a mieink idegenben 15-8-as győzelmet arattak: „Mi akkor nagyon jó napot fogtunk ki, ők pedig kifejezetten rosszat, nincs ekkora különbség a két csapat között. A mostani összecsapás is háromesélyes. Az orosz egy nagyon gólerős csapat, ezért a védelemre kell fókuszálni, talán ez az a fázis, ami jobban össze is tudunk rakni. Elöl bízunk a játékosok egyéni képességében. Jól sikerült a hétfő délelőtti edzés, este még lesz alkalom arra, hogy meghúzzuk a vonalakat. Bízom benne, hogy egy végsőkig kiélezett, de győztes mérkőzés lesz a keddi a számunkra. Az oroszoknak nagyon fontos a meccs, hiszen egy győzelemmel a csoportelsőség is benne lehet nekik a pakliban, de mi is így gondolkodunk, szeretnénk a csoport élén végezni.”

MVLSZ_Ferfi_edzes_Gyor_20190218_Madar_David_001.jpgA ferencvárosi Sedlmayer Tamás ekképpen reflektált a vasárnapi behívóra: „Addig, amíg nem utazik el a csapat a mérkőzésre, mindig van esély arra, hogy az ember kap egy hívást, aminek örülhet. Senkinek sem kívánom, hogy megsérüljön, de most másodszor alakult úgy, hogy sérülés miatt kaptam lehetőséget. Örülök az esélynek, a sérüléseknek, betegségeknek nyilván nem. Minden sportembernek, aki komolyan veszi azt, amit csinál, az a célja, hogy a válogatottat képviselje, eljusson arra a szintre, hogy erre lehetősége legyen. Nekem is ez volt a gyerekkori álmom, és most a Fradiban nyújtott teljesítmény miatt megkaptam a második S.O.S. lehetőséget. Én ezt úgy fogom fel, hogy ott vagyok a kapitány fejében, számít rám, ha bármi baj történik, számol velem. Ami az oroszokat illeti: fizikálisan abszolút erős csapatról beszélünk, akik bírják a fel-le úszkálást, a test-test elleni küzdelmet. Ettől függetlenül, ahogy kint is láthattuk, a hat az öt elleni lefordulásokat nagyon jó arányban használták ki a fiúk, ha azt itt is tudjuk kamatoztatni és rájuk tudjuk erőltetjük a játékunkat, akkor hasonló különbség jöhet ki, mint kint.”
MVLSZ_Ferfi_edzes_Gyor_20190218_Madar_David_024.jpg

A miskolciak centere, Bedő Krisztián is majd kicsattant az erőből: „Mindig jó érzés, ha az embert a válogatottba hívják, még akkor is, ha az utolsó pillanatban kapja a hívást. Szombaton, a Szolnok elleni meccs előtt értesültem a hírről, ez egy nagy lökést is adott a bajnoki előtt. Mindig jó ide visszajönni, de helyén kezelem a dolgokat, hiszen tisztában vagyok vele, hogy sérülések miatt hívtak. Azért dolgozom a klubban és itt is, hogy újra stabil helyem legyen a keretben. Itt az ember a többi csapattagtól is tud plusz energiákat felszabadítani, abszolút motiváltan vagyok itt újra. Nagyon jól érzem magam Miskolcon, pozitív csalódás volt nekem a város, nagyszerű a hangulat a csapatban, nagyon jó munka is folyik ott. A célunk, hogy a legjobb négy közé jussunk, ha összeállunk úgy, ahogy tudunk játszani, akkor ez reális esély is lehet. Az oroszok elleni keddi meccs teljesen más lesz, mint a kinti mérkőzés, de arra fogunk törekedni, hogy itt is nagyarányú győzelem szülessen. Nagyon jól sikerült a hétfő délelőtti edzés, pörgős volt és fárasztó, mindenkin látszott, hogy nagyon keményen odateszi magát, ugyanezt várom holnap is.”

MVLSZ_Ferfi_edzes_Gyor_20190218_Madar_David_014.jpgSzintén az Európa-bajnokság óta most először kapott meghívót Angyal Dániel. A Szolnok védője így nyilatkozott: „Beszéltem az elmúlt időszakban a kapitánnyal, elmondta, hogy a bekkek között nem lát nagy különbséget, ugyanakkor a helyekért nyilván meg kell küzdeni. De ez így van jól, ez igazán motiválja az embert. Mindig jó a válogatottba jönni, nagyon jó a társaság mindig, most sincs ez másként. Az orosz csapat fizikálisan nagyon magas szintet képvisel, így nagyon nehéz meccsre számítok, de hazai pályán muszáj győztesen abszolválni.”

Válogatottunk má továbbjutott csoportjából – s ott lesz az Európa Kupa nyolcas döntőjében, ahonnan az első három mehet majd a világligára – s ha kedden Győrben is legyőzi az oroszokat, akkor csoportelsőségét is bebiztosítja. Mint beszámoltunk róla, a találkozóra az összes jegy elkelt, a mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

MVLSZ_Ferfi_edzes_Gyor_20190218_Madar_David_004.jpgFérfi Világliga/Európa Kupa-selejtező
Az oroszok elleni keret
Kapusok: Csoma
Kristóf (Miskolc), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC)

Az állás
A-csoport:
1. Magyarország 11, 2. Oroszország 9, 3. Németország 4, 4. Málta 0
B-csoport: 1. Spanyolország 9, 2. Görögország 9, 3. Hollandia 6, 4. Ukrajna 0
C-csoport: 1. Olaszország 7, 2. Montenegró 5, 3. Franciaország 0
D-csoport: 1. Horvátország 7, 2. Szerbia 5, 3. Románia 0

A további program

Fina_HUN_vs_RUS_2019_02_Gyor_SOLDOUT.jpg5. játéknap, 2019. február 19.
A-csoport:

Málta-Németország
Magyarország-Oroszország, Győr, 17:00 - tv: M4 Sport
B-csoport:
Spanyolország-Ukrajna
Hollandia-Görögország
C-csoport:
Franciaország-Olaszország
D-csoport:
Szerbia-Románia

6. játéknap, 2019. március 12.
A-csoport:

Németország-Oroszország
Málta-Magyarország
B-csoport:
Ukrajna-Görögország
Spanyolország-Hollandia
C-csoport:
Montenegró-Franciaország
D-csoport:
Horvátország-Szerbia

MVLSZ_Ferfi_edzes_Gyor_20190218_Madar_David_009.jpgAz Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között Zágrábban rendezik.



Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga