cover image
Egyéb

2012 vagy 2013 győztese lesz BL-főtáblás?

2013. október 25. 18:13

A Szolnok-Rijeka BL-csata mellett további három párban döntenek a főtáblás helyezésekről, valamint ezen a hétvégén esedékes az Euro Kupa selejtezőköre is.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a Bajnokok Ligája két legutóbbi győztesének, a Pro Reccónak és a Crvena Zvezdának a csatáját kíséri, hiszen egyikük lemarad a Bajnokok Ligája főtáblájáról. A Recco ugyan olasz bajnok volt az idén, ám tavaly úgymond „dacból” visszalépett, emiatt a LEN az azévi BL-szereplőnek, a Bresciának ajánlotta fel a szabadkártyát, utóbbi élt is vele, ezért a Recco bekerült a kvalifikáció forgatagába. Ráadásul hazai vízben kikapott a Kragujeváctól, így másodikként jutott csak tovább (a Szolnokhoz hasonlóan). Madaras Norberték így most a címvédő Crvena Zvezdával mérkőznek – igaz, maga a meccs az előzetes várakozások szerint csupán a nevében igazi szuperrangadó, a Zvezda ugyanis némiképp gyengült tavaly óta, például elment az egyik alapemberük, az első számú center, Dusko Pijetlovics (Kazanyba). Mi tagadás, a legutóbbi selejtezőtornán, hazai vízben olykor igencsak szenvedtek a szerbek, még holland vetélytársuk ellen is csupán az utolsó negyedben tudták biztossá tenni sikerüket. Azaz nem lenne meglepő, ha Madaras Norbiék simán csonkavágyányra tolnák őket.

A legkönnyebb dolga alighanem a Radnicski Kragujevácnak van, amelyik a görög Vuliagmeni ellen száll vízbe: Varga Dániel elmondása szerint a hellének nemigen akartak továbbjutni, csak a rijekai selejtezőcsoport második helyéről döntő meccsen a nápolyi Acquachiara még hatékonyabban ragozta a semmit, így végül az athéniek kerültek tovább. Meglátjuk, teljes erőbedobással játszanak-e, ám ha így is lesz, akkor sincs túl sok esélyük Filip Filipovicsék ellen.

Végül a Szolnok „elveszejtője”, a Digi-Oradea és a Kazany meccse lesz soron: a váradiak és az oroszok csatája ránézésre ötven-ötvenes kategória, kérdés, van-e kellő akarat (pénz) arra, hogy a BL-főtáblán szerepeljen valamelyik fél.

Egy biztos: aki ebben a körben veszít, nem folytathatja: innen már nem lehet „átszánkázni” az Euro Kupába, mint az előző kör harmadik helyezettjei, vagy BL – vagy semmi.

A második számú sorozat szintén e hétvégén tartja első selejtezőkörét – ez lesz az első eset, hogy magyar csapat nem gyülekezik a startvonalnál. Bár két kvótánk lett volna, együtteseink nem kívánták vállalni a kiadásokat. Itt a D-csoport ígérkezik húzósabbnak, hiszen a horvát Mladost, a francia Marseille, az orosz Sturm és a montenegrói Herceg Novi „szólítatott” csatába, de a B-jelű kvartettben is akad majd látnivaló, itt a francia Montpellier, az orosz Volgográd, az olasz Posillipo és a román Steaua csatázik. Mindenünnen az első kettő lép tovább a negyeddöntőkbe.

BL-selejtező, 3. kör: 
18.00 Radnicski Kragujevác (szerb)–Vuliagmeni (görög)
18.00 Szolnoki Dózsa-Közgép–Primorje Erste Banka Rijeka (horvát)
20.00 Pro Recco (olasz)–Crvena Zvezda (szerb)
20.30 Digi-Oradea (román)–Szintyez Kazany (orosz)

Euro Kupa, Selejtezőkör: 

A csoport, Valletta
Valletta (máltai)
Dinamo Moszkva (orosz)
Tbiliszi (grúz)
Dauphins FC Sete (francia)

B csoport, Nápoly
Szpartak Volgográd (orosz)
Montpellier Waterpolo (francia)
Circolo Nautico Posillipo Napoli (ITA)
Clubul Sportiv Steaua Bucuresti (román)

C csoport, Utrecht
Carpisa Yamamay Acquachiara Napoli (olasz)
WPC Vojvodina Novi Sad (szerb)
Olympic Nice Natation (francia)
Utrecht UZSC (holland)
VK Primorac Kotor (montenegrói)

D csoport, Zágráb
Cercle des Nageurs de Marseille (francia)
HAVK Mladost Zagreb (horvát)
Sturm 2002 Csehov (orosz)
VK Jadran Herceg Novi (montenegrói)
Vízilabda hírek