cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Parádés szezonkezdet – 17 gól a német kapuban!

2018. október 24. 18:17

A Märcz Tamás irányította férfiválogatott a Világliga európai selejtezőjében (amely egyben Európa Kupa-selejtező is) 17-9-re győzte le Németországot a Szolnoki Vízilabda Arénában. Folytatás novemberben Oroszországban.

… és akkor rajt a szezonban!

A Németországi elleni Világliga-meccsel (amely egyébként Európa Kupa-selejtező is) a válogatott is megkezdte szereplését az idényben. Az Európa-bajnokság döntetlenje, valamint a berlini Világkupa-vereség után egyértelműen jelezni akarta az együttes, a korábbiak kisiklások voltak, és nem vitás melyik a jobb csapat – nos, ennek megfelelő intenzitással állt oda a partihoz.

MVLSZ_HUN_GER_ffi_VL_20181024_MaD_016.jpgAmely előtt jubiláló játékosokat köszöntött a Magyar Vízilabda Szövetség nevében Vári Attila elnök: Jansik Dávid (50. válogatott meccs), Manhercz Krisztián (100.), Bátori Bence (100.), Nagy Viktor (200.) és Vámos Márton (200.) vehetett át üvegdíjat. Märcz Tamás szövetségi kapitány a 17-es keretéből ezúttal Vogel Somát, Erdélyi Balázst, Mezei Tamást és Pásztor Mátyást nem nevezte az összecsapásra, így a várakozásoknak megfelelően ott volt a vízben a tavalyi vb-döntőn utoljára válogatott sapkában látott Hárai Balázs, Varga Dénes kettős. Sőt olimpiai bajnokunk csapatkapitányként vezette fel a csapatot.

MVLSZ_HUN_GER_ffi_VL_20181024_MaD_011.jpgStílszerűen ő lőtte az első gólt – azt az ötméteres vágta be kíméletlenül, amelyet szintén stílszerűen Hárai harcolt ki. Az első etapban a kettős szereplése mellett mindazonáltal leginkább talán a védekezést illik kiemelni, hiszen a társaság teljesen szabályosan, kiállítások nélkül semlegesítette ellenfele próbálkozásait, labdaszerzések sorát jegyezhettük fel, illetve ha szükség volt rá, Nagy védett magabiztosan. S miután Jansik Dávid nem habozott, amikor kapás oldalon otthagyták, valamint Vámos Márton is zúdított egy „szokásosat” fórból, 3-1-gyel nyitottunk.

MVLSZ_HUN_GER_ffi_VL_20181024_MaD_012.jpgA jó kezdést még jobb folytatás követte, egyértelműen a mieink domináns játéka uralta a mérkőzést. A két kapott gól bőven belefért, mert elöl szebbnél szebb mozzanatok írták a forgatókönyvet: Zalánki Gergő villanása, Bátori Bence kapufára bombázott labdája után Jansik Szilárd helyzetfelismerése, Hárai csavarja, a tökéletesen megjátszott fór, amelynek végén Jansik Dávid lőtt a falból pontosan, illetve Manhercz kiharcolt, majd belőtt fórja egyaránt kiérdemelte a Szolnoki Vízilabda Aréna lelátójának vastapsát.

Térfélcsere után ugyanebben a mederben folytatódott az ütközet, ami feltétlen a magyar válogatott dicsérete, hiszen hiába próbált a túloldal mindent bevetni, nem tudott közelebb férkőzni – sőt. Csapatunk védekezése, Nagy Viktor magabiztossága alapjaiban határozta meg a történéseket, talán mondhatjuk, a harmadik menetben két gólt jegyző németek szenvedtek a szorításban. Zalánki találata, majd Bátori két remek lövése és Kovács Gergő villanása után már kilenc játékosunk jegyzett gólt, ez is mutatta, igazi csapatjátékkal haladtunk előre.

MVLSZ_HUN_GER_ffi_VL_20181024_MaD_117.jpgA záró negyedben Kardos Gergely jött a kapunkba, aki néhány védéssel igazolta formáját. Varga és Hárai egyaránt meglőtte a második, Bátori és a meccs legjobbjának választott Jansik Dávid a harmadik gólját, hátul kicsit lazult a figyelem, ami azt eredményt látva az abszolút érhető kategória. A végeredményt (17-9) nyolc másodperccel a vége előtt Német Toni állította be, így végül tíz játékosunk lőtt gólt! A nyárinál gyengébb német válogatott ide vagy oda, ez kiváló kezdés volt!

MVLSZ_HUN_GER_ffi_VL_20181024_MaD_111.jpg  
Férfi Világliga európai selejtező, egyben Európa Kupa-selejtező
A-csoport, 1. játéknap
MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 17-9 (3-1, 5-2, 4-2, 5-4)
Szolnok, vezette:
Zwart (holland), Byelyevtsov (ukrán)

Magyarország: Nagy V. – Zalánki 2, Jansik D. 3, Kovács G. 1, Varga D. 2, Bátori 3, Hárai 2. Csere: Jansik Sz. 1, Manhercz 1, Vámos 1, Német 1, Pohl, Kardos (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Németország: Götz – Reibel 2, Jüngling 1, Schulz 1, Stamm 2, Csuk, Restovics. Csere: Illinger, Küppers, Preuss, Strelezkij 2, Eidner 1, Thorn (kapus). Szövetségi kapitány: Hagen Stamm

További eredmények
A-csoport

Málta-Oroszország 5-18
B-csoport:
Spanyolország-Görögország 5-7
Hollandia-Ukrajna 15-5
C-csoport:
Montenegró-Olaszország 8-8 - ötméteresekkel 3-0
D-csoport:
Horvátország-Románia 17-4
 
A további program
2. játéknap, 2018. november 13.
A-csoport:

Németország-Málta
Oroszország-Magyarország
B-csoport:
Ukrajna-Spanyolország
Görögország-Hollandia
C-csoport: 
Olaszország-Franciaország
D-csoport:
Románia-Szerbia

3. játéknap, 2018. december 11.
A-csoport:

Oroszország-Németország
Magyarország-Málta
B-csoport:
Görögország-Ukrajna
Hollandia-Spanyolország
C-csoport:
Franciaország-Montenegró
D-csoport:
Szerbia-Horvátország

4. játéknap, 2019. január 29.
A-csoport:

Oroszország-Málta
Németország-Magyarország
B-csoport:
Görögország-Spanyolország
Ukrajna-Hollandia
C-csoport:
Olaszország-Montenegró
D-csoport:
Románia-Horvátország

5. játéknap, 2019. február 19.
A-csoport:

Málta-Németország
Magyarország-Oroszország
B-csoport:
Spanyolország-Ukrajna
Hollandia-Görögország
C-csoport:
Franciaország-Olaszország
D-csoport:
Szerbia-Románia

6. játéknap, 2019. március 12.
A-csoport:

Németország-Oroszország
Málta-Magyarország
B-csoport:
Ukrajna-Görögország
Spanyolország-Hollandia
C-csoport:
Montenegró-Franciaország
D-csoport:
Horvátország-Szerbia

Az Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között később kijelölendő helyszínen rendezik.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga
Európa Kupa