cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Nagyon pozitív az összkép”

2018. szeptember 14. 17:56

A Märcz Tamás irányította férfiválogatott a berlini Világkupa negyeddöntőjében 10-8-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát, így szombaton a Japánt később 12-7-re legyőző Szerbiával a döntőbe jutásért játszhat. A kapitány érthető elégedettséggel nyilatkozott.

Ez tényleg jó volt! Hogy a Világkupán a legjobb vagy sem, Märcz Tamást elgondolkodtatta, de ami biztos: a legfontosabb győzelem a tornán eddig. Mert mint megírtuk, férfiválogatottunk parádés kezdés után a mérkőzést végig kézben tartva, elöl és hátul is sokat és jól dolgozva magabiztosan verte 10-8-ra Egyesült Államok együttesét, így bejutott a szombati elődöntőbe. Ahol minden bizonnyal Szerbia vár rá.

„Tényleg jó volt! – erősített rá a szövetségi kapitány honlapunknak. – Hasonlóan az eddigi mérkőzéseinkhez, itt is az elejétől képesek voltunk uralni a játékot, egyszer sem tudtak egyenlíteni például, szóval nagyon pozitív az összkép. A negyedik negyedben elég nagy kavalkád alakult ki, fogytak is a kispadok rendesen. Különleges helyzet, amikor a játékvezetők 11 játékos esetén ilyen könnyen osztogatják a kiállításokat, erre bizony feltétlen fel kell készülni. Speciel az amerikaiak az utolsó hat percben éppen hogy megvoltak, ha még egy emberük kipontozódik, nagy bajban lettek volna. Egyébiránt a végét kicsit elizgulta talán a csapat, ennek ellenére nem forgott veszélyben a győzelem.”

Märcz Tamás az elődöntőbe kerülés mellett annak örül a legjobban, hogy visszaköszön a befektette munka, az alázat mellett látja a tanultakat a medencében: „Egy olyan amerikai válogatottat győztünk le, akit mindig nehéz felülmúlni, hiszen erősek, összeszedettek, ráadásul a többi ellenfelünkhöz hasonlóan egész nyáron erre a tornára készültek. Megérdemelten jutottunk a négy közé, csalódott lettem volna, ha ez nem sikerül. Sajnáltam volna, ha a német meccsen múlt volna, hiszen jól dolgoztak végig a játékosok.”

A várható folytatásról íny nyilatkozott a kapitány: „Várhatóan a szerbekkel játszunk, akik esélyesebbek nálunk. Eddigi az összes mérkőzésen elmondhattuk, hogy hasonlóak az esélyek, ez most változik. Magam is kíváncsian várom, mire leszünk képesek. Az biztos, határozott célunk, hogy partiban legyünk, megnehezítsük bárkinek a dolgát. És akkor bármi megtörténhet! A németek és az ausztrálok elleni edzőmeccsek otthon rendkívül jól sikerültek, nem nagyon beszéltem róluk, mert a tétmeccs más kategória. De már akkor úgy láttam, ami itt kint Berlinben megerősített, elindult valami, amire lehet építkezni. Egységes a csapat, nagyon motiváltak a játékosok, érezhetően meg akarják mutatni, hogy képesek jó teljesítményre azok helyén, akik nincsenek most itt, akiket megszokott a közönség. És ami cseppet sem elhanyagolható: meccseket tudnak nyerni. Tekintettel arra, hogy nekünk minden meccs fontos, tét nélküli Világkupa ide vagy oda, alázatot, jó mentalitást vártam – nos, kijelenthetem bátran, megkaptam a játékosoktól. Ennek kell lenni az alapnak, erre tudunk építeni.”
 
„Amennyire csak lehetett, próbáltuk semlegesíteni őket, hogy ne kerüljenek helyzetbe, támadásban pedig szerencsére jó megoldásokat választottunk, még ha elég sok kiállításos meccs is volt, lehetőségek adódtak tehát bőven. Voltak azonban olyan periódusai is a találkozónak, amikor visszaengedtük őket a meccsbe - ezt még tanulnunk kell, hogy hogyan tudjuk lezárni az ilyen párharcokat, ha már sikerült elmennünk és egy nagyobb előnyt felépítenünk, akkor egy két-három perces rövidzárlat miatt ne csússzon ki a kezünkből. Ugyanakkor annak örülök, hogy az elmúlt időszak után azt látom a játékosokon, hogy egy kicsit felszabadultabb a társaság, ezért úgy gondolom, hogy holnap még magabiztosabb csapat ugrik majd medencébe" - fogalmazott elszántan Mezei Tamás, aki ma ünnepli a 28. születésnapját.

FINA Férfi Világkupa, Berlin 
Negyeddöntő 
Magyarország-Egyesült Államok 10-8 (5-2, 1-1, 3-3, 1-2) 


MAGYARORSZÁG: Kardos - Manhercz 2, Zalánki 1, Német 1, Jansik D., Kovács G. 1, Bátori 3. Csere: Jansik Sz.,  Mezei, Pásztor 1, Pohl 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 

EGYESÜLT ÁLAMOK: Baron - Hooper 2, Hallock 2, Cupido 2, Bowen, Smith, Irving 1. Csere: Woodhead, Obert 1, Roelse, Stevenson. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
 
A Világkupa-keret
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) 
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

További eredmények 
Ausztrália-Horvátország 9-8
Németország-Dél-Afrika 24-5
Japán-Szerbia 7-12
 
A további program
Szeptember 15., szombat
Az 5-8. helyért

Egyesült Államok-Japán, 14:00
Horvátország-Dél-Afrika, 15:30
Elődöntő
Magyarország-Szerbia, 17:00
Ausztrália-Németország, 18:30

Szeptember 16., vasárnap
A 7. helyért, 10:00
Az 5. helyért, 11:30
A 3. helyért, 13:00
Döntő, 15:00
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világkupa
Berlin