cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

A Tom és Jerry példájával készülnek a lányok

2018. augusztus 9. 13:30

A Faragó Tamás, Petőváry Zsolt kettős által irányított lány ifi- és juniorkeret együtt edz a világversenyekre készülve. Alig több mint két hét múlva Belgárdban ifi vb következik – a hétvégén, Szolnokon felkészülési tornával hangol a társaság.

Miközben a szombathelyi helyszín miatt a legtöbb szem a fiúk pénteken kezdődő világbajnokságára szegeződik, a Margitszigeten csendben, mindenféle csinnadratta nélkül a lányoknál is zajlik a munka. A Faragó Tamás, Petőváry Zsolt kettős által irányított ificsapat szintén vb-re készül – augusztus 27-től Belgrádban lesz jelenése. Tekintettel arra, hogy a nevezett szakemberek készítik fel a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő juniorokat is, de még inkább tekintettel arra, hogy annak a csapatnak a nagyját várhatóan majd szintén az ifik adják, együtt készül a teljes utánpótláskeret.

„Bármennyire is fájó kimondani, a ’99-es korosztály lyukas, a legjobb szándékkal is hat-hét játékost tudtunk meghívni, köztük azt a Vályi Vandát, aki ismert betegsége miatt még nem edzett velünk, és ha minden jól meg, a jövő héten csatlakozik – indokolt Faragó Tamás. – Az ember körülnéz, keresi azokat a lányokat, akiknek most kellene szerepelniük, de sajnos nem látni őket, abbahagyták, vagy éppen nem futották be azt a pályát, amit jósoltak nekik. Miután a fiatalabbak jobbak, pontosabban a 2000-es korosztály az átlagosnál jobb, míg a 2001-es erősnek nevezhető, elsősorban rájuk építünk mindkét világverseny esetében. Hogy ez mennyire lesz elég, majd kiderül. A két év komoly fizikai különbséget, hátrányt jelenthet, hogy mennyire leszünk képesek partnerei lennek az erővízilabdát játszó riválisoknak, momentán nem tudom megmondani. Tehetséggel, technikai, taktikai felkészítéssel igyekszünk majd kompenzálni. A junior Európa-bajnokságot illetően nem feltétlen vagyok bizakodó, a tisztes helytállásban bízom, az ifiknél azonban bármi megtörténhet. Az amerikaiak elleni csoportmeccs sorsdöntő lehet, de mint tudjuk, a negyeddöntő mindig a vízválasztó, a dráma. A tehetség csak ajánlás, a versenynél azonban ajánlásokkal nem foglalkoznak. Összehasonlítottuk az egy évvel ezelőtti tudásukkal a mostanit – mi tagadás, ennyi idő alatt sok új dolgot nem tudtak mondani, nem tanultak meg pöckölni, csavarni, óhéberezni. De azért reménykedem!”

Montreali bajnokunk tisztában van azzal, hogy a női póló merre tart már az utánpótlás szintjén is – de vajon mi a véleményre erről? „Nem okoz meglepetést, évek óta az erővízilabda, a gyilkolás felé megyünk, a tendencia úgy tűnik megállíthatatlan. Klasszikusok, Gyarmati, Butykó bá’ és Rusorán is elmondták már azonban, hogy a gyilkos emberfogás legnagyobb ellenszere a vízszintes testhelyzet. A Tom és Jerry mesében az egér okosabb és gyorsabb, ha nem így lenne, nem volna folytatása… Vízilabdára ezt lefordítva: nekünk is erre van szükségünk. Lehet, hogy nagyképű kijelentés manapság, de még mindig hiszek abban, hogy technikailag képzettebbek vagyunk, és ez nem másolható olyan könnyen, mint ahogy mi lemásolhatjuk azt, amit az amerikaiak, a hollandok, az ausztrálok tudnak. Ebben kell fejlődni!”

Nos, a hétvégén, Szolnokon lesz alkalom bőven testközelből megtapasztalni az erővízilabdát, lévén Szolnokon nemzetközi torna következik: a három ’99-es ellenfél sorrendben Kína, Ausztrália és Kanada lesz.

Nemzetközi lány utánpótlás-torna, Szolnok
A program
Augusztus 10., péntek

Kanada-Ausztrália, 17:30
Magyarország-Kína, 19:00
Augusztus 11., szombat
Kanada-Kína, 17:30
Magyarország-Ausztrália, 19:00
Augusztus 12., vasárnap
Kína-Ausztrália, 10:30
Magyarország-Kanada, 12:00

Lány ifikeret
Kapusok:

Magyari Alda – POLO SC
Pápai Barbara – UVSE
Mezőnyjátékosok:
Rybanska Natasa – Szentes
Muzsnay Fanni – FTC
Petőváry Luca – BVSC
Ármai Zita – FTC
Faragó Berta – BVSC
Utassy Kata – BVSC
Szellák Csenge – Tatabánya
Tátrai Szonja – Tatabánya
Pap Mónika – UVSE
Kudella Panna – Szentes
Dömsödi Dalma - Szentes
Kékesi Borbála – Eger
Peresztegi Nagy Kinga – POLO SC
Szabó Krisztina – Szentes
Huszti Vanda – Dunaújváros

Juniorkeret
Kapusok:

Aranyi Réka - Eger
Maczkó Lilla - UVSE
Mezőnyjátékosok:
Kiss Eszter Lara – UVSE
Jenei Kata – Tatabánya
Koncz Hanna - BVSC
Mihály Kinga - Szeged
Vályi Vanda - Dunaújváros



Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Női junior válogatott
Utánpótlás - Leány ifjúsági válogatott
Leány ifjúsági vb-keret
faragó tamás