cover image
Egyéb

Higgadtan, átgondoltan – „Most ez a realitás”

2018. július 29. 12:17

dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a női válogatott négy közé jutását dicséretes teljesítménynek értékeli, míg a férfiak szereplését valahol kódoltnak érzi. Reméli, a jövőben komplett válogatott játszik majd, és helyrekerülnek a dolgok. Részletek a Nemzeti Sportnak adott interjúból, és gondolatok honlapunknak.

Barcelona eddig szép emlékű versenyeket számára – a mostani a kivétel. Emlékezhetünk, 2003-ban szövetségi kapitányként vezette világbajnoki címig a csapatot, majd 2013-ban a Magyar Vízilabda Szövetség elnökeként ünnepelte a Benedek Tibor irányította együttes világbajnoki aranyérmét.

Hitte, remélte, ezen a nyáron, az Európa-bajnokságon is lesz okunk majd az örömre – sajnos nem így lett.

„Azért a női válogatott négy közé jutása feltétlen a dicsérhető kategória, még akkor is, ha ott sajnos mindkét mérkőzését elveszítette, így érem nélkül utazott haza – fogalmazott dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. – Tudvalévő, hogy a tavalyi, az elveszített negyeddöntő miatt nem jól sikerült világbajnokság után többen visszavonultak, gyermeket szültek, így új csapat építését kezdte meg Bíró Attila. Munkájának látszik az eredménye, hiszen a csapat továbbra is ott van a világ élmezőnyében. Láthattuk, hogy milyen kiélezett mérkőzést játszott az elődöntőben a végül Európa-bajnok Hollandiával – meggyőződésem, ha csak árnyalatnyival rutinosabb, meg is nyeri. Miként a kapitány is hangsúlyozta, ezen a meccsen volt reális esélyünk az éremszerzésre, mert a bronzmeccsen jobbak voltak a spanyolok. Most nyilván fájó a lányoknak, hogy nem kaptak érmet, de ha így folytatják, lesz ez még másként is, biztos vagyok.”

Fotók: Kovács Anikó

Fotók: Kovács Anikó

Aztán jött a keményebb dió… Férfiválogatottunk a 8. helyen végzett, ami az Európa-bajnokságok történetében a második legrosszabb szereplés. Vajon most itt tartunk?

„Ahogy mondani szokták, az eredményjelző nem hazudik… Most ez a realitás. Tisztességgel el kell viselni, és levonni azokat a tanulságokat, amik az előrelépéshez szükségesek. A legfőbb haszna ennek az évnek, hogy lényegesen több játékos fordult meg a válogatott edzésein és mérkőzéseken, mintha teljes lett volna a keret. Azt gondolom, Märcz Tamás szövetségi kapitány sok választ kapott, és jövőre már nem a csapatkeresés, hanem a csapatjáték építése lehet a feladat. Nem mellesleg sajnáltam a csapatot, mert a negyeddöntő után nagyon nehéz a helyosztókon játszani. Korábban ritkán volt benne részünk, nem jó emlékek, még akkor sem, ha meglett az ötödik hely. A montenegrói vereség után már csak az oroszok elleni volt fájdalmasabb, nem is érdemes ragozni – nem volt szerencsés íve az Európa-bajnokságnak, maradjunk annyiban.”

07.18_hun_ita_mvlsz-10.jpgMélyebb szakmai dolgokba érhetően nem kívánt belemenni, de azért annyit megjegyzett, hogy érezhetően nagyon hiányzott a tavalyi vb-n játszó Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Varga Dénes trió: „Régi szabály, hogy a vereségnél a hiányzó játékos a legjobb, de ezúttal tényleg van létjogosultsága. Centerben Hárai Balázs életveszélyes, ha megkapja a labdát, vagy magára húzza a játékosokat. Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert irányítókészségét, játékintelligenciáját pedig az egész vízilabda-világ ismeri. A meghatározóknak is meghatározó társakra van szükségük ahhoz, hogy kihozzák magukból a maximumot. Ha az említettek itt vannak, magasabb a többi játékos teljesítőképessége is. A mostaniak akkor tudják kihozni magukból a maximumot, ha az említettek velük játszanak a válogatottban, vagy a klubban a most az Európa-bajnoki aranyért játszó szerbek mellett szerepelnek. Ezt nem szabad számon kérni a mostani csapaton, tulajdonképpen meg volt írva a szereplés. Azt hozzátenném: ugyan nyilván indokoltan kérték a pihenőt a hiányzók, ugyanakkor néztem a szerb-horvát mérkőzést, amelyen jelentős éremgyűjteménnyel bíró játékosok nem szabadságon voltak, hanem küzdöttek az országukért. Szeretném, ha nem lenne divat ebből, hiszen profi vízilabdázónak mégiscsak a legfontosabb az országát képviselnie. Azt gondolom, most higgadtságra van szükség, aggódni pedig szerintem akkor kell, ha egy év múlva, a világbajnokságon is hasonló meccseket látnánk. De őszintén hiszem, ha komplett lesz a válogatott, mindez szóba sem jöhet.”

Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható

Vízilabda hírek
eb
barcelona