cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Kimerülésig, hősiesen csatáztak – a bronzért folytathatják

2018. július 25. 17:45

Női válogatottunk a barcelonai Európa-bajnokság elődöntőjében mindent kiadott magából, 8-7-re kikapott Hollandiától, így pénteken a 3. helyért küzdhet. Miután a görögök 11-9-re legyőzték Spanyolországot, a házigazda lesz az ellenfél.

Az utolsó pillanatig ott akart lenni a csapat mellett.

A csapata mellett.

Az olaszok elleni, meglehetősen furcsa körülmények között piros lapot, ezáltal automatikusan egymeccses eltiltás kapó Bíró Attila a himnuszt a kispad mellett hallgatta, lepacsizott a játékosokkal, megölelte a kollégákat, Tóth Lászlót, Áts Bertalant, majd szeretett volna ott lenni az összeölelkezésnél is. No, ezt már nem engedte a LEN-delegátus. Kapitányunk még tüzelte magát, a játékosait, ökölbe szorított, magas kézzel biztatott – látszott benne, dolgozott az adrenalin.

07.25_hun_ned_noi_mvlsz-76.jpgPersze, kiben nem?!

Újjáalakult, megfiatalított válogatottunkra Eb-elődöntő várt!

Ami nem indult rosszul – sőt! Szücs Gabriella blokkolt, Illés Anna labdát lopott, majd ugyan kihagytunk egy fórt, de a BVSC-szerződő játékosunk utána gyönyörűen lőtt a hosszúba. Sajnos átellenben aztán van der Sloot távolija akadta be, majd Koolhaas előnyből szerzett vezetést Hollandiának. A lelátón dr. Szabó Zoltán mellett helyet foglaló kapitányunk fel sem zizzent, pontosan tudta, ettől nem rezelnek be a lányok. Elvégre az olaszok is vezettek.

A felek amúgy két hete egy rotterdami tornán mérkőztek meg, akkor az első két negyedben egyértelműen a mieink akarata érvényesült, de utána Havenga-csapata fölénk kerekedett. Most azért nem lett 2-2, mert a negyed végén Szilágyi Dorottya lepattanó lövése után, még pont a dudaszó előtt Keszthelyi Rita kísérletét Aarts védte.

07.25_hun_ned_noi_mvlsz-16.jpgA Dunaújváros kapusa a második negyedben is sorra bizonyította, a magyar bajnokság kiváló "felhozó" számára, így eleinte nehezen boldogultunk. Ráadásul egy kiállításunknál ketten is kiúsztak, amit Stomphorts kihasznált. Gangl Edina nagy védése után Keszthelyi roppant okos megoldást választva süllyesztette el a holland kapust, majd az UVSE légiósa, Sevenich forgatta be emberét. Az ötöst van der Sloot a felső lécre bombázta – megúsztuk. Igen ám, de egy kontra után jött a fór is, és a holland balkezes a falból nem hibázott. A 2-4-es állás nem tűnt szívmelengetőnek, de harcolt, küzdött a csapat! Parkes Rebecca centergólja, majd Illés pontos lövése után máris 4-4 állt a táblán. Sajnos a negyed végén azonban egy újabb figyelmetlenséget kihasználtak, és a gyors fór végén Rogge lőtt gólt.

Nagyszünet után gödörbe került a társaság – különösen a támadójátékban került porszem a gépezetbe. S miután egy nagy kavarodásból ők jöttek ki jobban (van der Sloot), majd Megens fórból talált be, 7–4 állt a táblán. Tóth László időt kért, igyekezett felrázni a csapatot. Az emberelőnyös megjátszás azonban továbbra sem ment, Horváth Brigitta lövését Aarts könnyűszerrel hárította. Keszthelyi kiemelkedése káprázatos volt, de sajnos a kapufára lőtt – utána kivédekeztünk egy emberhátrányt, Gangl védett. Kicsit meccslabdának is tűnt…
07.25_hun_ned_noi_mvlsz-58.jpg
Gurisatti Gréta
végre csak bevágott egy emberfórt válaszul, így 7-5-re zárkóztunk. Azaz a záró menet előtt ugyanúgy kétgólos hátrányban voltunk, mint Olaszország ellen.

Ezúttal sajnos nem sikerült az őrült fordítás. Megtett, mindent megtett a csapat érte, de akadtak olyan pontok, amiket ezúttal nem bírt el. Nem bírta el a Szücs által lőtt fórgól után a kihagyott következő fórt, a pontatlanságot, nem bírta el a kulcsszituációkban néma maradt sípot, vagy éppen a mezőnyben fújt kontrákat… Megens második góljára Leimeter Dóra válaszolt, majd fel-le úszást követen (jegyezzük meg: Gangl jól védett!) az utolsó támadás a miénk lehetett. Időt kértünk 25 másodperccel a vége előtt, nekik mentünk, s a végén Gurisatti a bal oldalól, emberrel a nyakán csavart – Aarts a kapufára tolta a labdát. Ahogy mondani szokták: hősies küzdelemben maradtunk alul!

07.25_hun_ned_noi_mvlsz-1.jpg 33. Európa-bajnokság, Barcelona
Elődöntő

Hollandia-Magyarország 8-7 (2-1, 3-3, 2-1, 1-2)
Piscines Picornell, vezette: Mauss (német), Peris (horvát)
 
HOLLANDIA: Aaarts - Megens 2, Genee 1, van der Sloot 2, Stomphorst 1, Sevenich 1, Koolhaas 1. Csere: Wolves, Rogge 1, Joustra, Voorvelt, Sleeking. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
 
MAGYARORSZÁG: Gangl - Szilágyi, Parkes 1, Szücs 1, Illés 2, Keszthelyi 1, Leimeter 1. Csere: Gurisatti 1, Horváth B., Gyöngyössy, Csabai, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila. Megbízott edző: Tóth László
 
További eredmények
Az 5-8. helyért
Németország-Olaszország 2-17
Oroszország- Franciaország 13-10
Elődöntő
Görögország-Spanyolország 11-9
 
Következik
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért

Németország-Franciaország, 16:45
Az 5. helyért
Olaszország-Oroszország, 18:15
A 3. helyért
Magyarország-Spanyolország, 20:30
Döntő
Hollandia-Görögország, 22:15
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
Női válogatott
eb
barcelona