cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Szerbia jobb volt, az 5. helyért küzdhetünk

2018. július 24. 17:39

Férfiválogatottunk a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében 0–4-es első negyed után 8–5-re kapott ki az olimpiai bajnoktól.

„!Vamos!”

„Mindent bele!

„Kapjátok szét őket!”


A felejthetetlen negyeddöntőjét megnyerő női válogatott ezekkel az üzenetekkel viszonozta a férficsapat kedves, gratuláló hétfő esti üzenetét a keddi ebéd előtt, avagy jó volt érezni, összezár a magyar vízilabda.

A harmadik, erőteljesebb üzenet viszont állítólag semmi ahhoz képest, ami aztán afféle motivációs beszédként elhangzott a mérkőzést megelőző megbeszélésen, miként Märcz Tamás elárulta, felettébb hangosra, és kellőképpen őrültre sikeredet. Avagy alaposam feltüzelte magát a társaság az olimpiai bajnok elleni ütközetre!

07.24_hun_srb_mvlsz-34.jpgEhhez képest sajnos a rivális nyitott tüzesebben: Prlainovics nem sokat teketóriázott, fórból azonnal lőtt, meglepve talán ezzel a 34. születésnapját ünneplő Nagy Viktort. S miután Filipovics szabaddobása is beakadt, majd egy kivédekezett hátrány után Jaksics már belőtte a harmadik fórjukat, 3–0-s hátrányban voltunk. Abban, mert elöl nem bírtunk a védelemmel – sorra blokkolták a lövéseinket. S miután Pijetloviccsal nem bírtak a bekkek, a soros fórt pedig ismét pazarul játszották meg (Rasovics adta fel végül Jaksicsnak), négy volt közte. Tetézte a bajokat, hogy a második emberelőnyünket is parlagon hagytuk, hiszen Braniszlav Mitrovics előbb kivédte Zalánki Gergő bombáját, majd Vámos Márton lőtt a fára. Így az olaszok és a németek elleni parti után ezúttal sem lőttünk gólt az első negyedben…

Tekintettel arra, hogy a másodikban is csak egyet (a negyed utolsó magyar támadásánál Bedő Krisztián húzott jól a falból), nem sikerült közelebb férkőznünk. Igaz, nem is távolodtak el jobban a szerbek, lévén sikerült két fórjukat is kivédekezni, és csupán Vico volt eredményes. Ők hat blokknál, mi kettőnél jártunk, ez is különbség volt a felek között. A támadásaink túlzott veszélyt nem jelentettek a masszív falukra, Mitrovics ráadásul magabiztos volt. Túlzottan nem estek nekünk, játszották a betonbiztos játékukat, ennyi két negyedig elég volt nekik.

És valljuk be, sajnos utána is.

Térfélcsere után Bedő csodaszép csavargólja adott ugyan némi reményt, ám jött egy újabb megrajzolt, és ennek megfelelően megjátszott szerb fór, amelynek végén ismét Jaksics volt a befejező. Három lövésünk ment mellé/fölé, Erdélyi Balázs fórban rontott, még jó, hogy hátul viszonylag stabilan álltunk. Zalánki góljára persze gyorsan válaszolt Filipovics – hatodik emberelőnyös góljukat szerezték, sok extrát nem nyújtottak, de kézben tartották a meccset.

07.24_hun_srb_mvlsz-33.jpgA záró menetben az előző idényben hét magyar bajnokságban edződő játékosát felvonultató, a mieink ellen is esélyesebbnek tartott Szerbia, magabiztosan hozta le a mérkőzést az újjáalakuló csapatunk ellen, hatalmas energiákat nem forszírozott már a gólszerzésre. Megelégedett azzal, hogy kivédekezte a fórjainkat. Egy lefordulás csak összejött, ami után Manhercz Krisztián lőtte negyedik gólunkat, sőt lett volna esélyünk még közelebb jönni, de nem sikerült A végén Rasovics, majd Bátori Bence talált be, s alakították ki a végeredményt: 8–5-re nyert Szerbia. Így meg kellett barátkoznunk a gondolattal, hogy 1991 után újra nélkülünk rendeznek Európa-bajnoki elődöntőt.
 
33. Európa-bajnokság, Barcelona
Férfiak, negyeddöntő

Szerbia-Magyarország 8-5 (4-0, 1-1, 2-2, 1-2)
Piscines Picornell, vezette: Paoletti (olasz), Naumov (orosz)
 
SZERBIA: B. Mitrovics - Mandics, Csuk, Pijetlovics, Jaksics 3, Filipovics 2, Prlainovics 1. Csere: V. Rasovic 1, Randjelovics, Vico 1, Alekszics, S. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dejan Savics
 
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Vámos, Mezei, Jansik D., Kovács G., Erdélyi, Bátori 1. Csere: Angyal, Manhercz 1, Zalánki 1, Bedő 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
További eredmények
Helyosztók - július 24., kedd
A 15.helyért

Törökország-Málta 7-7 - ötméteresekkel 6-5
A 13. helyért
Grúzia-Szlovákia 8-6
A 9-12. helyért
Hollandia-Románia 12-7
Németország-Franciaország 12-5
Negyeddöntő
Horvátország-Montenegró 9-7
Olaszország-Oroszország 11-1
Spanyolország-Görögország 10-6

Következik
Helyosztók - július 26., csütörtök
A 11. helyért
Románia- Franciaország, 13:15
A 9. helyért
Hollandia-Németország, 14:45
Az 5-8. helyért
Magyarország-Montenegró, 16:45
Görögország-Oroszország, 18:15
Elődöntő
Szerbia-Horvátország, 20:30
Spanyolország-Olaszország, 22:00
 
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb
barcelona