cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Micsoda játék – ott vagyunk az elődöntőben!

2018. július 23. 19:08

Női válogatottunk a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében 10-9-re legyőzte Olaszországot, és a négy közé jutott.

Már a görög-orosz negyeddöntő drámaisága jelezte, a csoportkör után bizony eljött az idő a kimondottan éles meccsekre. A sorsdöntő meccsekre. Síró orosz, mosolygó, szintén könnyező görög játékosok hagyták el a medencét, miután 6-6 után ötméteresekkel dőlt el Görögország javára a csata.

Nos, ilyen előzmények után vonultak be a mieink és az olaszok – a papírforma hasonló forgatókönyvet ígért. Tipikus egygólos meccset, amiben minden benne van. A szezonban lejátszott egymás elleni meccsekből egyet mi, eget ők nyertek, egy pedig döntetlennel zárult – ez utóbbi annyiban a legmérvadóbb, hogy két hete volt, és gyakorlatilag már az Eb-csapatok játszottak rajta.

„Egy negyed valószínűleg kell arra, hogy lássuk, meddig mennek el a bírók, milyen típusú játékot engednek” – vázolta két órával a kezdés előtt Bíró Attila, aki igyekezett mindenre felkészíteni csapatát. Arra is, hogy esetleg bele kell menni a verekedős, tipikus olaszos pólóba, ha szükség van rá, máskülönben lenyomnak bennünket.

Nos, az első negyedben nem panaszkodhattunk a játékvezetőkre, két Gyöngyössy Anikó ellen megítélt kontrát leszámítva itt is, ott is befújták a centereknek amit lehetett, ergo durvaságnak még nem láttuk nyomait. Sajnos azonban a fórokat kihagytuk, igaz az egyik után legalább a Keszthelyi Rita által lécre lőtt kipattanót Parkes Rebecca helyezte a kapuba. Amúgy naggyá tettük Gorlerót, ami nem sok jót ígért a folytatásra. Odaát a háromból kétszer pontosak voltak előnyben (Garibotti és Bianconi), valamint Avegno pattintott egyet be a rövidre akcióból.

07.23_hun_ita_nok_mvlsz-77.jpgA második negyedben egy áthúzódó olasz kiállítást a megszerzett labda után Keszthelyi büntetett góllal, így tapadtunk a riválisra. Sőt, miután Gangl Edina nagyot védett hátrányban, az egyenlítésért támadtunk, Szücs Gabriella azonban kiejtette a labdát a kezéből. S miután átellenben Garibotti újabb akciógólt pattintott, ismét kétgólos hátrányban voltunk. A gödörből sikerült kimászni: Illés Anna remek bejátszásból Gyöngyössy ötméterest harcolt ki, amit Keszthelyi váltott gólra, majd jó védekezés után Leimeter Dóra lövése után egy újabb kipattanót stukkolt be Parkes. Így belefért egy Goerleo által kivédett Keszthelyi-ziccer is. Gyöngyössy elszakadt dressze jelezte a parti keménységét, illetve a harmadik ellenünk megítélt center-kontra a furcsaságát. Jött a negyedik kontra is, de kivédekeztük, miként ebben a negyedben három emberhátrányt! Gyöngyössy pazar akciója sajnos a felső kapufán landolt, ám hét másodperccel a vége előtt már nem befordult, hanem becsavarta a labdát a kapuba a BVSC középcsatára. Így a nagyszünetben 5–4-re vezettünk!

07.23_hun_ita_nok_mvlsz-73.jpgTérfélcsere után Leimeter villanása 6–4-es előnyt jelentett, kimondottan jónak tűnt minden. Igen ám, de két labda nélküli kiállítás, egy újabb kontra Gyöngyössy ellen megborított mindent – Tabani használta ki az egyik fórt, Emmolo pedig a hosszú felsőt lőtte ki. Bíró Attila sárga lappal „gazdagodott”, csapata azonban ismét kivédekezett egy hátrányt. A végre megítélt fórunkat Keszthelyi a kapufára lőtte, de miután a védekezés jól működött Gangl előtt, tartottuk a döntetlent. Gyöngyössy és Tabani páros kiállítása „érdekes” ítélet volt akkor, amikor a centerünket aprította az olasz, majd miután csodák csodájára ellenük is befújtak egy kontrát, rögvest jött a rekontra… Sőt aztán egy fór is, amit Garibotti belőtt – újra vezettek. De Gyöngyössy olyat harcolt, mint talán még soha, nem lehetett nem ötméterest ítélni neki – Keszthelyi lövését azonban Gorlero védte… Átellenben Illés Anna kipontozódott, Garibotti a negyedik gólját lőtte, majd a negyedet méltóképpen befejezve jött a szokásos kontra ellenünk...

07.23_hun_ita_nok_mvlsz-81.jpg A mínusz kettőről induló záró negyed elején Leimeter próbálkozott bátran, hiszen őt hagyták lőni – harmadszorra emberelőnyből csak túljárt Gorlero eszén. Erre Queirolo válaszolt bombagóllal, majd Szilágyi Dorottya következett. A nagy adok-kapokban iszonyatos energiát mozgósítottak a felek, a pontos befejezésekre nem maradt talán elég erejük. Gyöngyössy harcolt ki újabb kiállítást, időt kértünk, érezte a kapitány, 2:27-tel a vége előtt fontos pillanathoz értünk. A megjátszás nem sikerült ugyan, de aztán Szilágyi hat a hat ellen kilőtte a hosszút sarkot – egyenlítettünk!

A záró két percet egy újabb „érdekes” kiállítás (Parkes), Bíró Attila piros lapja, és olasz időkérés nyitotta. Emmolo lövését blokkoltuk, de náluk maradt a labda. Picozzi ejtése rossz volt, átellenben 29 másodperccel a vége előtt Keszthelyi úszott be, érkezett a labda Csabai Dórától, és a kapuba csavart! 18 másodperccel a vége előtt Palmieri ötméterest kapott, az Illés által szenzációsan semlegesített Bianconi lövését azonban Gangl Edina kivédte! Így jutottunk az elődöntőbe - ahol, mint később kiderült, Hollandia lesz az ellenfél.
07.23_hun_ita_nok_mvlsz-88.jpg  
33. Európa-bajnokság, Barcelona
Nők, negyeddöntő

Olaszország-Magyarország 9-10 (3-1, 1-4, 4-1, 1-4)
Piscines Picornell, vezette: Mercier (francia), Stavridis (görög)
 
OLASZORSZÁG: Gorlero - Tabani 1, Garibotti 4, Queirolo 1, Aiello, Bianconi 1, Emmolo 1. Csere: Avegno 1, Picozzi, Palmieri, Gragnolati, Dario. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
 
MAGYARORSZÁG: Gangl - Szilágyi 2, Parkes 2, Szücs, Illés, Keszthelyi 3, Leimeter 2. Csere: Gurisatti, Horváth B., Gyöngyössy 1, Csabai, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
További eredmények
A 11. helyért
Horvátország-Törökország 11-6
A 9. helyért
Izrael-Szerbia 5-6
Negyeddöntő
Görögország-Oroszország 6-6 - ötméteresekkel  5-4
Hollandia-Németország 22-2
Franciaország-Spanyolország 5-14
 
Következik
Helyosztók - július 25., szerda
Az 5-8. helyért
Németország-Olaszország, 13:15
Oroszország-Franciaország, 14:45
Elődöntő
Hollandia-Magyarország, 17:00
Görögország-Spanyolország, 18:30
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható

Vízilabda hírek
Női válogatott
eb
barcelona