cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Kínok, mosolyok, céltudatosság – egy vagány kapus Eb-nyara

2018. július 11. 19:25

Az edzéseken és a tornákon nyújtott teljesítménye meggyőzte a szakmai stábot, így a nyár „meglepetés-behívottja”, Tóth Eszter az Eb-re készülhet. Fókuszban a BVSC pólósa.

„… majd a záró negyedre lehetőséget kapott a kapuban Tóth Eszter, azaz újoncot avattunk! A BVSC kapusa új színt vitt a meccsbe, hangos szavakkal vezényelt, érezhetően bizonyítani akart mindenkinek. Nos, nem is kapott gólt!”

Idézet a június 28-ai tudósításunkból. A BVSC kapusa a Vodafone-kupán Japán ellen mutatkozott be a válogatottban, majd másnap már végigvédte az Ausztrália elleni, 9–8-ra megnyert összecsapást. A múlt heti rotterdami tornán az amerikaiak elleni találkozón teljesített jól, így várta az Eb-kerethirdetést. Bíró Attila aztán kimondta a nevét, így talán magyar csúcsot dönt azzal, hogy háromszoros válogatottként világversenyre utazik.

„Nagyon elégedett voltam vele, hamar beilleszkedett, felvette a ritmust. Amennyire hátrány, hogy nem ismeri teljesen a nemzetközi mezőnyt, annyira előny, hogy őt sem ismerik” – mondta róla a szövetségi kapitány, aki kérésünkre elhozta őt is az Eb-t felvezető sajtótájékoztatóra. Nos, Tóth Eszter a maga természetességével válaszolgatott a média kérdéseire, nem izgult a kamerák előtt, kimondottan pozitív benyomást tett azokra is, akik eddig nem ismerték.

„Valóban nem vagyok az az izgulós fajta – erősítette meg honlapunknak mosolyogva. – Vannak persze olyan pillanatai az ember életének, amikor van mitől feszengeni, de vízilabda nyelvre fordítva ez azt jelenti nálam, hogy ha netán izgulok is egy-egy meccs előtt, a vízbe ugorva ezt rögvest letudom.”

MVLSZ_Noi_edzes_20180528_Madar_David_006.jpgTekintettel arra, hogy a kerethirdetés után több helyen is azt mondta, nem számított arra, hogy a nyáron Eb-re utazhat, természetesen rögvest felvetettük neki: miért nem?

„Talán mert egyáltalán nem foglalkoztam vele. Már annak nagyon örültem, hogy bekerültem a bő keretbe, sőt bevallom, alaposan meg is lepődtem. Ezek után úgy kezdtem el dolgozni, hogy élvezni akarom minden pillanatát. A klubomban igyekeztem úgy teljesíteni, hogy ne legyen rám panasz, hogy segítsem a csapatomat. Hogy álmodoztam-e? Persze, minden pólós szeretne egyszer a válogatottban szerepelni, nekem is megfordult a fejemben, de nem ezzel keltem és feküdtem” – fogalmazott őszintén. Majd miután megkapta azt a kérdést, hogy mikor lepődött meg jobban, a bő keret kihirdetésekor vagy az Eb-csapat kijelölésekor, igencsak elgondolkodott…

„Huh, ez jó kérdés… Talán amikor először meghallottam a nevem a válogatottság kapcsán. Az, hogy aztán túléltem a keretszűkítést, egy másik történet. Küzdeni kellett, sokat küzdeni, bevallom, az első hét speciel borzalmas volt. Borzalmas, mert megfordult a fejemben, hogy ilyen edzettségi állapotban mit keresek én itt? De aztán túlestem a kezdeti nehézségeken, beszélgettem többekkel is, akik megnyugtattak, hogy itt a helyem. Sikerült is felvenni a ritmust, tényleg élvezni az egészet, most pedig itt állok.”

A 25 esztendős kapus esztendeje Szegedről igazolt a BVSC-be, ahol bevallottan az elején még kereste önmagát – nos, aztán olyannyira megtalálta, hogy első számú kapusként számoltak vele. Válogatott kapus lett belőle tehát a Szőnyi úton – vajon milyen Tóth Eszter tér majd oda vissza az Eb után?

„Egy másik. Egy céltudatosabb. Eddig sem voltam tengő-lengő figura, de most, hogy belekóstoltam egy másik világba, nem akarom elengedni” – válaszolt ismét maximális őszinteséggel.

Ami pedig a szakmát, a talán még számára nem feltétlen teljesen ismert nemzetközi mezőnnyel kapcsolatos kérdéskört illeti: „A mai világban sok videó áll a rendelkezésre, szóval nincs mitől tartani. Edinával és Orsival is sokat beszéltünk, kinek mi az erőssége. De még a mezőnyjátékosok is sokat segítettek, Keszi (Keszthelyi Rita) is elmondta, mire figyeljek oda. Az ausztrálok ellen sem éreztem hátrányát annak, hogy még nem sokat játszottam nemzetközi meccseket.”

Feltűnően hangosan vezényelt a Vodafone-kupán – erről mosolyogva így nyilatkozott: „Ha ennyire hallatszott, akkor jó az uszoda akusztikája… De persze nem fogom vissza magam, az elmúlt időszakban az irányító stílust igyekeztem elsajátítani. Ha lehetőséget kapok, az Európa-bajnokságon sem fogom meghazudtolni magam.”

mvlsz_vodafone_kupa_hun_aus_noi_20180628_madar_david_034.jpg A női válogatott Európa-bajnoki csapata
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
Nők
A-csoport

Hollandia
Olaszország
Görögország
Franciaország
Izrael
Horvátország

B-csoport
Magyarország

Spanyolország
Oroszország
Szerbia
Törökország
Németország
 
1. forduló - július 14., szombat
Hollandia-Horvátország, 14:00
Izrael-Olaszország, 15:30
Oroszország-Törökország, 17:00
Szerbia-Németország, 18:30
Franciaország-Görögország, 20:30
Magyarország-Spanyolország, 22:15

2. forduló - július 15., vasárnap
Törökország-Magyarország, 14:00
Szerbia-Oroszország, 15:30
Izrael-Hollandia, 17:00
Horvátország-Franciaország, 18:30
Olaszország-Görögország, 20:30
Németország-Spanyolország, 22:00
 
3. forduló - július 17., kedd
Oroszország-Németország, 14:00
Magyarország-Szerbia, 15:30
Görögország-Horvátország, 17:00
Franciaország-Izrael, 18:30
Hollandia-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Törökország, 22:00 

4. forduló - július 19., csütörtök
Izrael-Görögország, 14:00
Németország-Törökország, 15:30
Olaszország-Horvátország, 17:00
Hollandia-Franciaország 18:30
Oroszország-Magyarország, 20:30
Szerbia-Spanyolország, 22:00
 
5. forduló - július 21., szombat
Szerbia-Törökország, 14:00
Magyarország-Németország, 15:30
Izrael-Horvátország, 17:00
Franciaország-Olaszország, 18:30
Görögország-Hollandia, 20:30
Spanyolország-Oroszország, 22:00

Negyeddöntő - július 23., hétfő
A1-B4, 17:00
A2-B3, 18:30
A3-B2, 20:30
A4-B1, 22:00
 
Elődöntő - július 25., szerda
A1/B4-A3/B2, 17:00
A2/B3-A4/B1, 18:30
 
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért, 16:45
Az 5. helyért, 18:15
A 3. helyért, 20:30
Döntő, 22:15
Vízilabda hírek
Női válogatott
tóth eszter
eb