cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Az Egyesült Államok még messze – ezüstérem a Vodafone-kupán

2018. június 29. 21:02

A Bíró Attila irányította, újjáalakuló csapatnak még erős az olimpiai- és világbajnok, amely 12–3-ra bizonyult nála jobbnak.

Kiindulhatunk-e abból, hogy az amerikaiak tíz góllal győzték le az ausztrálokat, míg a mieink csütörtök este hatalmas csatában eggyel tették ugyanezt?

Természetesen a „Nem!” válasz helyességében bíztunk a torna fináléja előtt, mindazonáltal Adam Krikorian csapatának erejével tisztában van mindenki, elég megemlíteni, hogy minden létező válogatott világversenynek őrzik a trófeáját. Esztendeje, a miskolctapolcai Vodafone-kupán közel járt Bíró Attila csapata az ellenfél legyőzéséhez, három negyeden keresztül nem csak partiban volt vele, hanem jobban is játszott, végül 2–0-ás záró negyeddel nyert a rivális 10–8-ra. Nem véletlen, hogy a budapesti világbajnokság előtt egy csapattól tartottak az amerikaiak: a magyartól. Kanada azonban, mint tudjuk, közbeszólt, de felejtsük is el ezt most gyorsan…

Már csak azért is, mert jelentős átalakulás megy végbe nálunk, sokan első világversenyükre készülnek, és egy ilyen amerikaiak elleni meccsel csak fejlődhetnek. A cél persze, hogy a győzelem volt a kezdés előtt, de a szakmai stábot talán jobban foglalkoztatta, hogy a világ kétség kívül legjobbja ellen milyen típusú meccset lát majd, mennyire sikerül egyenrangú ellenfélnek mutatkozni.

Nos, minden nézőpont kérdése…

A csapat kitartó tábora, a Carpathian Brigade végig úgy buzdította a lányokat, mintha szoros lett volna a parti, sőt a végén is vastapssal búcsúzott.

7583868560__MG_5187.jpgPedig hamar igazolta ellenünk is erősségét a rivális: J. Neushul akciógólját követően egy végletekig kijátszott emberelőnyös helyzetet lőtt be Williams, majd K. Neushul is „betett” egy fórt. Nálunk csupán Csabai Dóra pimasz fórgólját jegyezhettük fel pozitívumként, hiszen emellett két emberelőny kimaradt, de amúgy is sokat szenvedtünk a szorításban.

A második negyedben sem lett jobb a helyzet, hiszen a két nehezen kiharcolt emberelőny megjátszása finoman fogalmazva sem sikerült, és bizony ezen kívül sem teszteltük nagyon Longen kapus reflexeit, olyan nagyot nem kellett védenie. Az amerikai védekezés ellenszerét nem találta csapatunk, esetlegesnek tűntek a lövések is. Dicsérhető volt ellenben a hátsó munka, kiemelve Csabai teljesítményét, aki többször blokkolt, labdát szerzett, nagyon „élt” a meccsen.

Nagyszünet után is sem változott a mérkőzés forgatókönyve, minden másodpercben érződött, fiatal csapatunkra sok munka vár még ahhoz, hogy elérje az amerikai szintet. Gurisatti Gréta átlövése remek mozzanat volt, de odaát Gilchrist varázsolt, A. Fischer és Musselman emberelőnyben volt biztos kezű, szegény Kasó Orsolyának nem volt sok esélye a kapuban.
 
7583868560__MG_4940.jpg A záró negyed Szilágyi Dorottya villanása, Gurisatti kiharcolt ötméteresei (Garda Krisztina és Keszthelyi Rita sajnos egyaránt kihagyta) mutatta, van potenciál a csapatban, momentán azonban mindez még kevés a legmagasabban jegyzett ellenféllel szemben. A vége 12-3 lett oda. Mindez azt jelenti, hogy megvédte címét a Vodafone-kupán az amerikai válogatott, a mieink zártak a második helyen. Az érmeket dr. Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke, és világ- és Európa-bajnokunk, Pelle Anikó adta át. A felek a jövő heti, rotterdami tornán újra megmérkőznek (ahogy a hollandokkal és az olaszokkal is), reményeink szerint szorosabb mérkőzésen.
 
Vodafone-kupa, nemzetközi női torna, 3. forduló
Magyarország-Egyesült Államok 3-12 (1-3, 0-2, 1-3, 1-4)
Hajós-uszoda, vezette: Flahive (ausztrál), Udagawa (japán)
 
MAGYARORSZÁG: Kasó - Szilágyi 1, Parkes, Gurisatti 1, Keszthelyi, Leimeter, Garda. Csere: Szücs, Máté Zs., Horváth B., Gyöngyössy, Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Longan - Musselmanm 1, Steffens, J. Neushul 3, K. Neushul 1, A. Fischer 2, Williams 2. Csere: Games, Haralabidis, Hauschild 1, Gilchrist 1, M. Fischer 1. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További eredmény
Japán-Ausztrália 9-14
 
A torna végeredménye: 1. Egyesült Államok 9, 2. Magyarország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Japán 0
 
A női válogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE),  Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
vodafone
Vodafone-kupa