cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ez nehezebb volt, de megvan – az aranyért játszhatunk!

2018. június 22. 19:25

Férfiválogatottunk a nagyszünetben még 5–2-es hátárnyban volt a kellemetlen stílusban játszó Japán ellen, ám innen fordítva végül 11–9-re nyert, így szombaton 19:45-től döntőt játszhat a Világliga Szuperdöntőjében. Az ellenfél Montenegró lesz.

„Nem árt az óvatosság.”

No, igen. Kiindulhattunk volna abból is, hogy szerdán, a csoportmérkőzésen könnyed játékkal 14–7-re legyőzte a csapat japán riválist, ám sokkal inkább Omoto Yoji együttesének csütörtöki produkciója került előtérbe, amikor is az amerikaiakat legyőzve bejutott az elődöntőbe. Nem kis meglepetés volt ez, egyúttal valóban óvatosságra intette Märcz Tamást és alakulatát. Szövetségi kapitányunk kellemetlen stílusban játszó ellenfélről értekezett, mindazonáltal természetesen csak és kizárólag a győzelmet tartotta előzetesen is elfogadhatónak.

Mint valljuk be, minden pólószerető.

MVLSZ_HUN_JPN_ffi_20180622_MaD_011.jpgEnnek megfelelően kezdett – no, nem a csapat, hanem Kardos Gergely. Ismét ő kapott szerepet a kapuban, és ha már két napja ötméteres hárításával kezdett, egy kapufáról kipattanó után összehozott egy büntetőt Japánnak, majd annak rendje és módja szerint védte ki. Jó ómen, gondolhattunk. Ha azt vesszük, hogy voltaképpen rajta múlt, hogy előnnyel zártuk a nyitó negyedet, így is van. A Szolnok kapusának nagy védései kellettek ugyanis ahhoz, ne kerüljünk hátrányba, speciel ziccert is fogott. Elöl Zalánki Gergő jegyzett gólt fórból és akcióból, más nem igen jött össze.

A második negyedben is sikerült az apró termetű játékosaiknak úszóversenyre kényszeríteni a mieinket, ami egyértelmű tervük lehetett, lévén a statikus játékban nem lehetett kérdéses az erőfölényünk. És bejött. Hihetetlen, de bejött. Teljesen megzavarta a mieinket a stílus, támadásban is mintha a lefordulástól tartottak volna, ráadásul Tanamura is jól védett. Zalánki két nagy helyzeténél szerencséje is volt persze. Nagyobb baj volt, hogy négy gólt szereztek a japánok ebben a periódusban (egyet ötösből, hármat akcióból!), sőt lőhettek volna még kettőt, ha fórban őrült nagy helyzetben precízebbek… Kardost Nagy Viktor váltotta a kapuban, tenni kellett valamit.

MVLSZ_HUN_JPN_ffi_20180622_MaD_009.jpgA harmadik menetet így 5–2-es hátrányból kezdtük (még az előző negyedhez tartozik, hogy a szerdán öt gólt szerző Inaba kipontozódott), és mindenképpen hatalmas javulásra volt szükség. Jelentjük, a támadójátékot nagyon összeszedte a társaság, végre nem a japánok lefordulása volt a téma, sokkal inkább a magabiztosság – a negyedben szerzett 7 gól (!!!) reményeink szerint közelebb áll a realitásokhoz. A rivális is szerzett három gólt, azaz hátul még akadtak gondok, de ellensúlyozta ezt a hatékonyabb, magabiztos attak, a fórok jó megjátszása. Hátra persze nem dőlhettünk, hiszen csak egy gól (9–8) volt az előny.

S bizony, Japán nem tört meg, igyekezett játszani tovább saját játékát. Sőt a center, Araki olyan gólt csavart, amit kiérdemli a pazar jelzőt, avagy megcsodálhattuk, ilyet is tudnak. Átellenben Bedő Krisztián volt erős, majd szemfüles – gólja úgy kellett, mint egy falat kenyér. Kellett, mert ismét megálltunk, és egyre feszültebb lett a parti. Emberhátrányokat kellett kivédekezni, hogy maradjon a vezetés. Majd miután Bedő összehozott egy újabb kiállítást, és időt kértünk, Vámos Márton1:14-gyel a vége előtt 11–9-re alakította az állást. Nagyot fújtunk…

Nehezen, de végül nyertünk, de jól látszott, Japán erre a világversenyre készült, és nagyon ügyesen tette a dolgát. Szombaton Märcz Tamás csapata 19:45-től döntőt játszhat, most ez a lényeg!

MVLSZ_HUN_JPN_ffi_20180622_MaD_016.jpgFérfi Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
Elődöntő
Magyarország-Japán 11–9 (2–1, 0–4, 7–3, 2–1)
Vezette:
Moller (argentin), Stankevitch (amerikai)

MAGYARORSZÁG: Kardos – Manhercz 1, Zalánki 2, Jansik D., Kovács G., Bátori 2, Bedő 2. Csere: Angyal 1, Vámos 2, Mezei, Erdélyi 1, Pohl, Nagy V. (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

JAPÁN: Tanamura – Adachi 1, Koppu, Shiga, Arai, Inaba 1, Okawa 2. Csere: Yoshida 2, Suzuki, Miyazawa, Takata, Araki 3. Szövetségi kapitány: Omoto Yoji

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
Elődöntő

Montenegró-Spanyolország 10-8 - jegyzőkönyv itt
Az 5-8. helyért
Horvátország-Egyesült Államok 10-7 – jegyzőkönyv itt
Ausztrália-Kazahsztán 15-11 – jegyzőkönyv itt

A várhatóan felejthetetlen hangulatú eseményre napijegyek válthatók az eventim.hu oldalon!

Férfi Világliga Szuperdöntő, 2018. június 18-23., Budapest, Duna Aréna - Facebook-oldalunkon ezen a felületen találkozhat az eseménnyel. 
A további program

Helyosztók 2. - június 23., szombat
A 7. helyért
Egyesült Államok-Kazahsztán, 15:15
Az 5. helyért
Horvátország-Ausztrália, 16:45
A 3. helyért
Japán-Spanyolország, 18:15
Döntő
Magyarország-Montenegró, 19:45

A Világliga Szuperdöntőjének magyar kerete
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

A Világliga Szuperdöntő hivatalos információs központja: 
   +36 1 999 6 444
Minden nap 10:00 - 21:00 óra között, magyar és angol nyelven várja a kedves érdeklődők, látogatók hívását.

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
eb
világliga
keret