cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Már csak 3 nap! Férfi Világliga-döntő, Duna Aréna! „Nincs idő kiesni a ritmusból”

2018. június 15. 15:24

A hétfőn kezdődő esemény előtt sajtónyilvános edzést tartott férfiválogatottunk, amelynek labdás, taktikai részén az egyik csapat kapus-sapkákban játszott, ami felettébb különlegesen hatott kívülről nézve. A tréning után ezúttal többek között Bátori Bencével és Kardos Gergellyel beszéltünk.

„Jó ideig nem akarok vizet látni…” – mondta még a Genova–München járaton egykedvűen, vasárnap korán reggel Kardos Gergely, akinek kedvén értelemszerűen érezhető volt a Szolnok Bajnokok Ligája nyolcas döntős helyezése (5.), illetve akár az edzőváltás ténye. Nos, a medencében vizet látás szempontjából néhány nap maradt csak ki, amit viszont természetesen nem sajnál. Mint a péntek délelőtti, sajtónyilvános edzést követően mondta: „Ennyi volt a pihenés, nincs mit tenni. Különben is, mindent megtettem, hogy itt lehessek, nagyon megtisztelő a bizalom. Nagy lehetőségnek tekintem ezt, az egyik nagy álom volt, hogy be tudjak kerülni a válogatottba. Nagy köszönettel tartozom klubedzőimnek, Cseh Sándornak és Kósz Zoltánnak, illetve Horváth János nevelőedzőmnek. Boldog vagyok, még ha picit fáradtabb is, mert tegnap volt még egy terheléses EKG-vizsgálatunk. Elfáradtam, de a jövő hétre biztos, hogy százhúsz százalékon leszek” – fogalmazott a 22 esztendős kapus, aki bízik benne, szerepet kaphat a Világliga Szuperdöntőjében is. Märcz Tamás szövetségi kapitány várhatóan ma este hirdeti ki a Duna Arénában fellépő csapatát.

Kardos_Gergely.jpgKardos Gergely a klubjában igazolta, bármikor lehet rá számítani, amikor szerepet kapott Nagy Viktor helyett, rendre jó teljesítményt nyújtott, nem csoda, hogy felfigyelt rá a nemzeti együttes stábja is. Vajon mit gondol, a klub és a válogatott között gyakorlatilag átmenet nélküli váltás mennyi nehézséget okoz? „Meccsben vagyunk, bizonyosan nem estünk ki a ritmusból, ez jó dolog. Ugyanakkor fejben és fizikálisan is elő tud jönni a fáradtság, ezért a három-négy nap pihenő feltétlen jól jött a Bajnokok Ligájában játszóknak. Hétvégén is csak egy-egy edzés lesz, némi pihenésre is lesz idő még.”

Érdekesség, vajon hogy látja a válogatottat? Most hogy odakerült, mit gondol, nulláról kell kezdeni mindent, vagy érzett-e valami állandóságot a vízben? „Miután sajnos az évközi edzéseken nem lehettem itt, azt nem tudom, mi mindent lehet elővenni azokból az összetartásokból, meccsekből. Számomra meglepetés volt picit, hogy meghívót kaptam, ám közben végig reménykedtem, hogy előbb-utóbb így lesz. Azt éreztem az edzéseken, hogy van mihez visszanyúlni, biztosan számítanak az évközi összetartások, de még rengeteg munka vár ránk.”

MVLSZ_Ferfi_sajtonyilvanos_edzes_20180615_MaD_012.jpgMinden nézőpont kérdése – világított rá klubtársa, Bátori Bence az edzést követően. S mire gondolt a világbajnok játékosunk? „Valóban szinte átmenet nélkül megyünk a klubszezonból a válogatott szezonba, ám fogjuk fel úgy, hogy nincs idő kiesni a ritmusból…”

Mint megjegyezte, a genovai megméretés előtt nem foglalkozott a pakolással, ám hazaérkezve kezdődhetett a nyári cuccok pakolása, a nyári felköltözés, „Így legalább tónusban maradtunk.”

Bátori_Bence_labda.jpgA Szolnok játékosa amondó: „A keret összetétele valóban szokatlan lehet az átlagembernek, ám szeptember óta mi többnyire ezzel a kerettel dolgozunk, azaz nem teljesen ismeretlen dolgokkal találkozunk. Kemény a munka, ám mint mindig, rendkívül jó a hangulat.”

Ami pedig az összeszokottság-összeszokatlanság kérdéskört illeti, Bátori Bence így fogalmazott: „A taktikai alapdolgok visszajönnek a közös edzésekről, ez nem kérdés, ám sokat, nagyon sokat kell még dolgoznunk azon, hogy a klubokból hozott beidegződéseket átvegye a válogatott séma. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen azok, amik ötven-hatvan meccsen keresztül bennünk vannak, nem lehet pillanatok alatt elfelejteni. De biztos vagyok benne, hogy hamar váltunk – már az edzéseken is érezni ezt. A megadott paraméterek alapján készülünk, igyekszünk modellezni a ránk váró feladatokat.”

Hétfőn Ausztrália ellen ugrik medencébe a válogatott a Világliga Szuperdöntőjének első fordulójában – vajon miként várja az összecsapást? „Nagyon kemény csata lesz, ez szinte biztos. Jól ismerjük őket, itthonról Aaront, plusz visszatér hozzájuk Campbell, Roach, ott van Joe, szóval nagyon jó csapat. És mint tudjuk, számukra a Világliga és a szeptemberei Világkupa a két legfőbb esemény, ennek szellemében már egy hónapja együtt készülnek.”

Adja is magát a felvetés: Világliga vagy Európa-bajnokság? Ha egyáltalán lehet ilyen kérdezni, ugye…

„Természetesen a kérdés érthető ebben a helyzetben, ugyanakkor annyira új a csapatunk, hogy számunkra minden mérkőzés rendkívül fontos, max fullban kell tolnunk, Remélem, sokan lesznek, ami segíthet nekünk. S hogy lökést adhatna egy siker a csapatnak? Valóban, pont erről beszéltünk egymás között. Bizony, jó lenne a felkészülés elején jó eredményt összehozni, ami ismerve a lebonyolítást, voltaképpen a csoportmeccseinken múlik, azaz rögtön az elején megkönnyíthetjük a saját magunk helyzetét.”

MVLSZ_Ferfi_sajtonyilvanos_edzes_20180615_MaD_015.jpgFérfiválogatott keret
Kapusok: Kardos
 Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Szakonyi Dániel (BVSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Török Béla (BVSC), VadovicsViktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
A korábban közölt program módosult: a mieink hétfői és szerdai meccsei is későbbre került! Eszerint válogatottunk Ausztráliával a nyitó napon 20:05-től, a harmadik fordulóban Japánnal 20 órától játszik!

A várhatóan felejthetetlen hangulatú eseményre napijegyek válthatók az eventim.hu oldalon!

Férfi Világliga Szuperdöntő, 2018. június 18-23., Budapest, Duna Aréna - Facebook-oldalunkon ezen a felületen találkozhat az eseménnyel. 
Csoportbeosztás
A-csopot:
 Ausztrália, Montenegró, Japán, Magyarország
B-csoport: Egyesült Államok, Horvátország, Kazahsztán, Spanyolország
A program
Csoportmérkőzések, 1. forduló – június 18., hétfő

Horvátország–Kazahsztán, 15:15
Montenegró–Japán, 16:45
Egyesült Államok–Spanyolország, 18:15
MEGNYITÓ, 19:30
Ausztrália–Magyarország, 20:05
Csoportmérkőzések, 2. forduló – június 19., kedd

Ausztrália–Japán, 15:15
Horvátország–Spanyolország, 16:45
Montenegró–Magyarország, 18:15
Egyesült Államok–Kazahsztán, 19:45
Csoportmérkőzések, 3. forduló – június 20., szerda
Horvátország–Egyesült Államok, 15:15
Montenegró–Ausztrália, 16:45
Kazahsztán–Spanyolország, 18:15
Japán–Magyarország, 20:00
Negyeddöntő – június 21., csütörtök
A2–B3, 15:15
A3–B2, 16:45
A1–B4, 18:15
A4–B1, 19:45
Helyosztók 1. – június 22., péntek
Az 5-8. helyért, 15:15 és 16:45
Elődöntő, 18:15 és 19:45
Helyosztók 2. – június 23., szombat
A 7. helyért, 15:15
Az 5. helyért, 16:45
A 3. helyért, 18:15
Döntő, 19:45
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
eb
világliga
keret