cover image
Egyéb
Utánpótlás

BENU fiú ifjúsági négyes döntő: 15 év után bajnok a BVSC!

2018. június 3. 19:56

Kemény Kristóf csapata az alapszakasz után a négyes döntőben is a legjobb volt - a fináléban 0-2 után jött bele, és győzte le végül 12-11-re a KSI-t. A bronzérmet az UVSE szerezte meg, miután 13-9-re verte az Egert.

Tizenöt év.
 
Ennyi idő telt el az eddigi utolsó BVSC fiú ifibajnoki cím óta. Derekas Szilárd, az akkori vezetőedző, a ma is a vasutasok utánpótlásában dolgozó szakvezető büszkén hozta a Szőnyi úti uszodába a régi sikereket megörökítő fotóalbumot. „2001-ben, 2002-ben és 2003-ba is nyertünk, micsoda csapat volt..." - nosztalgiázott egy sort, mutatva közben a csapatképeket, többek között rajtuk Kis Gábort, Nagy Viktort, Decker Ádámot, Czigány Károlyt vagy éppen a felnőttek edzőjét, Szűcs Leventét. „Jó lenne, ha ezek a mai fiatalok is ugyanerre az útra lépnének..." - fogalmazta meg vágyát Derekas, aki afféle motivációs eszközként mutatta meg az albumot a mai csapatnak.
 
A KSI oldalán nem kellett ilyen régi tárgyhoz nyúlni, lévén a spotiskolások azóta sokat nyertek, speciel ők védik a címet is - Horváth János szakvezető ugyanakkor óvatos volt, az ob I/b-t megnyerő csapatának játékosai felettébb fáradtak így a szezon végére. Persze, egy döntőre mindenki felszívja magát, így mindenki, kollégája, Kemény Kristóf is kiélezett párharcot jósolt.
 
Az ifjúsági finálé rangját jelezte a Laky Uszoda lelátóinak megtöltése, avagy parázs hangulatban pólóztak a csapatok. Parázs hangulathoz parázs meccs dukál - így is lett!
 
Felettébb jól kezdett a KSI, hiszen kivédekezett két emberhátrányt, Bányai Márk rögvest elkapta a fonalat a kapuban, elöl pedig előbb Kósa Balázs lőtt gólt, majd Hevesi Dominik volt eredményes fórból. Sőt a KSI fórban a 3-0-ért is adogathatott, de Bóbis Botond lövését védte Mizsei Márton. Az időkérés is használt vasutas oldalon, hiszen a védés után Sólyom Levente a rövidbe lőtt, majd fórból Gyenis Ádám villant. A BVSC vezethetett is volna, de emberelőnyben rontott - átellenben viszont Bóbis nem hibázott, így 3-2-re a KSI nyerte az első menetet.  
 
MVLSZ_BVSC_KSI_fiu_ifi_donto_20180603_MaD_024.jpg A másodikat 5-2-re ellenben a BVSC, avagy már a nagyszünet előtt átvette a vezetést. Mizsei jól védett, a védekezés előtte összeállt, s igazi csapatmunkával haladt előre a vasutas. Fodor Olivér egyenlített, majd ugyan az ötöst a lécre vágó Bóbis fórban javított, s újra a KSI vezetett, de érezhetően a BVSC lendülete érvényesült. Sugár Péter egyenlített (dagadt is a melle a BL-győztes apukának, Sugár Sándornak), Csorba Tamás messziről célzott pontosan, majd Kósa blokkról megpattantó gólját követően ezúttal is Sólyom távolija akadt be. S miután a negyed végén Csorba ismét talpra ugrasztotta a hazai szurkolókat, 7-5 állt a táblán.  
 
Térfélcserét követően három percig gyűrték-gyömöszölték egymást a fiatalok, nem engedtek sok teret egymásnak, és a fórok is kimaradtak. Mígnem egy kontraakció után Mladoniczky Tibor észrevette az ellépő Sugárt, aki nem hibázott, 8-5-re vezetett a BVSC. Vékony Ákos átellenben gyorsan válaszolt, de Mladoniczky visszaállította a háromgólos különbséget (9-6). Batizi Benedek és Bihácsi Bence páros kiállítása jelezte a harcot, Mizsei nagyot védett. S miután Batizi aztán középről nem volt kíméletes, bombagólt lőtt, 10-6-ra vezetett a zuglói együttes, amelynek hetedik játékosa szerzett gólt ezzel! A negyed utolsó percében időkérés után emberelőnyben rontott a KSI, így négygólos hazai előnnyel mentek a felek a záró menetre.
 
MVLSZ_BVSC_KSI_fiu_ifi_donto_20180603_MaD_023.jpg Ez pazar KSI-góllal indult (Kósa varázsolta Pető Attila kezére a labdát, aki a levegőből ütötte be a kapuba a labdát), majd Horváth Ákos lövésénél Mizsei védése kellett a BVSC-nek előnye tartásához. Fórban aztán Batizi feladását Csorba „zsákolta be", újra néggyel vezettek a hazaiak (11-7).  S miután 5:27-tel a vége előtt Tanczer Tamás is gólt jegyzett (a nyolcadik BVSC-pólós!), sokan azt hitték, eldőlt minden. Bóbis szépített, 2:53-mal a vége előtt Bihácsi hozta fel mínusz háromra csapatát, majd 1:18 volt hátra, amikor Horváth lőtte ki a hosszút. Az őrült KSI-roham 31 másodperccel a vége előtt Bihácsi akciógóljával folytatódott. A BVSC végigjátszotta a 30 másodpercét, így 1 maradt az időt kérő KSI-nek. Bihácsi távoliját blokkolták, így 2003 után újra ifjúsági bajnokcsapatot ünnepeltek a Szőnyi úton! Kemény Kristóf csapata az alapszakasz megnyerése után a négyes döntőben is a legjobbnak bizonyult!
 
A bronzmeccsen felettébb változatos csatát láthatott a nagyérdemű, amelyben sokáig hol az Eger, hol az UVSE állt jobban. A hevesieknél ezúttal is Magyar Mártont kell kiemelni, aki az elődöntőhöz hasonlóan a hátán vitte, irányította csapatát, rajtra kívül a felnőttek között szintén már bemutatkozó Kürti Dominik volt elemében. Ők sem tudtak azonban mit tenni azzal, hogy Dávid Zoltán együttese 5-5 után két góllal, Baksa Benedek és Dala Döme találataival ellépett. Az UVSE kettőse ezúttal jobban játszott, mint szombaton, amikor a KSI játékosai kiválóan semlegesítették őket. Az Eger azonban tovább harcolt, Kürti révén szépített, majd Szieben László ziccerét védte Poczik Levente. A záró menetben is volt az Egernek lehetősége az egyenlítésre, de jól védekezett az UVSE - átellenben pedig Dala negyedik lövéséből negyedik gólját jegyezte. Melegh Milán válaszolt, avagy próbált tapadni az Eger, de Busa Máté kihasználta az ellenfél kihagyását, és visszaállította a kétgólos különbséget. Tóth Kálmán alakulata nem akart leszakadni, Kürti „tett be" egy fórt, de Konarik Ákos röviddel később szintén így tett a túloldalon. A sorminta folytatódott, hiszen Tamir Fried révén az Eger szerzett gólt, majd Konarik egy ötöst (Aranyi Máté harcolta ki) értékesített. Egy kihagyott fór után Baksa kontraakció után javított, így 2:48-cal a vége előtt 12-9-re vezetett az UVSE, amely nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, így megszerezte a bronzérmet.
 
Az érmeket, a serleget, és a legjobbnak járó Gyarmati Dezső Vándorkupát dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára és Märcz Tamás, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya adta át.
 
BENU fiú ifjúsági bajnokság, négyes döntő, Laky Károly Uszoda
Döntő
BVSC-Zugló-KSI SE 12-11 (2-3, 5-2, 3-1, 2-5)
Gólszerzők: Csorba T. 3, Sugár P. 2, Sólyom L. 2, Fodor O., Mladoniczky T., Batizi B., Gyenis Á., Tanczer T., ill. Bóbis B. 3, Bihácsi B. 2, Kósa B. 2, Pető A., Hevesi D., Vékony A., Horváth Á.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)   
 
A 3. helyért
ZF-Eger-UVSE 9-13 (3-2, 1-3, 2-2, 3-6)
Gólszerzők: Magyar M. 3, Kürti D. 3, Tamir F. 2, Melegh M., ill. Dala D. 4, Baksa B. 3, Konarik Á. 3, Busa M. 3
(Teljes jegyzőkönyv: itt)   

Vízilabda hírek
Utánpótlás
BENU
ifjusági bajnokság
négyes döntő