cover image
Egyéb

Hiszünk a Nullában! - az UNICEF felhívása

2013. október 16. 17:52

Az UNICEF kampány indított a gyermekhalandóság visszaszorítása érdekében. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is az ügy egyik nagykövete.

Az UNICEF az elmúlt húsz évben a gyermekhalandóság elleni küzdelem élharcosává vált a világon. Az ENSZ gyermeksegély szervezete hisz abban, hogy egyetlen gyermeknek sem szabad meghalnia olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének.

2008-ban az Egyesült Államokból elindult a „Higgyünk a nullában kampány”. Akkor naponta 26 ezer öt éven alul gyermek halt meg a világon megelőzhető okok miatt. Amikor 2012-ben Magyarország csatlakozott ehhez a kampányhoz, ez a szám 19 000 volt. Most, 18 000. Ez szép előrelépés, de az UNICEF és partnerei hiszik, hogy ez a szám lehet NULLA.

kampany.jpgA kampány jelenleg húsz országban zajlik, nálunk tavaly indult, olyan hírességekkel, mint Till Attila, Dukai Regina, D.Tóth Kriszta, Cserhalmi György, Pécsi Ildikó, Kocsis Tibor, Kiss Endi, Fluor Tomi, Halász Judit, Oroszlán Szonja és Caramel. Idén ezekhez a nevekhez csatlakozik Sena, Azurák Csaba, Kemény Dénes, Lilu és Nagy Ervin.

Ők arra hívják a figyelmet, hogy bár 1990 óta komoly lépéseket sikerült tenni a gyermekhalandóság visszaszorítása érdekében, még mindig sok a teendő. Megdöbbentő, de ma a világon egymillió gyermek meghal azon a napon, amikor megszületik. Az elmúlt 22 évben az UNICEF erőfeszítései 90 millió gyermekélet megmentéséhez járultak hozzá. Sok országban sikerült leszorítani a gyermekhalandóságot, azonban Afrikában a szubszaharai régióban és Dél- Ázsiában továbbra is nagyon magas ez a szám.

Az UNICEF 157 országban dolgozik a gyerekek életének megmentéséért és jobbá tételéért. Programjait csak és kizárólag adományokból finanszírozza. Az adományok közül is a rendszeres adományok adják meg azt a bizalmat, és biztonságot, melyre építve hosszú távú projekteket indíthatunk itthon és külföldön egyaránt.

Sokszor bele sem gondolunk, hogy milyen kicsi összeggel is, mekkora segítséget lehet nyújtani. Aki ma lemond egy gyorséttermi ebédről, az abból a pénzből egy teljes hónapig biztosíthatja például egy nepáli kisgyermek megfelelő táplálkozását. De akár 10 forint is segíthet. Ennyibe kerül ugyanis egy víztisztító tabletta, amivel öt liter víz tisztítható meg. Erről, és a segítség más formáiról az unicef honlapján lehet bővebben olvasni.

A részletekről, az adományozás lehetőségeiről itt lehet olvasni: http://unicef.hu/higgyunkanullaban
watch?v=sRQ0NOL6owQ  
 
Vízilabda hírek
unicef